Fül-orr-gégészeti szűrések

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kizárandó, illetve ellenőrizendő leggyakoribb el­vál­to­zá­sok között em­lít­he­tők a daganatos megbetegedések, a szénanátha, a hal­ló­szerv­vel kapcsolatos eltérések, a fülzúgás, a re­flux, a gócbetegségek és pél­dá­ul a horkolás is. A megelőzés (prevenció), a kóros elváltozások időbeni felismerése az egészséges és harmonikus éle­tünk szempontjából alapvető fontosságú, ebben a fül-orr-gégészeti szakrendelésnek fontos szerepe van!

Milyen betegségeket, elváltozásokat vizsgálunk?

A horkolással kapcsolatos fül-orr-gégészeti szűrés

Rendszeres horkolás – komoly betegség, alvásfüggő légzészavar tünete lehet – esetén a fül-orr-gégészeti szű­rés és az esetleges további alvásdiagnosztikai vizsgálat alapvető jelentőségű. A légzésmegszűnések alat­ti alacsony oxigénszint hosszú távon szív-, tüdőbetegséghez, magas vérnyomáshoz, me­mó­ri­a­za­var­hoz, potenciazavarhoz, sőt hirtelen halálhoz is vezethet. Az alvásfüggő légzészavarnak fül-orr-gégészeti te­rü­le­ten jelentkező szűkület is lehet a hátterében. Tovább a horkolásgátláshoz »

Fül-orr-gégészeti rákszűrés

Különösen fontos az időnkénti ellenőrzés a dohányzók, a rendszeresen alkoholt fogyasztók számára. Ma­gyar­or­szág az elsők között áll a világon a gégerák tekintetében, a garati (alsó, középső szakasz) rák vo­nat­ko­zá­sá­ban pedig szinte az első.

A légúti allergiások fül-orr-gégészeti szűrése

Nagyon fontos az éves fül-orr-gégészeti kontroll, ki kell zárni az esetlegesen társuló és más kezelést is igény­lő betegségeket (pl. orrpolip, orrsövényferdülés, daganatos elváltozás, túltengő orrkagyló).

A hallószervi eltérésekkel, fülzúgással kapcsolatos fül-orr-gégészeti szűrés

A megnövekedett zajterhelés, a stressz, a helytelen táplálkozás okozta érelváltozások miatt emelkedik a hal­ló­szer­vi betegek, a fülzúgásban szenvedők, a hallókészüléket viselők száma.

A reflux betegség fül-orr-gégészeti szűrése

A gyomor-nyelőcső reflux (felnőtteknél gyakoribb, gyermekeknél sem ritka) esetén a gyomortartalom a nye­lő­cső­be és akár a szájüregbe, a légutakba jut, ahol elváltozásokat okozhat. Alapvető a fül-orr-gégész sze­re­pe a betegség követése során.

A fül-orr-gégészeti góckeresés

A fül-orr-gégészeti szűrés témakörének a teljesség igénye nélküli áttekintése során célszerű beszélni az ún. „gócügyek” (például az ízületek, a szív, a húgy-ivari szervek gyulladásai, akár még a termékenységi za­va­rok is, a hajhullás, a köhögés, a testhőmérséklet tartós eltérései, a bőrelváltozások) esetén végzett fül-orr-gégészeti vizsgálatról is.