Visszeresség lézeres kezelése

Visszeresség, seprűvénák, rosacea kezelése

A leggyakrabban a végtagokon, rosszabb esetben pedig az orr és a szemek környékén előforduló értágulatok (rosacea) legáltalánosabb oka a genetikai hajlam megléte, amit bizonyos életmódbeli tényezők tovább erősíthetnek. A kisebb értágulatok semmiféle káros hatást nem gyakorolnak az egészségünkre, esztétikailag azonban igen zavaróvá válhatnak. A rosacea ennél sokkal kellemetlenebb is lehet, hiszen egy idő után folyamatos égő érzés és komolyabb gyulladások is kialakulhatnak. Hogyan segít mindezen a lézeres kezelés?

Kedves Pácienseink!
Klinikánkon a visszeresség, rosacea és seprűvénák kezelése átmenetileg szünetel. Időpontot jelenleg nem tudunk adni. Megértésüket köszönjük.

Életünk folyamán minden egyes erünk egy tágulásos-összehúzódásos ciklusban változtatja a méreteit, szervezetünk aktuális leterheltségétől függően. Genetikai hajlam esetén érfalaink rostrendszere nem lesz annyira rugalmas, mint a genetikai hajlam nélkül született egyénekben, ezt pedig a különféle életmódbeli tényezők – visszeresség esetén például az egy helyben, állva végzett munka – még tovább súlyosbíthatják.

Ereink ilyenkor egy idő után már nem húzódnak össze a tágulások előtt jellemző eredeti állapotukba. Az érrendszer emiatt folyamatosan egyre tágabbá válik, bőrünk alatt pedig különféle értágulatok jelennek meg.

Vénás tágulatok

A seprűvénák, pókvénák és más kisebb vénatágulatok elhelyezkedésüktől és méretüktől függően akár igen zavaróvá is válhatnak, főleg a rosacea esetében, ami épp az arcunkon, az orr, illetve a szemek környékén szokott megjelenni.

Hogyan tüntethetőek el a felesleges ereket tartalmazó értágulatok?

Szerencsére nem kell annyiban hagynunk a dolgot, ma már ugyanis létezik valóban hatékony megoldás erre a problémára. A kezelés ugyan nem hat azonnal, néhány hét, illetve hónap várakozás után azonban szinte nyom nélkül el tudjuk mulasztani az arcon, a karon vagy az épp az alsó végtagokon jelentkező pirosas, kékes vagy lilás értágulatokat és visszereket.

Klinikánkon egy neodímium-YAG (Nd:YAG) lézert használunk erre a célra. Az infravörös tartományban üzemelő lézer fénye a vér oxigénszállító molekuláiban, a vörösvérsejtekben található hemoglobinban nyelődik el. Ennek köszönhető, hogy a lézersugarak legnagyobb részben csak a megcélzott értágulatokat melegítik fel annyira, hogy az eltüntetni kívánt erek felszívódjanak. A környező szövetek csak minimális mértékben terhelődnek. A kezelést mindig egy alacsonyabb lézersugár-dózissal indítjuk, majd a következő kezelések során – általában 4-6 héttel később – szükség esetén annyival növeljük, hogy elérhető legyen a kívánt eredmény.

Lézeres érkezelés

A tönkrement, immár nem működő érmaradványokat szervezetünk falósejtjei fokozatosan eltakarítják, így a korábban zavaró erek nagyrészt nyom nélkül tűnnek el.

Mely bőrfelületeken alkalmazható a lézeres kezelés?

A lézeres kezelés az alsó és felső végtagi értágulatok esetében, valamint az orron, az állon és a szemek környékén kialakuló értágulatok kezelésében egyaránt tökéletes eredménnyel alkalmazható.

A rosaceát érdemes minél hamarabb kezeltetnünk, hiszen bőrünk először csak kivörösödik, később azonban gyulladttá is válhat, amit ilyenkor már a folyamatosan jelenlévő égető érzés is kísérhet. Próbálkozhatunk különféle kozmetikumokkal is, kérdéses azonban, hogy ezzel valóban hatékony eredményt sikerül-e elérnünk – szemben a lézeres kezeléssel, amely a klinikai vizsgálatok által is igazolt hatékonysággal tünteti el az arcon jelentkező értágulatokat.

Az esetenként igen csúnyává váló visszértágulatok esetén az 1-3 milliméteres mérettartományba eső ereket tudjuk lézeres úton kezelni. Az ennél nagyobb tágulatok esetén már nem lézerre, hanem valamilyen érsebészeti beavatkozásra van szükség.

Gyulladt vénák és kiterjedtebb visszeresség esetén ajánlott a végtagi erek klinikánkon is elérhető ultrahangvizsgálatának elvégzése , ezzel ugyanis elkerülhető a gyakran csak lassabban és sokáig teljesen tünetmentesen kialakuló trombózis megjelenése.

Mennyi idő alatt jelentkezik a lézeres kezelés eredménye?

Az eredmény nem jelentkezik azonnal, hiszen az említett falósejteknek némi időre van szüksége ahhoz, hogy a lézerrel elégetett szövetmaradványokat „kipucolják” a kezelt bőr alatti területekről. Ez több hetet, esetleg néhány hónapot is igénybe vehet – a kezelt értágulat nagyságától függően – így ha zavaró értágulataitól Ön épp a nyári hónapokra szeretne megszabadulni, érdemes még a téli, kora tavaszi hónapokban bejelentkeznie hozzánk!

Bejelentkezés és további információk
Bejelentkezés történhet telefonon, emailben, vagy on-line kapcsolatfelvételi űrlapunk segítségével. Elérhetőségeink megtekintéséhez kérjük lapozzon ide: Kapcsolatfelvétel »
A beavatkozások árait itt találja, az esztétikai bőrgyógyászat címszó alatt: Áraink»