A HER2 amplifikáció és vizsgálata

Ajánlott emlőrák és gyomorrák esetében

Hogyan változtatja meg a HER2 mutáció (amplifikáció) a sejtek jelátviteli folyamatait?

A HER2 szintén egy gén és az általa termelt fehérje egymással megegyező elnevezése. A HER2 – teljes nevén: a humán epidermális növekedési faktor receptor 2-es típusa – az összes emberi sejt felszínén megtalálható receptor. Az EGFR-hez hasonlóan, ez a receptor – vagyis jelfogó molekula – is arra szolgál, hogy az ide bekötődő növekedési faktorok jeleit a sejtmag felé továbbítsa.

A HER2 receptorainak normális körülmények között is fontos szerepük van például az emlő tejelvezető csatornák kifejlődésében. Ha azonban – a HER2 gén túlzott kifejeződése következtében – túl sok ilyen receptor jelenik meg a sejtek felszínén (tízezres nagyságrend helyett milliós számban), akkor már korántsem lesz normális a HER2 receptorok aktivitása. A sejtmagot ebben az esetben hamarosan elborítják a megnövekedett számú receptorból érkező „Növekedj és osztódj!” parancsok, ami emlődaganatok egy viszonylag agresszív formájának, a HER2-pozitív emlőráknak a kialakulásához vezethet. Nemcsak emlőrák, de HER2-pozitív gyomorrák is kialakulhat ugyanezen okból.

A HER2 receptorok sejtfelszínen történő megszaporodása a HER2 gén felsokszorozódásának (amplifikáció) a következménye. Egy gén felsokszorozódása ugyancsak a már sokszor említett mutációk egyik típusának tekinthető: az érintett gén ilyenkor a normálisnál több példányban van jelen a daganatos sejtek DNS-ében.

A HER2 megsokszorozódását szövettani, illetve génvizsgálattal (FISH-vizsgálat) is ki lehet mutatni. A génvizsgálat megbízhatóbb eredményt ad a szövettani vizsgálatnál, ezért centrumunk is ezt a tesztet alkalmazza. Egyes laborokban ezzel szemben először mindig a szövettani vizsgálatot végzik el először, és csak akkor kerül sor génvizsgálatra is, ha a szövettani vizsgálat eredményei alapján nem lehetett egyértelműen meghatározni, hogy HER2-pozitív vagy HER2-negatív.

Hogyan hatnak a HER2 amplifikáció ellen kifejlesztett célzott gyógyszerek?

A célzott daganatellenes kezelés specifikusan képes gátolni a HER2 receptorok működését, mérsékelve ezzel a daganatos sejtek túlzott szaporodását. A kezelés további előnye, hogy mivel célzottan juttatnak ellenanyagot a szervezetbe, közvetett módon a beteg immunrendszere is aktiválható a daganatsejtek ellen.
A HER2-ellenes célzott terápia hatásmechanizmusa a következő: a beadott ellenanyagok megkeresik a daganatsejtek felszínén lévő HER2-receptorokat, majd hozzájuk kötődve mintegy hidat képeznek az immunrendszer sejtjei és a daganatsejtek között. A folyamat végeredménye, hogy a célzott ellenanyag-terápia segítségével az immunrendszer mozgósított sejtjei végül elpusztítják a daganatos sejteket.

Mennyire hatékonyak a HER2 ellenes célzott daganatterápiás gyógyszerek?

Az emlőrákoknak és a gyomorrákoknak egyformán mintegy az ötöde HER2-pozitív.

A HER2-pozitív emlőrák – a HER2-ellenes célzott terápia bevezetését megelőzően – nehezebben kezelhetőnek, rosszabb prognózisúnak és agresszívabb lefolyásúnak számított. Ez azt jelentette, hogy ez a típus gyakrabban és korábban adott távoli áttéteket. A HER2-ellenes kezelés mára megfordította ennek az emlőrák-típusnak a lefolyását. A HER2-pozitív emlőrákok az egyik legrosszabb prognózisú daganattípusból a viszonylag jól kezelhető daganatok csoportjába kerültek át.

HER2-pozitív gyomorrákok esetén – kisebb-nagyobb különbségekkel – ugyancsak érvényesek a fentebb leírtak. A terápia hatásmechanizmusa ugyanaz, mint az emlőrák esetében, csak a HER2-meghatározás módszertanában vannak különbségek.

Elérhető-e célzott kezeléssel a teljes gyógyulás? Ha nem, akkor miért hatékonyabb a célzott kezelés a hagyományos kemoterápiához képest?

A HER2-ellenes biológiai készítmény – a korábban használt kemoterápiás szerekkel ellentétben – kifejezetten előnyös mellékhatás-profillal rendelkezik. Nem mondható, hogy egyáltalán nincsenek mellékhatások, az viszont igen, hogy ezek jóval enyhébbek, mint a kemoterápiás szereké.

A célzott kezelés céljait tekintve el kell különíteni egymástól a korai és az áttétes emlőrákokat. Korai emlőrákok esetén ma már nagyjából 80%-os 5-éves túlélés biztosítható. A már áttétet is adott, metasztatikus emlőrákok esetében körülbelül 15%-os ez az arány. Korai emlőrákoknál a daganat eltávolítása, a mikroáttétek kiirtása és a kiújulás megelőzése a cél, ami akár a teljes gyógyulást is lehetővé teszi.

Késői, áttétes emlőrákoknál ezzel szemben inkább a progressziómentes időszakok megnyújtásán, a túlélés meghosszabbításán, a tüneti kezelésen és az életminőség fenntartásárán van a fő hangsúly.

Hányféle célzott szer érhető el HER2 pozitív daganat esetén?

Azon emlő- és gyomorrákos betegek kezelésére, akiknek daganatsejtjein kóros mennyiségben vannak jelen a HER2 receptorok, Magyarországon egyféle célzott daganatellenes gyógyszer érhető el.

Mennyibe kerül az HER2 amplifikáció kimutatása génvizsgálattal (FISH-vizsgálat)?

A vizsgálat aktuális árát árlistánkban találja.

Mennyi idő alatt van meg az eredmény?

Centrumunk vállalja, hogy a FISH-vizsgálatot a minta beérkezését követő 4-6 munkanapon belül elvégzi és kiértékeli.