Alvási apnoé

Alvási apnoé – milyen egészségügyi problémáink lehetnek a horkolás miatt?

Miért fordulnánk fül-orr-gégész szakemberhez csak azért, mert horkolunk? A válasz egyszerű: azért, mert az erős horkolás – hosszabb távon – komolyan is veszélyeztetheti későbbi egészségi állapotunkat.

Horkolni csaknem mindegyikünk szokott alkalmanként, és ezzel nincs is semmi baj. Más a helyzet akkor, ha erősen és rendszeresen horkolunk, rövidebb légzéskimaradásokkal- ez a későbbiekben akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet.

A témában végzett hosszabb távú kutatások kimutatták: az erős horkolás hátterében gyakran meghúzódó éjszakai légzéskimaradások nemcsak rendszeres nappali fáradtsághoz, hanem szív- és érrendszeri problémákhoz, különféle szembetegségekhez vagy a gyógyszerszedés, illetve a sebészeti műtétek során felmerülő komplikációkhoz vezethetnek.

Milyen szív- és érrendszeri problémákat okozhat az alvási apnoé?

Az alvás közben fellépő légzéskimaradások – orvosi kifejezéssel az obstruktív alvási apnoé – rendszeresen megismétlődő, hirtelen fellépő oxigénhiányt okoznak a vérben. Az alacsony oxigénkoncentráció – más faktorokkal, például a szaggatott alvással együtt – idővel magas vérnyomáshoz vezethet a tüdőkben, majd az egész szervezetben is. Az alvási apnoét vizsgáló orvosi tanulmányok alapján elmondható, hogy az érintettek csaknem felénél alakul ki végül magas vérnyomás.

Minél súlyosabbak az Ön éjszakai légzéskimaradásai, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kora előrehaladtával szívkoszorúér-betegségszívinfarktuspangásos szívelégtelenség alakul ki.. A pangásos szívelégtelenség létrejöttében a férfiak fokozottan veszélyeztetettek. A szívritmuszavarok megjelenésének kockázatát az éjszakai légzéskimaradások mindkét nem esetében növelik. Elvétve hirtelen szívhalál is előfordulhat.

Amennyiben Ön is ebbe a veszélyeztetett csoportba tartozik, javasoljuk, hogy haladéktalanul keressen fel egy horkolással foglalkozó fül-orr-gégész szakorvost!

Az alvási apnoehoz társuló gyakori és tartósan alacsony oxigén szint miatt romolhat az agy vérellátása is, amely stroke-hoz (szélütés), mentális zavarokhoz vezethet.

Problémák, amelyek a szemünket érinthetik- újabb kutatási eredmények

Az alvásfüggő légzészavar következtében fellépő keringési zavarok a szem bonyolult és érzékeny érhálózatát is negatívan érinthetik.

Több kutatási eredmény is utal arra, hogy az alvási apnoé jelenléte miatt akár a zöldhályog (glaukóma) kialakulásának kockázata is nőhet. Egy szemész szakorvosok által végzett tanulmány szerint az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek körében 1,67-szer volt nagyobb a zöldhályog előfordulási gyakorisága, mint az egészséges résztvevőknél. Az alvási apnoé ez alapján gyakorlatilag a zöldhályog független kockázati tényezőjének tekinthető.

Fáradtság, koncentrációzavarok és a közlekedési balesetek megnövekedett kockázata

A fáradtság és a hozzá kapcsolódó koncentrációzavarok súlyos következménnyel járhatnak: többszörösére nőhet a közlekedési vagy munkahelyi balesetek esélye. Például az obstruktív alvási apnoéban szenvedők 2-7-szer gyakrabban szenvednek motorbalesetet.

Komplikációk a gyógyszerszedés vagy a sebészeti beavatkozások során

Bizonyos gyógyszerek szedése negatívan befolyásolhatja ez a kórképet. A nyugtatók és az altatók ronthatják az alvási apnoeban szenvedő beteg állapotát, ezek ugyanis ellazítják a felső légutakat, súlyosbítva ezzel az éjszakai légzéskimaradásokat.

Az alvási apnoe betegségben szenvedő beteg műtéti előkészítése fokozott elővigyázatosságot követel, ha bódításban, illetve altatásban végzendő beavatkozásra lenne szüksége. A hanyatt fekvő helyzetben, altatásban elvégzett operációk során biztosítják a szabad légutakat, de egy bódításban elvégzett kisebb műtét vagy diagnosztikus beavatkozás hordozhat veszélyeket. Ha Ön műtét előtt áll és tud horkolásáról, javasoljuk, hogy az operációt megelőzően végeztesse el az alvási apnoé jelenlétét kizáró vizsgálatot. Ezzel pontos diagnózis nyerhető, és elkerülhetőek a légzéskimaradásból adódó műtéti szövődmények.

Ha úgy érzi – esetleg párja már figyelmeztette rá – hogy gyakori légzéskimaradásai fordulnak elő éjjelente, keresse fel klinikánk horkolásgátlás rendelését, ahol Dr. Molnár G. Etelka fül-orr-gégész szakorvos segít kideríteni horkolása okát és javasolja a szükséges terápiát! Az esetek egy részében egy gyors és vágást nem igénylő rádiófrekvenciás műtét segíthet csökkenteni vagy akár megszüntetni a horkolást!