Vírusok

A bőrünkön élő vírusok kilencven százaléka ismeretlen

Az utóbbi években komoly előrelépések történtek a különféle betegségek kialakulásában is szerepet játszó, emberi bőrön élő baktériumfajok azonosításában, az ugyanitt élő vírusokat azonban nagyrészt még nem ismerjük. Egy új amerikai kutatás szerint a DNS-t tartalmazó vírusok nagyjából 90 százalékát egyáltalán nem is azonosították eddig.

Egy ideje már jól ismert, hogy a bőrünkön élő mikrobaközösségek alapvetően fontosak az egészségünk fenntartásában, és ha ezek a közösségek nem jól funkcionálnak, az különféle betegségek kialakulásához vezethet. A bőr baktériumközösségei az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően már egyre jobban ismertek, ugyanez azonban nem mondható el az ugyanitt megtalálható vírusokról.

Elizabeth A. Grice és munkatársai ezt a hiányosságot szerették volna pótolni legújabb kutatásukkal, amelyben 16 egészséges résztvevő bőréről vett mintákban azonosították az ott előforduló vírusok DNS-ét. Erre a fajta munkára korábban főként módszertani akadályok miatt nem volt lehetőség: a bőrmintákban leginkább az emberi és a bakteriális DNS van jelen könnyen kimutatható mennyiségben, a vírusok DNS-e azonban csak alig-alig kimutatható mennyiségben található meg.

Ezt a problémát egy újfajta tisztítási eljárással oldották meg, amellyel nagyon kis mennyiségű DNS-t is ki lehetett mutatni a bőrmintából származó vírusrészecskékből. Ezzel a módszerrel túl lehetett lépni a korábbi kutatási eljárásokon, amelyek során a vírusokból származó hosszabb DNS-darabokat a már ismert vírusgének adatbázisaival vetették össze.

„Kiderült, hogy a bőrmintákban található vírusok csaknem 90 százaléka még teljesen ismeretlen, és nem szerepel azokban az adatbázisokban, amelyeket korábban használtak az emberi bőrön előforduló vírusok azonosítására” – írják cikkükben a szerzők. A mintákban talált vírusok nagy része tehát rendszertanilag még azonosítatlan, és a további kutatások feladata lesz, hogy elnevezzék, illetve rendszertanilag is kategorizálják ezeket a vírusokat.

A már ismert vírustörzsek közül a szemölcsöket okozó és a bőrrákok egyes típusaival is összefüggésbe hozott humán papillómavírusok voltak a leggyakoribbak.

Forrás: mBio https://mbio.asm.org/content/6/5/e01578-15.full

Kapcsolódó: