Alvási apnoé, horkolás típusai

A horkolás típusai és veszélyei – mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Horkolással orvoshoz fordulni? Viccesen hangzik. Pedig azok, akik ezt tették, és sikeresen megszabadultak a horkolástól, egy egész sor más problémát és egészségügyi kockázatot is a hátuk mögött hagytak. Melyek a horkolás típusai és veszélyei? Ismerje meg Ön is!

Így jön létre a horkolás

A jellegzetes horkoló hangot a szájpad, a nyelvcsap vagy a garatívek lágy szöveteinek rezgése okozza. Alvás közben ellazulnak az itt található izmok és kötőszövetek, a folyamatosan be- és kiáramló levegő pedig mozgásba hozza ezeket a szöveteket, szűkítve ezzel az áramló levegő rendelkezésére álló helyet.

A horkolás gyakorisága szerint három típust különböztetnek meg a szakemberek.

A horkolás típusai

Bár az egyes horkolás típusok között az elkülönülés nem éles, de alapvetően három csoportba sorolható a horkolás.

Egyes fokozatú horkolás

Egyes fokozatú, vagyis nem súlyos a probléma, ha Ön csak elvétve horkol, és ekkor sem túl hangosan. Az enyhe fokú horkolás semmilyen módon nem befolyásolja az éjszakai légzést, így a későbbiekben jelentkező egészségügyi problémáktól sem kell tartania.

Hallgassa meg, milyen egy egyes fokozatú horkolás:

Kettes fokozatú horkolás

Kettes fokozatú horkolásról beszélünk, ha Ön rendszeresen, hetente három éjszakánál többet horkol. Ebben az esetben már légzési nehézségek is felléphetnek, ami negatívan érinti a pihenésünket: a kimaradt levegővételek miatt többször felébredhetünk az éjszaka során, anélkül, hogy reggel erre emlékeznénk. A folyamatosan megszakadó alvás nappali álmosságot eredményez, amit Ön nem fog érteni, hiszen elég időt töltött alvással.

Hallgassa meg, milyen egy kettes fokozatú horkolás:

Hármas fokozatú horkolás

A horkolás hármas, legsúlyosabb fokozata esetén Ön gyakorlatilag minden éjjel horkolva alszik, és ezt akár a másik szobából is hallani. A horkolás oka ebben az esetben a rendszeres légzéskimaradásokkal jellemezhető alvászavar, az obstruktív alvási apnoé is lehet. A légutak ilyenkor részben vagy teljesen elzáródhatnak, az elzártság pedig alkalmanként akár egy percig is tarthat. Az agyban rövid időre fellépő oxigénhiány ilyenkor megszakítja a mély alvás állapotát, agyunk emiatt éberebb állapotba kerül. A felületes éjszakai alvás – illetve a gyakori felébredések – idővel folyamatos kialvatlansághoz, állandó nappali fáradtsághoz vezethet.

Hallgassa meg, milyen egy hármas fokozatú horkolás:

Hallgatni is hátborzongató az akár 40-50 másodperces légzéskimaradásokat. Mivel éjszaka szívünk és agyunk aktívan működik, így a légzéskimaradás következtében fellépő oxigénhiány ezeket a szerveinket fokozottan veszélyezteti.

Az ilyen típusú horkolás bizonyítottan súlyos egészségügyi kockázatokat hordoz:

 • a szív- és érrendszeri problémák (magas vérnyomás, szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, szívritmuszavar) lépnek fel
 • az agy vérellátásának romlása miatt jelentősne megnövekedik a stroke vagy a különféle mentális zavarok kockázata,
 • és az állandó fáradtság, illetve az ennek következtében fellépő koncentrációzavarok miatt a közlekedési balesetek kockázata is nő.

Nem tudja eldönteni, Ön melyik horkolástípusba tartozik?

Van megoldás: alvási apnoé vizsgálat. Ön egy hazavihető kis szerkezet segítségével pontosan felmérheti, hogy Önnél fellép-e éjszakánként az alvási légzéskimaradás, és ha igen, az milyen mértékű. A részletekért kattintson ide!

Kik horkolnak leginkább?

 • A férfiak gyakrabban, mint a nők
 • A túlsúlyosok mindkét nemben
 • Akiknek hosszabb a lágy szájpadjuk
 • Akiknek nagy a mandulájuk
 • Akiknek orrsövényferdülése van
 • Akiknek polip van az orrában
 • Akiknek gyakran eldugul az orruk
 • Akik gyakran isznak esténként alkoholt
 • Azok a gyermekek, akiknek megnagyobbodott a mandulája, illetve orrpolipuk van

Mikor kell felkeresni az orvost?

Egy kisebb horrkantás miatt természetesen még nem. Ellenben, ha napközben rendszeresen fáradtnak érzi magát – annak ellenére, hogy saját igényeihez képest eleget alszik – akkor jó eséllyel a horkolás miatti légzéskimaradások állhatnak a problémája hátterében.

Szintén az alvásfüggő légzészavar jele lehet, ha az utóbbi időben jelentősen romlott az emlékező- vagy a koncentrációképessége, gyakran fájt a feje (különösen reggelente), esetleg a szokásosnál ingerlékenyebbé vált, de nem talál megfelelő magyarázatot ezekre a változásokra.

Nyomós oka van felkeresni egy szakembert abban az esetben is, ha partnere már régebb óta nem tud Ön miatt aludni. Ha pedig a gyermekünk az, aki jó ideje erősen horkol – függetlenül attól, hogy például egy megfázás miatt bedugult orral kellett-e aludnia – akkor szintén érdemes minél előbb tisztázni, hogy mi áll a probléma hátterében.

Horkolásgátlás szakrendelésünkön szeretettel várjuk Önt és családtagjait, hogy minél előbb fényt deríthessünk az erős horkolás mögött meghúzódó okokra! Kérjen időpontot horkolásgátlás konzultációnkra az alábbi űrlap kitöltésével, vagy nyitvatartási időben hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 1 580 8660-as telefonszámunkon! Konzultációnkon Ön Dr. Molnár G. Etelka horkolásgátlás specialistánkkal konzultálhat, aki tájékoztatja Önt a horkolásgátló beavatkozások részleteiről, megválaszolja az Önben felmerülő kérdéseket.

Jelentkezés horkolásgátlás konzultációra