Dietetikai szaktanácsadás

Dietetikai szaktanácsadás

Miben segíthet Önnek egy regisztrált dietetikus?

Megfelelő szakképzettség a táplálkozástudományban

Táplálkozási tanácsadónak szinte bárki nevezheti magát manapság, de csak a regisztrált dietetikusok rendelkeznek azzal a megalapozott szaktudással, amely valódi hozzáértést biztosít az egészségügyi ellátás során felmerülő táplálkozással kapcsolatos kérdések megválaszolásához. A regisztrált dietetikusok közül többen a sporttáplálkozás vagy a gyermekétkeztetés területein képzik tovább magukat, míg mások a cukorbetegek, vesebetegek, a daganatos betegséggel élők vagy az idősek speciális táplálkozási igényeire szakosodnak.

Személyre szabott tanácsadás

Ha Ön regisztrált dietetikusunkkal konzultál, akkor biztos lehet benne, hogy személyre szabott táplálkozási tanácsot fog kapni. Az első konzultáción a szakemberünk részletesen kikérdezi Önt az aktuális problémájáról, emellett tájékozódik az Ön korábbi betegségeiről, kedvenc ételeiről, valamint az evési és mozgási szokásairól. A kitűzött célok és az ezek eléréséhez szükséges legfontosabb lépések közös meghatározása után újabb, a megkezdett életmód- és táplálkozásbeli változtatások fenntartását segítő találkozásokra kerül sor. Ezen alkalmak során kiértékelésre kerülnek az Ön addig elért eredményei, és pontos visszajelzést kap róla, hogy minden a megfelelő ütemben halad-e.

Segítség a krónikus betegségekkel élőknek

Ha Önnek magas a koleszterinszintje vagy a vérnyomása, akkor mindenképp érdemes külön figyelmet fordítania a táplálkozására. Speciális étrendre lehet szüksége akkor is, ha cukorbetegséggel vagy daganatos betegséggel él. Ezekben az esetekben is érdemes felkeresnie dietetikusunkat, aki a laborleletek rendszeres áttekintése mellett az állapotjavulást vagy a meglévő állapot fenntartását elősegítő táplálkozási tanácsokat tud adni. A konzultációt követően olyan étrend állítható össze, amelyből hiányoznak az adott betegség szempontjából előnytelen élelmiszerek, viszont minden olyan tápanyag benne van, ami elősegíti a tünetmentes együttélést az adott betegséggel.

Tanácsadás ételallergiák és ételérzékenységek esetén

Lisztérzékenység, különféle ételallergiák vagy laktózintolerancia esetén nem mindig egyszerű eldönteni, hogy egy adott élelmiszer fogyasztható-e a számunkra vagy sem. Ha Ön túl sok élelmiszerről hiszi azt, hogy ajánlott inkább elkerülnie, annak egy idő után egysíkú és unalmas étrend lehet a következménye. Ez azért is baj, mert így akár tápanyaghiány is kialakulhat. Dietetikusunk ilyenkor az élelmiszerek címkéinek értelmezésében is segít, így Ön mindig tudni fogja, hogy az összetevői alapján mikor ajánlott elkerülnie egy termék fogyasztását. Megtudhatja továbbá azt is, hogy egy-egy élelmiszert mivel helyettesíthet úgy, hogy étrendje változatos és kiegyensúlyozott maradjon.

Fogyókúra, ami működik is

Számtalan diétával találkozhatunk, amelyek azonnali fogyást ígérnek, ám hosszú távon teljesen haszontalanok. Ha Ön elhatározta, hogy tartósan le kíván adni a súlyából, akkor ugyancsak érdemes felkeresnie egy dietetikusunkat. Szakemberünk a konzultációt követően meg tudja mondani, hogy az Ön esetében milyen étrenddel érhető el a legjobb eredmény. Segíthet továbbá a fogyókúrázás leggyakoribb buktatóinak elkerülésében, és motiválja Önt abban, hogy végül biztosan elérje a kívánt testsúlyt.

Dietetikai szaktanácsadás tejcukorérzékenység esetén

A tejcukorérzékenység – másnéven laktózintolerancia – esetén, a tejcukrot (laktózt) lebontó enzim (laktáz) részleges vagy teljes hiányáról van szó. Ebben az esetben a laktóz bontatlanul halad tovább a vékonybélből a vastagbél felé, ahol baktériumok erjesztő folyamata során gázok képződnek belőle. Legtöbbször hasmenés, illetve a termelődött gáz miatti panaszok utalnak a betegség jelenlétére, amellyel jobb minél hamarabb orvoshoz fordulni.

A tejcukorérzékenység diagnózisának felállítása után a betegnek laktózmentes diétát kell tartania. A diéta célja, hogy a tüneteket kiváltó tejcukor kiiktatásra kerüljön az egyéni intoleranciának megfelelően, szükséges mértékig. A diétát az esetek többségében egy életen át alkalmazni kell, ez az egyetlen kezelési lehetőség – az esetleges enzimpótlók mellett. A megfelelő diéta alkalmazása érdekében ajánlott dietetikushoz fordulni, hiszen a nem megfelelően kialakított étrend fenntartja a mikro-, makrotápanyag-hiány kialakulásának és/vagy rejtett laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztásának kockázatát, amely hiánybetegségek kialakulásához és a panaszok további fennállásához vezethet. Fontos tisztázni, hogy a tejcukor-érzékenység diétája nem egyenlő a tejfehérje allergia diétás kezelésével.

