EliSpot Lyme-kór kimutatás

EliSpot: új teszt a Lyme-kór kimutatására

A Lyme-betegséget okozó baktérium, a Borrelia burgdorferi sensu lato kimutatására centrumunkban immár kétféle módszert alkalmazunk. A Magyarországon elsőként a mi intézetünkben elérhető EliSpot teszt az aktív baktériumfertőzések kimutatására szolgál az immunrendszer T-sejtjeinek Borrelia fertőzésre adott reakciójának mérésével. Abban az esetben, ha Önnél régóta fennállnak a Lyme-betegségre utaló tünetek, mindenképp javasolt a szerológiai (Western-blot) teszt elvégzése is, ezzel ugyanis azok a Borrelia fertőzések is kimutathatóak lehetnek, amelyek nem váltanak ki mérhető mennyiségű T-sejtes választ az EliSpot vizsgálat időpontjában. 

Tájékoztatás
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy laborunkban az EliSpot vizsgálat 2017. december 15-ig érhető el. Ezt követően meghatározatlan ideig szüneteltetésre kerül. Megértésüket köszönjük!

A Lyme-betegség (Lyme borreliosis) okozója a közönséges kullancs által terjesztett Borrelia burgdorferi sensu lato baktériumcsoport. A kórokozó sajátos biológiai tulajdonságai miatt a Lyme-betegség diagnózisa mindig klinikai diagnózis, azaz a végdiagnózist mindig a klinikusnak kell felállítania. A végdiagnózishoz az egyik segítséget a baktérium közvetlen vagy közvetett módszerrel történő kimutatására szolgáló labordiagnosztika adja.

Centrumunkban jelenleg kétféle laboratóriumi módszert alkalmazunk a kórokozócsoport kimutatására:

  • Az EliSpot vizsgálat során a baktérium ellen védekező T-sejtek reakcióját vizsgálva következtetünk az aktív fertőzésre. Ez a friss és a kevésbé friss (szubkrónikus) fertőzések kimutatására javasolt teszt. Érzékenysége 60-85%-os, specificitása 60-100%-os.
  • A szerológiai vizsgálat (Western-blot) során az immunrendszer B-sejtjei által termeltetett ellenanyagokat (Immunglobulin M, Immunglobulin G) mutatjuk ki. A módszer az egészen korai fertőzést kivéve valamennyi (6-8 hétnél későbbi, akár igen régóta fennálló) fertőzésre nézve körülbelül 60-100%-os érzékenységgel és specificitással ad lehetőséget a Lyme-fertőzés kimutatására.

(Érzékenység vagy szenzitivitás:az esetek hány százalékában sikerül helyesen felismerni a betegséget; Fajlagosság vagy specificitás: pozitív teszteredmények esetén az esetek hány százalékában áll fenn valóban a betegség)

Kinek ajánlott az EliSpot teszt?

Az EliSpot teszt elvégzése ajánlott minden olyan esetben, ha:

  • a friss vagy kevésbé friss (szubkrónikus) fertőzésre utaló tünetek alapján Önnél Lyme-betegség gyanúja áll fenn, a korábban elvégzett szerológiai vizsgálatok azonban nem adtak a betegségre utaló eredményt,
  • a már meglévő eredményeihez Ön másfajta megerősítést is szeretne.

Ezekben az esetekben érdemes a hagyományos módszerektől különböző és új információt adó EliSpot tesztet választania.

Mit mutat ki az EliSpot teszt?

Az EliSpot teszttel az immunvédekezés sejtjei közül az úgynevezett T-limfocitáknak a baktériumfertőzés hatására történő aktiválódása mutatható ki (sejtes immunválasz).

Hogyan zajlik az EliSpot teszt?

A vizsgálathoz mindössze egy vérvételre van szükség, amellyel már elvégezhető a teszt, és kimutathatóak a vérmintában azok a T-limfociták, amelyek kifejezetten a Borrelia burgdorferi baktérium elleni védekezés céljából aktiválódtak.

A vizsgálat során a levett vérből elválasztjuk a T-limfocitákat, majd a Borrelia burgdorferi baktériumra specifikus antigénekkel stimuláljuk őket. Ennek hatására – ha az Ön szervezetében jelenleg aktív Borrelia fertőzés van – a T-limfociták egy interferon-gammának nevezett anyagot bocsátanak ki magukból. Ezeket az anyagokat detektálja a teszt.

