Endokrinológia szakrendelés

Endokrinológia szakrendelés

Az endokrinológia az orvoslás hormonháztartási zavarokkal foglalkozó szakterülete: ha feltételezhető, hogy egészségügyi problémánk mögött valamilyen hormonális rendellenesség húzódik meg, elsőként egy endokrinológus szakorvost érdemes felkeresnünk. Nők esetében ilyen tünet lehet az ismeretlen eredetű meddőség, a gyakori menstruációs problémák, az elhízás és a fokozott szőrnövekedés, emellett mindkét nemnél hormonális okok állhatnak a hirtelen fogyás vagy hízás, a folyamatos bágyadtság vagy a túlzott aktivitás, valamint a csontritkulás és a tartósan jelenlévő magas vérnyomás kialakulása mögött.

Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy endokrinológia rendelésünk átmenetileg szünetel. Megértésüket köszönjük.

Milyen előnyei vannak az endokrinológiai szakrendelésnek a hagyományos háziorvosi vizsgálathoz képest?

A háziorvosa vagy egy általános orvos felismerheti ugyan, hogy tünetei hátterében hormonális zavarok állnak, a hormonrendszer összetettségéből fakadóan azonban jellemzően az endokrinológus szakorvosok azok, akik a pontos diagnózis felállítása után a legmegfelelőbb kezelést tudják ajánlani Önnek. A legáltalánosabb eset, hogy a hormonrendszere működését részletesebben is elemző endokrinológiai vizsgálatra a háziorvosi vagy valamely általános orvosi vizsgálatot követően kerül sor.

Milyen esetekben érdemes felkeresnünk az endokrinológus szakorvost?

A hormonrendszer bonyolultságából eredően az endokrin kórképeket többféle, egymástól gyakran egészen eltérő formában megnyilvánuló tünet kísérheti. A tünetek jellegét meghatározza, hogy a belső elválasztású mirigyek közül melyiknél lépett fel kóros működés, a betegek többségére azonban általánosan jellemző, hogy fáradtságra, levertségre és gyengeségre panaszkodnak. Ugyanaz a tünet többféle belső elválasztású mirigy zavarára is utalhat, a hormonális problémák esetén ezért semmiképp sem érdemes öndiagnózissal próbálkoznia!

A legáltalánosabb, nagy valószínűséggel hormonzavarra utaló tünetek az érintett mirigytől függően az alábbiak lehetnek:

  • A pajzsmirigy érintettsége esetén: a szerv megnagyobbodása, hízás vagy fogyás, a bőr feltűnő szárazsága, hajhullás, izzadékonyság, alvászavarok, nőknél a menstruáció zavarai, férfiaknál pedig merevedési zavarok;
  • A mellékpajzsmirigy érintettsége esetén: fokozott hajlam a vesekő kialakulására, csontritkulás vagy fokozott csontképződés, az izomgörcsök gyakorivá válása, szívritmuszavarok;
  • A mellékvese érintettsége esetén: hízás vagy fogyás, a terhességi csíkokhoz hasonló striák megjelenése a hason, magas vagy épp túl alacsony vérnyomás, hangulati ingadozás, alvászavarok, menstruációs zavarok a nők esetében;
  • A petefészek érintettsége esetén: menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás és fokozott szőrnövekedés, valamint hőhullámok és hangulati ingadozás;
  • A here érintettsége esetén: merevedési zavarok és a nemzőképesség csökkenése, emlőnövekedés és a testszőrzet ritkulása, hízékonyság;
  • Az agyalapi mirigy érintettsége esetén: ebben az esetben az endokrin eredetű betegségek összes lehetséges tünete előfordulhat, a szervezet belső elválasztású mirigyeinek tevékenységét ugyanis az agyalapi mirigy szabályozza.

Mi történik az első endokrinológiai konzultáción?

Az első látogatás alkalmával néhány, a jelenlegi egészségi állapotára és a családjára vonatkozó kérdést teszünk fel Önnek. A szakorvosunkkal történő találkozást megelőzően érdemes összeszednie, hogy milyen jellemző betegségei voltak korábban, és mik azok a krónikus betegségek, amelyek a közvetlen hozzátartozóinál vagy az egyenes ági rokonainál fordultak elő.

Szakorvosunk azt is felméri, hogy jelenleg mik a tünetei, és kikérdezi Önt az életmódjáról is, így például arról, hogy hogyan táplálkozik, mennyit mozog és milyenek az alvási szokásai.

Fontos, hogy a konzultációra az összes addigi orvosi leletét elhozza. Szakorvosunk értékeli az esetlegesen már meglévő, korábbi laborvizsgálati eredményeit, majd meghatározza, hogy mely laborvizsgálatok elvégzésére lesz még feltétlenül szükség. Előfordulhat, hogy a már meglévő laboreredményei alapján is megkezdhető a szükséges kezelés, sokkal valószínűbb azonban, hogy néhány további, speciális laborvizsgálat eredménye is kelleni fog az Ön számára javasolt kezelési mód kiválasztásához.

A laborvizsgálatokon kívül képalkotó diagnosztikai vizsgálatok is szükségesek lehetnek, így például hasi ultrahang vagy a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata. Amennyiben ennél speciálisabb, centrumunkban nem elérhető képalkotó vizsgálatok is szükségesek (például CT- vagy MR-vizsgálat), akkor segítünk Önnek az adott diagnosztikai vizsgálat elvégzésének megszervezésében.

Mi történik a szükséges vizsgálatok elvégzését követően?

A diagnózis felállítását minden esetben egyénre szabott kezelési terv összeállítása követi.

Szakorvosunk javaslatot tesz az esetlegesen szükséges életmódbeli változtatásokra, emellett kiválasztja a hormonrendszer egyensúlyának helyreállításához szükséges gyógyszertípust és ennek adagolását. Lehetséges, hogy nem lesz szükség azonnal gyógyszeres kezelésre, a jellemzőbb eset azonban az életmódváltással kiegészített gyógyszeres terápia.

Gyógyszeres kezelés esetén néhány héten belül egy kontrollvizsgálatra is sor fog kerülni, hogy amennyiben szükség van rá, pontosíthassuk a felírt gyógyszer adagolását.

Miből áll az endokrin rendszer?

Az endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek rendszerét jelenti. A mirigyek hormonokat termelnek, amelyek segítenek a szervezet életfolyamatainak szabályzásában és a belső egyensúly fenntartásában. A hormonok egyaránt részt vesznek a szaporodással összefüggő folyamatokban és az anyagcsere lebonyolításában (ilyen többek között a bevitt táplálék elégetése és a salakanyagok eltávolítása). A növekedésben és a szervfejlődésben szintén fontos szerephez jutnak ezek a vegyületek. Részben a hormonok határozzák meg azt is, hogy hogyan reagálunk a minket körülvevő környezetre, és többek között nekik köszönhető, hogy a szervezetünkbe bekerülő táplálék hatékonyan képes átalakulni az életműködésekhez szükséges energiává. Az endokrin rendszert felépítő mirigyek közé tartozik a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a herék, továbbá a mellékvesék, az agyalapi mirigy és a hipotalamusz.