Hatékonyak-e a horkolás ellen hirdetett különféle eszközök?

Az interneten keresgélve számos olyan eszköz hirdetése megtalálható, amelyek a horkolás eredményes megszüntetését ígérik. Mennyire bízhatunk a horkolásgátló eszközök hatékonyságában? Miért nem mindegy, hogy milyen típusú horkolásra akarunk alkalmazni egy bizonyos fajta horkolásgátló eszközt? Hatékonyabb megoldást jelentenek-e a rádiófrekvenciás és a lézeres horkolásgátló műtétek?

„Jelen pillanatban nem létezik olyan eszköz vagy módszer, amely a horkolás összes típusa ellen hatékony lenne. Sőt, ilyen eszköz nagy valószínűséggel a jövőben sem fog készülni. A horkolásnak ugyanis számos oka lehet, amelyet nehéz lenne egyféle, univerzális, mindenkinél egyformán alkalmazható módon megszüntetni. A jelenleg forgalmazott eszközökről általánosságban annyit mondhatunk, hogy a horkolás egyes – egymástól eltérő – fajtáin az esetek egy részében talán segíthetnek valamelyest. De ez nagyban függ attól, hogy kinek mennyire súlyos a horkolása, és pontosan milyen elváltozás váltja azt ki” – mondja dr. Molnár G. Etelka, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika fül-orr-gégész szakorvosa.

Ennek megfelelően, ha valaki azért horkol, mert nagyon szűk az orrbemenete, akkor ezen – jó esetben – segíthet az orrklipszek valamelyik típusa. Ha azonban a nyelvgyök, vagy a garatívek problémája miatt jelentkezik a horkolás, akkor – értelemszerűen – felesleges az orrklipszekkel próbálkozni. A horkolásgátló eszközök hirdetéseiben ezek a részletek általában nincsenek megemlítve, így ha mindenképp az interneten vásárolt eszközzel szeretnénk elmulasztani a horkolásunkat, érdemes utánanéznünk, hogy melyik típusú horkolásra melyik eszköz tűnik a leginkább használhatónak, és természetesen azt is érdemes szakemberrel megvizsgáltatnunk, hogy konkrétan mi okozza a mi horkolásunkat.

Létezik horkolásgátló óra is, amelyeket lefekvéskor a csuklóra kell felhelyezni. Amikor horkolni kezdünk, a készülék egy enyhe elektromos impulzust bocsát ki a bőrünkre. Ettől – elvileg – az alvó személy megváltoztatja a testhelyzetét, s ettől abbamaradhat a horkolás. „Előfordulhat, hogy ha jellemzően egy bizonyos testhelyzetben horkolunk csak – például a hátunkon fekve – akkor valamennyit használni fog ez az eszköz. Korántsem arról van azonban szó, hogy végleg megszünteti majd a problémánkat” – mondja a fül-orr-gégész szakorvos.

A fentieken kívül számos eszközzel találkozhatunk még az internetes hirdetések között böngészve. Létezik a fülünkbe helyezhető akupunktúrás dugó, légzéskönnyítő orrtapasz, sőt horkolásgátló spray is. Ezen eszközök horkolás elleni hatékonyságáról nem állnak a rendelkezésünkre tudományos igényű vizsgálatokból származó adatok (ahogyan a fentebb említett két másik eszköz eredményességéről sem), így csak az eszközök kipróbálóinak szubjektív tapasztalataira hagyatkozhatunk a felsorolt módszerek megítélésekor. Az interneten hirdetett horkolásgátló eszközök csak kiegészítésként, és nem a horkolás elleni fő terápiaként alkalmazandóak.

A lehető legjobb megoldás minden horkolással küzdő páciens számára, az alvásdiagnosztikai, illetve fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Ezeket a vizsgálatokat megfelelően képzett szakorvosok végzik, így pontosabban megállapítható a horkolás kiváltó oka. Ezt követően pedig már az is egyszerűen meghatározható, hogy kinek mi lenne a legadekvátabb kezelési forma. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán kétféle műtéti módszert is alkalmaznak a horkolás megszüntetésére, illetve mérséklésére. Az egyik az úgynevezett rádiófrekvenciás sebészeti eljárás, amellyel valóban kiváló eredmények érhetőek el. A horkolás pontos kiváltó okának meghatározása érdekében egy alapos kivizsgálásra van szükség, és csakis ez alapján javasolható a garat enyhébb rendellenességeinek korrigálására alkalmas műtéti beavatkozás. A rádiófrekvenciás műtéti eljárásról itt olvashat bővebben: Rádiófrekvenciás horkolásgátlás

A másik lehetőség a klinikán szintén rutinszerűen végzett lézeres horkolásgátló műtét. A különbség: míg a rádiófrekvenciás eljárás alacsony hőmérsékleten, magas frekvencián működve a nyelvcsapnak és környékének vaskosságát csökkenti a nyálkahártya alatti körülírt beavatkozással, addig a lézerrel végzett kezelésnél a felesleges szövetek kerülnek eltávolításra magas hőmérsékleten, de alacsonyabb hullámhosszon dolgozó eszközzel. A rádiófrekvenciás beavatkozás csak enyhe garatérzékenységgel jár a kezelés utáni napokban, a lézeres műtét után körülbelül két hétig még fájdalmas marad a nyelés. Ezen hátrány ellenére is előfordulhat azonban, hogy Önnél a lézeres horkolásgátló műtét lesz a hatékonyabb megoldás. Mindkét eljárás rendkívül korszerű. Hogy melyiket célravezetőbb alkalmazni? Azt az előzetes kivizsgálás dönti el! A lézeres beavatkozásról itt olvashat bővebben: Lézeres holkolásgátló műtét

Ha régóta küzd a horkolással, keresse fel szakorvosunkat, aki – az alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően – javaslatot tesz majd a legmegfelelőbbnek ítélt beavatkozás elvégzésére!

Bejelentkezés horkolásgátlás vizsgálatra

Konzultációra, vizsgálatra, műtétre előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség, kérjük hívja recepciónkat az alábbi telefonszámon:

+36 1 580 8660

Munkaidőn kívüli kapcsolatfelvétel esetén kérjük adja meg elérhetőségeit az on-line kapcsolatfelvételi űrlapunkon, vagy írjon e-mailt az info@igdklinika.hu címünkre! Munkatársunk munkaidőben megkeresi Önt a megadott elérhetőségei egyikén.