Pozitív eredmény – és a Lyme-betegségre utaló klinikai tünetek alapján – csaknem biztosan kijelenthető, hogy az Ön szervezetében aktív Borrelia fertőzés van jelen. Ezt követően – a vizsgálattal járó konzultáció során – centrumunk Lyme-kór specialistájával, dr. Esztó Klárával tud tájékozódni arról, hogy milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba az Ön esetében.

Mikor tudjuk az EliSpot tesztehz szükséges vérvételt elvégezni?

Az EliSpot teszthez szükséges vérvételre minden héten szerdán délelőtt (8.00-12.00-ig) van lehetőség.

Melyek az EliSpot általános előnyei?

  • Már korai időpontban is alkalmazható, a fertőzést követően 2-4 héttel. A szerológiai vizsgálatot friss fertőzés gyanújakor ezzel szemben csak 6-8 héttel a fertőzést követően érdemes elvégezni.
  • A teszttel egyaránt kimutathatóak az újonnan történt, valamint a szubkrónikus, vagyis a nem túl régi vagy ismét aktiválódó Borrelia burgdorferi fertőzések.
  • Az EliSpot igen érzékeny: 100 000 T-limfocitából akár egyetlen olyan T-limfocitát is képes érzékelni, amely a Borrelia burgdorferi baktériumfertőzés hatására aktiválódott.
  • Ha a teszt eredménye pozitív, akkor a módszer a kezelés hatékonyságának követésére is alkalmas a korai és a szubkrónikus esetekben. Ha a Lyme-baktériumok ellen folytatott kezelés hatékony, akkor a kezelést követően 4-8 héttel az EliSpot teszt rendszerint negatív eredményt ad.
  • Ha az Ön tünetei alátámasztják a Lyme-betegség jelenletét, de szerológiai vizsgálatának eredménye negatív, az EliSpot teszt segítségével már 85%-os érzékenységgel megállapítható az aktív Borrelia fertőzés jelenléte (100-ból 85 esetben valóban fennáll a fertőzés). Forrás: http://www.arminlabs.com/en/tests/elispot

Mennyire pontos az EliSpot teszt?

A Lyme-betegség kialakulásáért felelős Borrelia burgdorferi baktérium kimutatására alkalmas új (EliSpot) és a régebbi, hagyományos szerológiai vizsgálatot (Western-blot) egy 2013-as klinikai vizsgálatban hasonlították össze olyan páciensek bevonásával, akiknél klinikailag igazoltan Lyme-betegség volt jelen.

Ebben a vizsgálatban az EliSpot centrumunkban is alkalmazott, továbbfejlesztett változatát alkalmazták, és azt tapasztalták, hogy a szerológiai vizsgálathoz képest jelentősen nagyobb a teszt specificitása (pozitív teszteredmény esetén több esetben állt fenn valódi betegség, vagyis kevesebb a volt hamis pozitív eredmény) és szenzitivitása (több esetben sikerült helyesen felismerni a betegség jelenlétét, vagyis kevesebb volt a hamis negatív eredmény).

Az EliSpot pozitív teszteredményei esetén az esetek 94 százalékában állt fenn valódi baktériumfertőzés, szemben a szerológiai vizsgálat 76 százalékos eredményével, és az esetek 85 százalékában mutatta ki helyesen a baktériumfertőzéseket, szemben a szerológiai vizsgálat 67 százalékos eredményével. Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972671/

Kinek ajánlott szerológiai vizsgálat?

A Borrelia burgdorferi baktérium kimutatására használt szerológiai vizsgálatok során nem a sejtes, hanem az úgynevezett humorális immunválasz vizsgálható.

A szerológiai vizsgálatok közül intézetünkben a magas specificitású és érzékenységű Western-blot vizsgálatot végezzük, amely a Borrelia burgdorferi baktérium ellen az immunrendszerünk által termelt kétféle ellenanyag (antitest), az immunglobulin M (IgM) és az immunglobulin G (IgG) eddig ismert leggyakoribb típusainak kimutatására szolgál.

Az IgM antitestek főként a friss fertőzések esetében, az első hetektől kezdődően mutathatóak ki, illetve a betegség aktivitását, fennállását jelezhetik. Az IgG antitestek jellemzően a baktériummal történő fertőzést követő 4-6 héttel jelennek meg nagyobb mennyiségben. Ezzel a teszttel tehát egyaránt kimutathatóak lehetnek a friss, a kevésbé friss és a késői fertőzések.