Védekezés kullancsok ellen

Hogyan védekezzünk kullancs ellen?

A kullancs élőhelyei

Kullancs főleg a lombos erdőkben, bokros, füves és csalitos területeken, illetve a mezőkön fordul elő, de városi parkokban, játszótereken és a kiskertben is egyre gyakrabban találkozhatunk velük.

Az állatok a levelek fonákján vagy a fűszálakon várakoznak, ahonnan ruházatunkkal is könnyen lesodorhatjuk őket. A kullancs terjesztette betegségek ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha könnyen ellenőrizhető ruházatban megyünk ki az erdőbe, és rendszeres időközönként megvizsgáljuk, nincs-e rajtunk kullancs. A megfelelő öltözék (szellős ruházat vagy zokni alá gyűrt nadrágszár, betűrt ing) megnehezíti, hogy a kullancs a lábszáron vagy az övtájon a ruha alá jusson. Ruházatunkat – főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál – fújjuk le vagy kenjük be a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó szerrel. Háziállatok számára ajánlott a nyakörvre szerelhető ultrahangos kullancsraisztó készülék is.

A kullancsriasztó szerek távol tartják ugyan a kullancsokat, de használatukat 3-4 óránként meg kell ismételni (megjegyzendő, hogy a szájon át szedhető vitaminkészítmények kullancsriasztó hatékonyságát eddig nem támasztották alá tudományos vizsgálattal). Rendkívül fontos a kirándulás utáni “kullancsvizit”, amelynek során nemcsak a befúródott, hanem a bőrön mászó és minden nehézség nélkül eltávolítható kullancsot is felfedezhetjük. A ruhában megkapaszkodó kullancs legtöbbször a fénytől védett testtájak felé mászik (hajas fejbőr, testhajlatok, ruha alatti területek), majd a számára megfelelő helyen a bőrbe fúrja magát, és néhány óra múlva már vért szív. Ez a pár óra áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk a kullancsot.

A kullancs eltávolítása

A kullancs időben történő eltávolításával valamennyi kullancs terjesztette betegség eredményesen megelőzhető. A kullancsot eltávolíthatjuk kullancskiszedő csipesszel, kanállal vagy kártyával (plasztiklappal). Nem baj, ha az állat feje az eltávolítást követően bennszakad a bőrben, mivel ez néhány hét alatt idegentestként magától is kilökődik. A gennyes felülfertőződések elkerülése érdekében ne próbálkozzunk a fejrészek kiszedegetésével, viszont ajánlatos a csípés helyét fertőtleníteni. Ezenkívül ne kenjünk a befúródott kullancsra semmit, és ne is szorongassuk az állatot, hiszen ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs visszaöklendezi nyálát és hányadékát a bőrbe – éppen ez az, amit a leginkább el kell kerülni a fertőződés megelőzése érdekében.

Küldje el postán!

Az eltávolított kullancsot érdemes bevizsgáltatni a Lyme-kór kórokozójára! Ehhez a számos patikában megvásárolható kullancsbeküldő szettet használhatjuk. A szettben található fiolába helyezzük el a kiszedett kullancsot, és a mellékelt borítékban adjuk postára az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum részére. A kullancsbeküldő szettet árusító patikák listájához kattintson ide! Amennyiben Ön nem a kullancsbeküldő szettben adja postára a kullancsot, kérjük ügyeljen a megfelelő csomagolásra (kis fiola, papírtasak körben leragasztva, légpárnás boríték), illetve arra, hogy a kísérőlevél tartalmazza a beküldő nevét és címét, valamint a kullancscsípés földrajzi helyét.

A kullancscsípés helyén az első 2-3 napon jelentkező, maximum egy centiméter átmérőjű bőrpír nem utal Lyme-fertőzésre, hanem általában a kullancs nyála által okozott allergiás-irritatív reakció. Ha a gyulladás a mélyebb területekre is kiterjed és láz is kíséri, akkor orbánc vagy a kötőszövet fertőző gyulladása (flegmone) áll fenn felülfertőződés miatt. Az fenti irritatív reakció 2-3 nap alatt magától elmúlik, az orbáncot és flegmonét pedig antibiotikum gyógyszerrel kell kezelni. A kullancscsípés helyét legalább két hónapig tanácsos figyelemmel kísérni.

Kullancs térkép

Kullancs térkép, forrás: Kullancsszövetség