Hepatitis A oltás – a legfontosabb tudnivalók

Meglepő tény, hogy immár nemcsak külföldi utazásaink alkalmával veszélyeztet minket a hepatitis A vírusfertőzés, hanem belföldön is. Az Országos Epidemiológiai Központ 2013-as adatai ugyanis azt mutatják, hogy az előző évek átlagos esetszámaihoz képest meghétszereződött hazánkban a hepatitis A vírusfertőzések száma. A növekedés 2014-ben is folytatódott, ezért most már nemcsak a különféle utazásokkor, hanem belföldi tartózkodás esetén is ajánlott a biztos megelőzést jelentő védőoltás beadatása.

Tisztelt Látogatónk!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az alábbi információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, Klinikánkon jelenleg a Hepatitis oltás szolgáltatás szünetel.

Megértését köszönjük!

A hepatitis A fertőzések gyakoribbá válása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég az alacsony mértékben fertőzött kategóriából a közepes mértékben fertőzött kategóriába sorolta hazánkat. A hepatitis A járványügyi helyzete tehát megváltozott Magyarországon, és jelenleg Romániával, Olaszországgal, Görögországgal és Spanyolországgal vagyunk egy csoportban. 2013-ban a hazai hepatitis A megbetegedések száma elérte az 1999-es szintet.

Az összes hepatitises esetet tekintve szerencsére nem ilyen nagy a növekedés: 2013-ban országosan 1404 hepatitises eset fordult elő hazánkban (az A, a B, a C és az E vírusok által okozott fertőzések összesen), a megbetegedések száma ezzel majdnem a háromszorosára ugrott a 2012-es gyakorisághoz képest (2012-ben összesen 574 hepatitises esetet regisztráltak). A 2013-ban regisztrált 1404 fertőzéses esetből 1074 esetben volt hepatitis A a kórokozó. Az ennél is újabb adatok szerint 2014. március elejéig 197 igazolt hepatitis A esetet regisztrált az Országos Epidemiológiai Központ, míg a 2008-2012 évek ugyanezen időszakára vonatkoztatott átlagos esetszám ennek csupán az egytizede volt.

Érdemes még felidézni, hogy 2012 nyarán – márciustól kezdődően – területi hepatitis A járvány bontakozott ki Budapesten. 2012 végéig a fővárosban 182, laboratóriumi vizsgálattal megerősített hepatitis A esetet regisztráltak. A megelőző öt évre jellemző középső értékhez (mediánhoz) képest így mintegy kilencszeresére emelkedett a megbetegedések száma Budapesten – írja az Országos Epidemiológiai Központ 2013. márciusi kiadványa.

Hogyan kaphatjuk el a hepatitis A vírust?

A hepatitis A rendkívül ellenálló: -20 °C fokon is életképes maradhat, 100 °C fokon pedig 5 percig forralva pusztul csak el. A vírus akár egy hónapig is képes megtartani fertőzőképességét. A fertőzések forrásai a betegek vagy a tünetmentes vírushordozók. Ez utóbbi igen gyakori – csaknem az esetek 90 százaléka – és a többieket megfertőző személyek ilyenkor nem is tudnak róla, hogy ők maguk voltak a fertőzés forrásai.

A tünetmentesség a gyermekeknél is jellemző, idősebb korban azonban már sokkal kevésbé. Az utóbbi esetben igen súlyos tünetekkel is járhat az egyébként magától gyógyuló, heveny lefolyású és komoly szövődményekkel – egyes esetekben akár halállal – csak igen ritkán járó betegség. Negyven év felett 100 megbetegedésből kettő jár halálos kimenetellel, a nemzetközi adatok szerint.

A hepatitis A a betegek vagy a tünetmentes hordozók székletével ürül. A legnagyobb veszélyt a széklettel szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása jelenti. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, partmenti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, illetve a nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerülhet a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához annyi is elegendő, ha mindössze egy fertőzött ember él a környezetünkben, és ő valamilyen módon – akár a mosatlan kezével – megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket mi magunk aztán a szánkba veszünk.

A hepatitis A előfordulási gyakorisága világviszonylatban (Forrás: CDC)

Hogyan előzhető meg a hepatitis A vírussal történő fertőződés?

A megelőzésre több lehetőség is kínálkozik. A gyakori kézmosással és a személyi higiéné általános betartásával csökkenthető a vírussal történő fertőződés esélye. Biztos és hosszú távú védelmet azonban így nem, kizárólag csak a hepatitis A elleni védőoltás beadatásával szerezhetünk!

A fertőzött területre utazóknak – a védőoltás beadását követően is, hiszen beteggé nem, vírushordozóvá azonban így is válhatunk – figyelniük kell arra, hogy:

 • megfelelően hőkezelt, megbízható ételeket egyenek,
 • palackozott vizet igyanak és saját kezűleg hámozott gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyasszanak,
 • kerüljék a nyers kagylók, rákok, csigák, halak – összefoglaló néven tenger gyümölcsei – és a jégkockák fogyasztását,
 • kerüljék az utcai árusnál való étkezést,
 • valamint mossanak gyakran kezet és tartsák be a személyi higiénét.

Kinek ajánlott beadatnia a hepatitis A elleni védőoltást?

 • Bárkinek, aki egy évnél idősebb korban utazik és járványveszélyes területre látogat, például Közép- és Dél-Amerikába, Mexikóba, Ázsiába (Japán kivételével), Afrikába, Kelet-Európába és egyes Dél-Európai országokba
 • Homoszexuális férfiaknak
 • Krónikus májbetegségben szenvedőknek
 • Olyan személyeknek, akik a munkájuk során ki lehetnek téve a fertőzésnek (például: laboratóriumi dolgozók, egészségügyi dolgozók, stb.)
 • Vérzékenységben szenvedőknek
 • Továbbá minden érintettnek egy adott közösségben, amennyiben hepatitis A járvány tört ki.

A teljes hepatitis A oltási sor – amely 2 védőoltásból áll – legalább 20 évre szóló védettséget ad.