Hogyan tüntethetőek el a férfiaknál kialakult striák?

„A terhességi csíkok elleni készítmények harmadát már az erősebbik nem tagjai vásárolják” – írta nemrég az egyik magyar egészségügyi és életmódportál cikke. Ez elsőre némileg meglepően hangzik, tény azonban, hogy egyre több férfi jár edzőterembe, és ha a gyúrás mellett szteroidtartalmú készítményeket is fogyasztanak, akkor sokkal gyorsabban nőhetnek az izmaik a bőrük tágulásához képest. Striák azonban nemcsak így, hanem ízületi panaszok miatt, vagy jelentősebb hízást, illetve fogyást követően is kialakulhatnak. Mit tudunk tenni ilyen esetekben, hogy eltűnjenek a zavaró csíkok?

A striák a feszülés irányára merőleges vörös vagy lila csíkok, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulhatnak. A csíkok korántsem csak a várandós hölgyeknél, hanem férfiaknál is jelentkezhetnek, sőt ez egyre elterjedtebb az erősebbik nem körében mind divatosabbá váló testépítés miatt. Főleg olyankor fordulhat elő ez a probléma, ha valaki szteroidokkal gyorsítja izmai növekedését, de megjelenhetnek a striák azon férfiaknál is, akik hirtelen szedtek magukra több kilót, vagy épp adtak le egy nagyobb súlyfelesleget.

Érdemes megjegyezni, hogy a stria nem azonos a narancsbőrrel: bár mindkettő jellemzően ugyanazokon a testtájakon jelenik meg – has, comb, csípő vagy fenék – jelenik meg, a narancsbőr esetében a zsírsejtek kitüremkedéséről van szó a bőr felszíne felé, a striák viszont a bőr nem megfelelő ütemű nyúlása miatt alakulnak ki. A bőr alatt elhelyezkedő kötőszövet ezekben az esetekben nem tud a bőr felső – éppen táguló vagy szűkülő – rétegével azonos ütemben növekedni vagy összehúzódni. Ha a bőr éppen tágul – hízásnál vagy a gyors ütemű testépítés során – akkor az érintett testtáj kötőszövete megrepedhet, vagy akár el is szakadhat.

Kötőszöveteink gyengeségét nemcsak a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend, hanem a már eleve meglévő genetikai hajlam is fokozhatja. Ha eleve gyengébbek a kötőszöveteink – amit onnan tudhatunk, hogy családunk férfitagjainál is megjelentek már korábban ezek a csíkok – akkor még jobban érdemes odafigyelnünk a striák megelőzésére, mint azoknak, akiknél nincs jelen a genetikai hajlam.

Hogyan tudunk segíteni Önnek a striák minél hatékonyabb eltüntetésében?

Klinikánk aneszteziológus szakorvosa, dr. Szilasy Zsuzsanna egy a fájdalomcsillapításban is kiemelkedő eredményekkel alkalmazott módszerrel, az úgynevezett GUNA terápiával segít a striák „láthatatlanná tételében”.

A bőr alatti kötőszövet elvesztett kollagénrostjai nem mindig termelődnek újra maguktól, ilyenkor azonban mesterségesen, külső beavatkozással pótolhatjuk őket. A GUNA terápia egy erre kiválóan alkalmas módszer, hiszen egyszerűen alkalmazható, és nem jár különösebb kellemetlenségekkel. Olyan eredmény érhető el viszont a segítségével, amellyel Ön egészen biztosan elégedett lesz.

A GUNA terápia során úgynevezett mikrotűket alkalmazunk. Ezek alkalmasak rá, hogy kis mennyiségű – 0,2-0,3 milliliternyi – kollagént juttassunk a bőr alatti kötőszöveti területekre. Az injekciókat a striák vég- és középpontjaiba adjuk. A mikrotűk segítségével nemcsak tiszta kollagént, hanem különféle vitaminokat is a kötőszöveti területekre fecskendezünk, amellyel az Ön szervezetének önálló kollagéntermelését fokozzuk. Kettős hatású kezelésről van tehát szó, amely az Ön saját élettani folyamatait is aktívan serkenti bőre korábbi feszességének visszaállítása érdekében.

Mire alkalmas még a GUNA terápia?

Az úgynevezett keloidos hegek kezelésében szintén hatékonyan alkalmazható a GUNA terápia. A keloid lényegében a sejtekben és erekben dús sarjszövet burjánzása, amely a sebgyógyulás során keletkezik és a sebfelszínek kitöltésére szolgál. A keloidos hegek elsősorban kozmetikai jellegű problémát jelentenek, de egyéb módon is ronthatják az életminőséget, például cipőviselési nehézségeket okozva.

A vaskos heggel gyógyuló sebeknél szintén a fentebb már leírt módon alkalmazzuk a GUNA terápiát, kiváló eredményekkel. A GUNA terápiát lézeres kezeléssel kombináljuk, így segítve elő, hogy a keloidos hegek a lehető leginkább eltűnjenek az Ön bőréről.