Hólyaghurut (Cystitis)

A húgyúti fertőzés egy olyan kórállapot, amelyet a kiválasztó szervrendszer egyes részeinek gyulladása jellemez. A húgyhólyagot érintő fertőzés esetén húgyhólyag-gyulladásról (cystitis) beszélünk.

A gyakori vizelet ürítés, vizeléskor csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal a húgyutakban baktériumok jelenlétére utal. Amennyiben a tünetek csökkenése miatt a beteg nem fordul orvoshoz, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre. A hólyaghurut, különösen az ismétlődő alsó húgyúti gyulladások kivizsgálása urológus feladata.

A kivizsgálás első lépése a fizikális vizsgálat, mely az esetleges hajlamosító anatómiai tényezőket derítheti fel.  Ezek leggyakrabban  kislányoknál a kisajkak sejtes összetapadása, fiúgyermekeknél a fitymabőr részleges letapadása, illetve a  gyermek és felnőtt korban egyaránt előforduló fitymaszűkületek  lehetnek.

A kivizsgálás fontos része a vizeletvizsgálat, mely részben mikroszkópos, részben tenyésztéses vizsgálatból áll. A vizeletvizsgálat segít megítélni a gyulladás mértékét és a kórokozó fajtáját, gyógyszerekkel szembeni érzékenységét. A vizeletvizsgálathoz általában elegendő a helyben történő vizeletleadás vagy az otthonról hozott vizeletminta, de ritka esetekben indokolt és szükséges lehet a katéterrel történő mintavétel is.

Figyelem
Az otthonról hozott vizeletvételnél fontos, hogy a húgycső környezetének lemosása után, az ürülő vizelet középső részét hozza el a beteg a vizsgálatra. A tisztításhoz kamillás vagy betadinos lemosás javasolt.

Az ismétlődő hólyaghurut esetén szükséges a kiújulás tisztázásában a hasi ultrahang vizsgálat, mely során nem csak a húgyhólyag állapota, de a vesék és húgyvezetők is megítélésre kerülnek. Ez az eljárás alkalmas fejlődési rendellenességek tisztázására, mint például a hólyag diverticulum, ami egy folyadékot, vizeletet tartalmazó képlet a hólyag alapján a húgyvezető közelében.  A visszatérő alsó húgyúti fertőzések kialakulásában gyakori ok a hólyag inkomplett kiürítése, azaz a vizeletpangás. Ennek tisztázásában az ultrahang sokat segíthet, ha a vizsgálatot vizelést követően is megismételjük, ezzel tisztázva a maradék vizelet jelenlétét. A vizsgálat kapcsán ennek mennyisége is számítható.