A dietetikai szaktanácsadás során a dietetikus felméri a páciens tápláltsági állapotát, majd megkezdi a laktózmentes étrend oktatását. Habár a tejcukorérzékenység betegség, mégis fontos tisztázni, hogy egy laktózintoleráns beteg diétája is lehet a kiegyensúlyozott, korszerű táplálkozás képviselője. A tanácsadás keretén belül megbeszélésre kerülnek a természetéből adódóan laktózmentes és a mesterségesen laktózmentessé tett nyersanyagok és ételkészítési eljárások listája, melyekből az egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevételével alakítjuk ki a páciens egyéni étrendjét.

Dietetikai szaktanácsadás lisztérzékenység esetén

A lisztérzékenység – másnéven cöliákia, gluténszenzitivitás – egy autoimmun örökletes betegség. Autoimmun betegség révén, a szervezet a saját fehérjéi ellen termel ellenanyagot, így pusztítja önmagát. Jelen esetben a glutén az a fehérje, ami miatt ellenanyag (IgA) termelődik. Ha egy lisztérzékeny gluténtartalmú élelmiszert vagy ételt fogyaszt, akkor a szervezet ellenanyagot termel és az aktiválódó nyiroksejtek károsítják a vékonybél nyálkahártyáját. A károsodott bélbolyhok miatt romlik egyes tápanyagok felszívódása, így különböző hiánybetegségek is kialakulhatnak. A cöliákia diagnózisának felállítása után, a betegnek diétát kell tartania. Mivel a károsító folyamat forrása a glutén, a gluténmentes diétát egy életen át alkalmazni kell, ez az egyetlen kezelési lehetőség. A megfelelő diéta alkalmazása érdekében ajánlott dietetikushoz fordulni, hiszen a nem megfelelően kialakított étrend fenntartja a mikro-, makrotápanyag-hiány kialakulásának és/vagy rejtett gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásának kockázatát, amely hiánybetegségek kialakulásához és a panaszok további fennállásához vezethet.

A dietetikai szaktanácsadás során a dietetikus felméri a páciens tápláltsági állapotát, majd megkezdi a gluténmentes étrend oktatását. Habár a gluténszenzitivitás betegség, mégis fontos tisztázni, hogy egy lisztérzékeny beteg diétája is lehet a kiegyensúlyozott, korszerű táplálkozás képviselője. A tanácsadás keretén belül megbeszélésre kerülnek a természetéből adódóan gluténmentes és a mesterségesen gluténmentessé tett nyersanyagok és ételkészítési eljárások listája, melyekből az egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevételével alakítjuk ki a páciens egyéni étrendjét.

Dietetikai szaktanácsadás elhízás esetén

Napjaink egyik népbetegsége az elhízás és az abból eredendő különböző szív- és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség. Az elhízás kialakulása a helyes életmód alkalmazásával elkerülhető, ám az energiabevitel és -leadás egyensúlyának tartós felborulásával (melynek hátterében életmódbeli jellemzők, hormonális zavarok vagy pszichés hatások állhatnak) a testtömeg-gyarapodás könnyedén kialakulhat.

Az eredményes testtömegcsökkenés egyik alappillére – a testmozgás fontosságának hangsúlyozása mellett – a jól összeállított étrend. Ennek érdekében ajánlott szakemberhez, dietetikushoz fordulni.

A dietetikai szaktanácsadás során a páciens tápláltsági állapotának felmérését és az ideális testtömeg kiszámítását követően, kidolgozásra kerül egy testtömeg-csökkentési tervezet. Az étrend jellemzői a beteg korábbi táplálkozási szokásait figyelembe véve, és a jelenlegi tudományos alapokon nyugvó táplálkozástudományi ajánlás alapján kerülnek kialakításra. Az oktatás alatt megbeszéljük az ajánlott és a kerülendő nyersanyagok, ételkészítési módok listáját, illetve a helyes táplálkozási ritmus jellemzőit. A konzultáción a népszerű divatdiéták veszélyei is tisztázásra kerülnek. A diétaleírás, a tápanyagtáblázat és a mintanap a tanácsadás részét képezi.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tartós (eredményes) testtömegcsökkentés egy kitartó munka eredménye. A jól kialakított diéta lesz az, amely életmódváltásunk részeként hozzásegít minket a célsúlyunk eléréséhez és hosszútávú megtartásához.

Dietetikai szaktanácsadás inzulinrezisztencia esetén

Napjaink egyre inkább elterjedt kórállapota az inzulinrezisztencia. Leggyakrabban a meddőséggel vagy a policisztás óvárium szindrómával (PCOS) hozzák összefüggésbe. Ha az alábbi tünetek: édesség iránti fokozott vágy, indokolatlan feszültség, álmosság, gyengeség, verejtékezés, hidegrázás jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulnia.

Az inzulinrezisztencia kezelésének egyik alappillére – a testmozgás fontosságának hangsúlyozása, az esetleges javasolt gyógyszer alkalmazása, vagy a lelki egyensúly mellett – a jól összeállított étrend. Ennek érdekében ajánlott szakemberhez, dietetikushoz fordulni.

A dietetikai szaktanácsadásunkon a páciens tápláltsági állapotának felmérését követően, elkezdődik a beteg diétás oktatása. Az étrend jellemzői a beteg korábbi táplálkozási szokásait figyelembe véve és a jelenlegi tudományos alapokon nyugvú táplálkozástudományi ajánlás alapján kerülnek kialakításra. Az oktatás alatt megbeszélésre kerülnek az ajánlott és a kerülendő nyersanyagok és ételkészítési módok listája, illetve a helyes táplálkozási ritmus jellemzői. A diétaleírás, a tápanyagtáblázat és a mintanap a tanácsadás részét képezi. A jól kialakított diéta lesz az, amely életmódváltásunk részeként hozzásegít minket a vércukor- és inzulinszintünk optimalizálásához és ez által a tünetek csökkenéséhez, elmúlásához, meddőség esetén gyermekáldáshoz.

Dietetikai szaktanácsadás