HPV fertőzések és megelőzésük

Milyen gyakori a HPV fertőzés?

A világon az összes daganatos megbetegedések 6.1 %-áért a humán papillomavírus (HPV) a felelős.

Mit tudunk a humán papilomavirusról?

A humán papillomavírus (HPV) egy gyakori, hámsejteket megfertőző vírus, amelynek több mint 130 típusa ismeretes. Közülük 30-40 hozható kapcsolatba a nemi szerveket érintő kórállapotokkal. A HPV-fertőzések alacsony és magas kockázatú kategóriákba sorolhatók.

Az úgynevezett magas kockázatú, onkogén típusok méhnyakrákot okozhatnak, hatásukra olyan rendellenes sejtek alakulnak ki, amelyeket rák előtti elváltozásoknak nevezünk. A HPV 16, 18 –as típusok okozzák a méhnyakrákok mintegy 70%-át. A méhnyakrákon kívül okozhatnak hüvely, szeméremtest, végbélnyílás, hímvessző valamint fej-nyaki daganatokat.

Milyen lehet a HPV fertőzések lefolyása?

A HPV fertőzések 90%-a immunválasz segítségével 2 éven belül leküzdhető. Az egészséges immunrendszer képes megsemmisíteni a fertőzést és megakadályozni a megbetegedést. Azonban ha a fertőzés tartós, az immunrendszer pedig gyenge, a vírus örökítőanyaga beépül a gazdasejt DNS-ébe és megváltoztatja annak szerkezetét. A fertőzöttek 5-10%-ánál tartós fertőzés alakul ki amelynek következtében kialakulhatnak a nemiszervi szemölcsök, valamint a rák előtti állapotok és akár évtizedekig is tartó lappangási idő után a rák.

Mi a jelentősége az alacsony rizikójú HPV típusok okozta fertőzéseknek?

A rákkeltő típusokon kívül kiemelkedő jelentősége van azoknak az alacsony rákkeltő potenciállal rendelkező HPV típusoknak is, amelyek a külső nemi szerveken jelentkező szemölcsök (condyloma), valamint a gégepapillomatózis kialakulásához vezethetnek.

Ezeket a fertőzéseket a mintegy 90%- ban a HPV 6, 11- es típusok okozzák. A nemiszervi szemölcs ugyan szövettanilag jóindulatú daganatos betegség, viszont rendkívül gyakori, minden 10. embert érintheti az élete során. Leginkább a nemi szerveken vagy a végbélnyílás környékén jelentkezik, ritkábban a hüvelyben vagy a méhnyakon is megjelenhet. Az életminőséget jelentősen ronthatja, Az a jellemző ezekre az elváltozásokra, hogy kezelésük fájdalmas, hosszadalmas és a gyakori kiújulásuk miatt költséges. Veszélyük, hogy a jóindulatú elváltozás területén rosszindulatú daganat is könnyebben kialakulhat, ha időközben magas rizikójú HPV típussal is fertőződik a személy.

Mi fokozza a fertőzés rizikóját?

A manapság divatos szőrtelenítési eljárások igen kedveznek a gyors terjedésnek, mivel a mikrosérüléseken keresztül a vírus könnyen bejut a hámszövetbe.

Ritka de súlyos betegség!

A gégepapillomatózis a gégében keletkező szövettanilag jóindulatú daganatos megbetegedés, amely csecsemőkben is kialakulhat, akik születésük során a HPV-vel fertőzött édesanyjuktól kapják meg a vírust.

Kiket érinthet a HPV fertőzés?

Mindenkit aki szexuális életet él (élt)! A világon a szexuálisan aktív nők és férfiak több mint 50%-a megfertőződik humán papillomavírussal élete során. A fertőzések sora a szexuális élet elkezdésével indul. Becslések szerint a HPV–t a szexuális élet megkezdésének első 3 évében szerzik be az emberek. A 15- 24 év közötti korosztály majdnem egynegyede érintett! Mivel a HPV évekig tünetmentesen lappanghat, sem a fertőzött személy, sem a partnere nem tud a fennálló fertőzésről, a továbbvitel veszélyéről.

Hogyan előzhető meg a HPV fertőzés?

A nemi élet megkezdése előtti vakcináció közel 100%-os védettséget biztosít az oltóanyagban levő HPV-típusoknak megfelelő rákos és jóindulatú megbetegedések ellen. Kiemelkedően hatékony az oltóanyag a szexuális életet élő felnőttek körében is.

A forgalomban lévő oltóanyagokról..

Jelenleg a világon két oltóanyag van forgalomban.

2006 június 8.-án az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) megadta az engedélyt a világon az első  méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök prevenciójára szolgáló négy  komponensű oltóanyag forgalomba hozatalához. Hazánkban ugyanezen év decemberében már megkezdődhettek az oltások. A kétkomponensű oltóanyag forgalomba hozatalát  az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA ) 2007-ben engedélyezte.

A két komponensú oltóanyag a HPV 16 és18-as szerotípusának fejérje részecskéit, a négykompnensű oltóanyag amely a HPV 16 és18-as szerotípusán kívül a 6 és 11-es típusok fehérje részecskéit is tartalmazza.

Mindkét vakcina hatékonyan megelőzi a HPV 16 és 18 szerotípusok okozta méhnyak-, szeméremtest- és hüvelyrákot.

A négykomponensű oltóanyag ezen kívül a nemiszervi szemölcsök ellen is véd a 6, 11-es antigének segítségével.

Mindkét vakcina adható 9 éves kor feletti lányoknak és nőknek, a négykomponensű védőoltás  előnye, hogy adható fiúknak és férfiaknak is.

A megfelelő védettséget három oltásból álló oltási sorozattal biztosíthatjuk.

Mindkét vakcina megelőzésre szolgál, a már kialakult elváltozások gyógyítására nem javasolt. A HPV pozitivitás azonban nem zárja ki a vakcináció elkezdését.

Az oltóanyagok biztonságossága

A vakcinák hatékonyságát és biztonságosságát a forgalomba hozatal előtt az un. klinikai vizsgálatokban értékelték. Ezekben a klinikai vizsgálatokba mindkét oltóanyag esetében megközelítően 20.000 személyt vontak be. Annak ellenére, hogy az oltóanyagokat számos szigorú biztonsági vizsgálatnak vetik alá, nagyszámú páciensen vizsgálják a forgalomba hozatal előtt, a forgalomba hozatalt követően is a folyamatos megfigyelés elengedhetetlenül szükséges a biztonságosság és hatékonyság megerősítésére. A HPV vakcinák vonatkozásában is ez a monitoring rendszer működik. Az így kapott folyamatos információk alapján elmondhatjuk, hogy mindkét HPV vakcina biztonságos és jól tolerálható.

Miért érdemes a védőoltás mellett dönteni?

Súlyos, sok esetben halálos kimenetelű daganatos megbetegedést előzhetünk meg! A HPV-vel történt fertőzést követően nem alakul ki természetes védettség, az immunitás csak védőoltással alakítható ki. A védőoltás hatékony és biztonságos! Egyre több országban egy meghatározott korosztály részére elérhetővé teszik a vakcinát széles körben.