Horkolás

Okozhatja-e nappali fáradtságát az éjszakai horkolás?

Ön is szokott horkolni éjjelente? Esetleg párja az, aki rendszeresen horkol alvás közben? Érdemes tudni, hogy az erős horkolás hátterében alvásfüggő légzészavar (alvási apnoé) is állhat, amellyel ajánlott felkeresni egy ezzel foglalkozó szakembert.

A jellegzetes horkoló hangot a szájpad, a nyelvcsap vagy a garatívek lágy szöveteinek rezgése okozza. Alvás közben ellazulnak az itt található izmok és kötőszövetek, a folyamatosan be- és kiáramló levegő pedig mozgásba hozza ezeket a szöveteket, szűkítve ezzel az áramló levegő rendelkezésére álló helyet.

A horkolás közben kiadott hang annak függvényében változik, hogy a légzés során pontosan mely szövetek kezdenek vibrálni. Ha az orrüregünk vagy orrgaratunk lágy szövetei jönnek mozgásba, „orrhangot” fogunk kiadni, amely nem lesz kifejezetten hangos. Ha viszont a lágy szájpadunk vagy a nyelvcsapunk rezeg, sokkal hangosabb és a velünk alvókat jobban zavaró torokhangot fogunk képezni.

A legtöbb esetben persze nem egy, hanem több terület együttes rezgése váltja ki a horkolást, amely többnyire a hátunkon fekve lesz a leghangosabb. Aszerint, hogy egy óra alatt hányszor fordul elő 10 mp-nél hosszabb légzéskimaradás (légzési apnoe), több kategóriába osztják a horkolásban szenvedő betegeket.

Horkolásunk alapján több csoportba tartozhatunk

  1. Habituális horkoló: aki csak zavaró hangot ad ki, de légzéskimaradása gyakorlatilag nincs.
  2. Enyhe fokozatú, vagyis nem súlyos a probléma, ha Önnek óránként maximum 5-10 légzéskimaradása fordul elő. Az enyhe fokú horkolás nem veszélyezteti egészségét, de érdemes időnként kontrollálni.
  3. Közepes fokozatú horkolásról beszélünk, ha az Ön légzése alvás közben óránként 10-30 alkalommal 10 másodpercnél hosszabb időre megszakad. Ezek az éjszakai események negatívan érintik a pihenésünket: a kimaradt levegővételek miatt többször felébredhetünk az éjszaka során, anélkül, hogy reggel erre emlékeznénk. A folyamatosan megszakadó alvás nappali álmosságot eredményez, amit Ön nem fog érteni, hiszen elég időt töltött alvással.
  4. A horkolás legsúlyosabb fokozata esetén az Ön légzése óránként 30 alkalomnál többször is megszakad 10 máspdpercnél hosszabb időre, a szükségesnél kevesebb oxigént kap a szervezete. Az agyban rövid időre fellépő oxigénhiány ilyenkor megszakítja a mély alvás állapotát, agyunk emiatt éberebb állapotba kerül,mozgósitja a megfelelő izmokat, veszünk egy nagy levegőt, de aztán újra kezdődik a folyamat. A felületes éjszakai alvás – illetve a gyakori felébredések – idővel folyamatos kialvatlansághoz, állandó nappali fáradtsághoz vezethet. A gyakori oxigénhiány hajlamosít a keringési rendellenességekre, infarctusra, stroke előfordulására.

Mi az ami hajlamosít a horkolásra?

A túlsúly, bizonyos nyugtató hatású gyógyszerek szedése – mindkét nemben – hajlamosít a horkolásra. Az esti alkoholfogyasztás ugyancsak nem előnyös, Ha Ön egyébként is sokat horkol: az alkohol ellazítja a torokban található izmokat, az itt lévő lágy szövetek ezáltal nagyobb eséllyel remegnek majd a be- és kiáramló levegőtől. Különféle anatómiai eltérések szintén közrejátszhatnak mind a horkolás, mind az alvási apnoe kialakulásában, így például a lágy szájpad szélessége,a nyelvcsap hossza, a nagy mandulák, az elégtelen orrlégzés, az orrsövényferdülés, az orrpolipok vagy a folyamatos orrdugulás jelenléte. A garat alsó szakaszának rendellenes mozgása is előidézője lehet az alvási apnoenak.

Az erős horkolás nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeinket is érintheti. A kialakulás okai náluk általában a megnagyobbodott mandulák. Szülőként érdemes lehet erre is odafigyelnünk, az 1 és 9 év közötti gyermekek mintegy 3 százalékánál alakulhat ki alvásfüggő légzészavar.. Az éjszakai légzéskimaradások – a gyakori felébredések miatt – jelentősen csökkenthetik gyermekünk iskolai teljesítményét, felnőttkorban pedig magas vérnyomáshoz vezethetnek.

Mikor forduljunk a horkolásunkkal orvoshoz?

Ha napközben rendszeresen fáradtnak érzi magát – annak ellenére, hogy saját igényeihez képest eleget alszik – akkor jó eséllyel a horkolás miatti légzéskimaradások állhatnak a problémája hátterében. Szintén az alvásfüggő légzészavar jele lehet, ha az utóbbi időben jelentősen romlott az emlékező- vagy a koncentrációképessége, gyakran fájt a feje (különösen reggelente), esetleg a szokásosnál ingerlékenyebbé vált, de nem talál megfelelő magyarázatot ezekre a változásokra.

Nyomós oka van felkeresni egy szakembert abban az esetben is, ha partnere már régebb óta nem tud Ön miatt aludni. Ha pedig a gyermekünk az, aki jó ideje erősen horkol – függetlenül attól, hogy például egy megfázás miatt bedugult orral kellett-e aludnia – akkor szintén érdemes minél előbb tisztázni, hogy mi áll a probléma hátterében.