Az EGFR mutáció és vizsgálata

Vizsgálata javasolt nem-kissejtes tüdőrák esetén

Hogyan változtatja meg az EGFR mutáció a sejtek jelátviteli folyamatait?

Az EGFR – teljes nevén: Epidermális Növekedési Faktor Receptor – az EGF nevű növekedési faktor jelfogó molekulája, idegen szóval receptora. A növekedési faktorok pedig olyan fehérjék, amelyek funkciójuk szerint bizonyos sejtek növekedését és osztódását serkentik.

Ha az EGFR-t előállító EGFR génben nincsenek jelen bizonyos génhibák (mutációk), akkor a sejt egészséges marad, és szabályozottan osztódik,  növekszik. Ha viszont megjelennek bizonyos fajta mutációk, akkor a sejt kontrollálatlan növekedésbe és osztódásba kezdhet, ezáltal pedig rosszindulatú, rákos daganat alakulhat ki.

A rosszindulatú elfajulás okozója többek között az EGFR génmutációja lehet, melynek következtében megváltozott növekedési faktor receptoroktól a sejtmag felé tartó „Növekedj és osztódj!” üzenet. Ez a parancs – számos további molekula érintésével – az úgynevezett jelátviteli utakon jut el a sejtmagig.

A sejtmagban található a sejtek örökítőanyaga (DNS), amelyhez ha eljutott a növekedésre és osztódásra sarkalló utasítás, akkor immár semmi akadálya nincs, hogy beinduljon a kontrollálatlan sejtosztódás. Az EGFR daganatok kialakulását serkentő szerepét elsőként rosszindulatú, áttétképző emlőtumorokban mutatták ki.

Hogyan hatnak az EGFR mutációt célzó gyógyszerek?

Az előrehaladott és áttétes rákbetegségek egy részénél – a tumornövekedés és a daganatsejtek osztódásának hatékony gátlása érdekében – az EGFR-t igyekeznek blokkolni annak érdekében, hogy sikeresen gátolják a daganatok továbbfejlődését.

A növekedési faktor receptorok blokkolása azáltal valósul meg, hogy a jelfogó molekulákhoz gyógyszermolekulák kapcsolódnak. Ezek a gyógyszermolekulák – ahhoz hasonlóan, mint amikor a megfelelő kulcsot tesszük a zárba – bekötődnek ezekbe a receptorokba.

Mennyire hatékonyak az EGFR mutációra kifejlesztett célzott gyógyszerek?

Az EGFR gyógyszeres gátlásával – immár klinikailag is bizonyítottan – kikapcsolhatóak a daganatsejtek növekedési faktor receptoraiból a sejtmag felé tartó „Növekedj és osztódj!” üzenetek.

A hatékony kezelés feltétele, hogy a beteg daganatsejtjeiben mutáns formában legyen jelen az EGFR génje. Ha ugyanis az EGFR molekulák normális változatukban vannak jelen a daganatsejtekben, akkor nem ez lesz az a tényező, amely oki szerepet fog játszani a tüdő daganatos sejtjeinek növekedésében és osztódásában.

Az EGFR gén mutáns vagy nem mutáns változatainak kimutatására a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok szolgálnak. A célzott gyógyszerek alkalmazásával – amennyiben ezt a molekuláris diagnosztikai vizsgálat eredménye lehetővé teszi – a hagyományos kezelésekhez képest akár a duplájára is növelhető a progressziómentes, illetve a teljes túlélés.

Elérhető-e célzott kezeléssel a teljes gyógyulás? Ha nem, akkor miért hatékonyabb a célzott kezelés a hagyományos kemoterápiához képest?

A célzott gyógyszereket az esetek egy részében önmagukban, más részükben viszont a hagyományos kemoterápiával kombináltan adják. Teljes gyógyulásról általában akkor beszélnek az onkológusok, ha a beteg a kezelés megkezdését követő ötödik évet követően is életben van, emellett teljesen tünetmentes. Mivel a célzott kezeléseket az esetek egy részében kemoterápiával kombináltan alkalmazzák, ezért nem lehet általánosságban választ adni arra a kérdésre, hogy a célzott kezeléssel önmagában elérhető-e a teljes gyógyulás.

Az viszont elmondható, hogy a célzott terápia alkalmazása akár nagymértékben is növelheti a teljes gyógyulás esélyét, hiszen erre a fajta modern kezelésre az esetek egy részében gyorsan és látványosan reagálnak a daganatsejtek. Ennek köszönhetően lehetőség nyílhat például a műtéti beavatkozásra, amelyre a célzott terápiát megelőzően nem lett volna lehetőség.

Hányféle célzott szer érhető el az EGFR mutációra?

Az EGFR mutációit hordozó nem-kissejtes tüdőrákok (NSCLC) kezelésére Magyarországon jelenleg kétféle célzott daganatellenes szer érhető el kereskedelmi forgalomban. A nem-kissejtes tüdőrákok esetében lehet számítani rá, hogy a daganat hordozni fogja az EGFR gyógyszeres úton „megcélozható” mutációit. Ha viszont így van, az szerencsés helyzetnek mondható, hiszen ismert, hogy az EGFR mutáns tüdőrákok nagyon jól reagálnak az EGFR elleni célzott kezelésre.

Mennyibe kerül az EGFR mutációinak kimutatása?

A vizsgálat aktuális árát árlistánkban találja.

Mennyi idő alatt van meg az eredmény?

Centrumunk vállalja, hogy a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot a minta beérkezését követő 4-6 munkanapon belül elvégzi és kiértékeli.