Diabetológia

Diabetológia szakrendelés

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége, mellyel ha nem foglalkoznak, akkor a fokozatosan megjelenő és egyre súlyosabbá váló szövődmények miatt akár jelentősen is romolhatnak az életkilátásaink. Bár a kórkép jelenleg nem gyógyítható, a vércukor megfelelő szinten történő tartásával megelőzhetőek a cukorbetegség következtében megjelenő súlyosabb szervi károsodások. Klinikánkon dr. Gasparics Roland adjunktus, a Szent Imre Kórház diabetológiai szakrendelését önállóan irányító szakember segít Önnek a fokozatosan kialakulóban lévő vagy a már kialakult cukorbetegség hatékony kezelésében.

„Állandó munkahelyemen, a Szent Imre Kórházban is kifogástalan ellátást nyújtunk a hozzánk fordulóknak, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán vezetett szakrendelésen azonban várakozási idő nélkül, és a házon belül megszerzett laborleletek birtokában kapják ugyanazt a szakértelmet a hozzánk forduló páciensek” – mondja dr. Gasparics Roland, aki – több mint tíz éves szakrendelési és kórházi osztályos tapasztalatának köszönhetően – mára igen jelentős rutinnal rendelkezik a szénhidrát anyagcserezavarainak pontos diagnosztizálásában és kezelésében.

Szakrendelésünk felkeresését elsősorban azoknak ajánljuk, akik a cukorbetegség kialakulására hajlamosító tényezők miatt az átlagosnál magasabb kockázati csoportba tartoznak. Ezen kockázatnövelő tényezők közé tartozik, ha a családunkban korábban már több esetben is jelentkeztek a szénhidrát-anyagcsere zavarai (családi halmozódás), ha a kelleténél hosszabb ideje magasabb a vérnyomásunk, magasabbak a vérzsírszint-, illetve a húgysavszint-értékeink, koszorúér-betegségben szenvedünk vagy ha egyszerűen csak túlzottan elhíztunk (testtömegindexünk jóval magasabb, mint a normálként meghatározott értékek). Nőként ugyancsak nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk cukorbetegség, ha a várandósságunk alatt terhességi cukorbetegség lépett fel.

Ugyancsak ajánljuk Önnek, hogy keressen fel bennünket, ha hosszabb ideje az alábbi, a cukorbetegség 1-es vagy 2-es típusára utaló tüneteket észleli magán:

  • megnövekedett vizeletmennyiség
  • állandó szomjúságérzet
  • fokozott étvágy ellenére bekövetkező súlycsökkenés
  • elhúzódó sebgyógyulás
  • ínybetegségek gyakori előfordulása
  • szájszárazság
  • viszkető és ezt követően gyakran ki is sebesedő bőrfelszín
  • fáradékonyság és tartós levertség

Az imént felsorolt kockázati tényezők, illetve tünetek esetén indokolt, hogy Ön – akár csak a cukorbetegség későbbi végleges kialakulásának minél jobb eséllyel történő elkerülése céljából – felkeresse dr. Gasparics klinikánkon működő szakrendelését.

Hogyan zajlik a diabetológiai konzultáció ill. rendelés?

Az első diabetológiai konzultáció alkalmával Ön szakorvosunkkal személyesen beszéli meg, hogy milyen laborvizsgálatok elvégzésére van szükség a szakorvosi vélemény és kezelés megalapozásához. Ha Önnek vannak 3-4 hétnél nem régebbi laborleletei, azokat feltétlenül hozza magával, mert ez esetben a már elvégzett vizsgálatokat nem szükséges megismételni (azonban kiegészítő laborvizsgálatokra szükség lehet).

Laborunkban akár még aznap meg is történhet a vizsgálatokhoz szükséges mintavétel, de a kizárólag éhgyomorral elvégezhető terheléses vizsgálatok miatt – ha orvosunk előír ilyet – egy külön alkalommal kell majd laborunkba befáradnia.

Ön néhány nap elteltével – már a laborleletek birtokában – érkezik a második konzultációs alkalomra, ahol Gasparics doktorral közösen beszélik át, hogy személyre szabottan milyen életmódbeli és étrendi változtatásokra, illetve milyen gyógyszeres kezelésre lesz szükség cukorbetegsége megfelelő menedzseléséhez.

Mitől függ, hogy milyen kezelést fogunk Önnek javasolni?

A cukorbetegség kezelése – vagy talán inkább az állapot megfelelő menedzselése, hiszen egy jelenleg nem gyógyítható betegségről van szó – a típustól és az állapot súlyosságától függően többféle módon is történhet. Az 1-es típusú cukorbetegséget életmódbeli és étrendi változtatásokkal nem, kizárólag inzulinpótlással lehet kezelni. A 2-es típusú cukorbetegségben ezzel szemben eleinte nem az inzulin pótlása, hanem az inzulinrezisztencia csökkentése lesz az elsődleges cél. Ez az enyhébb, még nem előrehaladott esetekben életmódváltással és étrendi változtatásokkal is elérhető lehet, amelyek következtében csökkenthető például a hasi zsírszövet mennyisége, amely az inzulinrezisztencia megjelenésének kiváltó oka volt. Előrehaladottabb esetekben ez már nem lesz elég, és gyógyszeres kezelésre, esetleg az inzulin rendszeres injekciók formájában történő pótlására lesz szükség az életmódbeli változtatások véghezvitele mellett.

Szakorvosunk – leleteinek gondos áttekintését követően – az első konzultáció alkalmával megállapodik Önnel arról, hogy milyen kezelés lenne javasolt az Ön számára. Ezt követően további kontrollvizsgálatokra és újabb konzultációs alkalmakra lesz szükség annak érdekében, hogy lemérhessük a megkezdett terápia – legyen az akár életmódváltás, akár gyógyszerszedés vagy inzulin adagolás – hatékonyságát, és változtassunk a kezelés addigi menetén abban az esetben, ha az anyagcsere-folyamatokba történő, kezdetben javasolt beavatkozás nem bizonyulna kellően hatékonynak.

Miért nem gyógyítható jelenleg a cukorbetegség egyik típusa sem?

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén teljesen egyértelmű a válasz, hiszen ott a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pótlására lenne szükség, ami egyelőre sajnos nem megoldott. A 2-es típus esetén pedig azért nem lehet visszafordítani a már beindult folyamatokat, mert idővel ebben a típusban is elkezd kimerülni a hasnyálmirigy, ami az inzulintermelő-képesség csökkenését eredményezi. Ebben az esetben tehát eleinte ugyan fokozódik a hasnyálmirigy inzulintermelése – és így a vérben magasabb lesz az inzulinszint – ez nem folytatható a végtelenségig, és a végén – az egyre fokozódó inzulinrezisztencia mellett – az inzulin mennyisége is egyre kevesebb lesz. Tipikusan ilyenkor – és a hasnyálmirigy kimerülésének megelőzése érdekében – kell elkezdeni az élet hátralevő részében már folyamatosan szükséges gyógyszeres kezelést, ha pedig a hasnyálmirigy már kimerült, akkor injekciós inzulinpótlás válik szükségessé a 2-es típusú cukorbetegség esetében is.

Bejelentkezés és további információk a rendelésről:
Bejelentkezéshez, illetve ha bármilyen további kérdése lenne a terhességi cukorbetegség kezelésével kapcsolatban, hívjon bennünket a +36 1 580 8660 telefonszámon, vagy írjon az info@igdklinika.hu emailcímünkre!
Inzulin adagolás fecskendővel

Inzulin adagolás fecskendővel