Víruskimutatás

Laboratóriumunkban egyben elvégeztethető a köldökzsinórvér fagyasztást megelőző víruskimutatás:

Cytomegáliavírus szűrés: CMV IgM és IgG

A cytomegáliavírus okozza a legtöbb méhen belüli vírusfertőzést. A betegségen átesett személyek a fertőzést többször elkaphatják, vagyis nem marad utána védettség. Nagyobb viszont az esély a magzat fertőződésére (kb. 40%), ha az anyát először betegíti meg a vírus. A CMV vírus szűrésénél az IgM és IgG ellenagyagok szintjét vizsgáljuk. Az IgM aktív fertőzésre, az IgG egy korábban lezajlott fertőzésre utal.

Hepatitis B szűrés: HBsAg és anti-HBc

A világ különböző részein az előfordulási gyakoriság 0,2% és 20% között mozog. A vírushordozó anyáról a magzatra terjedő fertőzés ritka. A terhesség 16. hetében rutinszerűen szűrjük a várandósokat (HBsAg szűrés). Köldökzsinórvér fagyasztás esetén a szűrést szülés előtt megismételjük, ekkor az anti-HBc-t is mérjük. A vírusfertőzés védőoltással megelőzhető.

Hepatitis C szűrés: anti HCV

Magyarországon jelenleg kb. 100 000 ember hordozza ezt a vírust, mely a krónikus májgyulladás gyakori okozója. A leginkább veszélyeztetettek a transzplantált emberek illetve az intravénás drogot használók. Sajnos ez ellen a vírus ellen védőoltás még nem létezik.

Syphilis

Egyik legismertebb STD (Sexually Transmitted Diseases) azaz szexuálisan terjedő betegség, hétköznapi neve vérbaj. A betegséget baktérium okozza, ezért az antibiotikumok megjelenése után előfordulási gyakorisága jelentősen visszaszorult.

HIV

Magyarország közepesen fertőzött országnak tekinthető, ezres nagyságrendű fertőzöttel. A fertőzés leginkább az intravénás drogokat használók, illetve a homoszexuálisok között terjed, azonban elkapható heteroszexuális érintkezés útján is. A hazai gyakoriság a rutinszerű szűrést nem indokolja.