Hypospadiasis műtét

Hozzávetőleg a fiúk 1 %-át érinti a hypospadiasis nevű születési rendellenesség, melynek lényege, hogy az újszülött húgycsőnyílása nem a makk csúcsán található, hanem valahol a szerv tövéhez közelebb. Az érintett szülőknek azonban nem kell megijedniük, mert ez a betegség ma már szinte minden esetben korrigálható. Viszont nem mindegy, ki végzi a műtétet, és az sem, hogy a gyermek mennyi idős korában oldják meg a problémát. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán Prof. dr. Ahmed T. Hadidi, a rendellenesség világhírű specialistája végzi a műtéteket.

Hadidi Prof rendszeresen, évi három alkalommal, márciusban, júliusban és novemberben tart személyes konzultációt az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban és végez műtéteket az azt követő napokban. Jelentkezés, további információk kérése Antal Juditnál (+36 30 578 1290) vagy Rády Annamáriánál (+36 30 9 714 856) lehetséges. Várjuk hívását!

Rövid riport a hypospadiasisról

 

A fiúk hány %-át érinti ez a probléma?

A fiúk kb. egy százaléka jön világra ezzel a rendellenességgel, de pontos adatokkal nem rendelkezünk az érintettek számát illetően. Ennek az az oka, hogy intim jellege miatt sokan nem fordulnak szakemberhez a kórképpel. Mindennek ellenére úgy tűnik, hogy valóban egyre gyakoribbá válik.

Mi okozza a rendellenességet, melyek a legfontosabb kockázati tényezők?

Feltételezünk környezeti faktorokat és egyéb tényezőket is kialakulásának hátterében, de nem ismerjük a pontos okokat. Bizonyos teóriák szerint hajlamosítja a gyermeket a betegségre, ha édesanyja a terhesség idején magas progeszteron szinttel rendelkezik. Úgy tűnik, hogy 6 % esélye van a betegségre azoknak a kisfiúknak, akiknek családjában már előfordult a hypospadiasis. Bizonyos kutatások azt vélték felfedezni, hogy a fodrászok gyermekei nagyobb kockázattal rendelkeznek a hajlakkban található anyagok belégzése miatt. További közismert felvetés, hogy a magas feszültségű vezeték közelében élő emberek gyermekei is veszélyeztetettebbek. Ezek a feltételezések azonban nem nyertek bizonyítást. Az ellenben biztos, hogy a betegség már Krisztus előtt létezett, így kizárólagosan nem okozhatja olyan környezeti tényező, amely akkoriban még nem jellemezte világunkat.

Vannak-e a problémának különböző súlyossági fokozatai?

Számos különböző osztályozását ismerjük a hypospadiasis-nek, melyek közül a leghasznosabb az, amelyik az alapján dönti el a rendellenesség besorolását, hogy hol található a vizelő nyílás. Négy típust különböztetünk meg:

  • Ha a nyílás a makkban van, akkor a probléma enyhe vagy 1. fokú.
  • Ha a nyílás a makk alatt (annak felén) van, akkor a 2. fokról beszélünk
  • Ha a nyílás a pénisz tövénél van, akkor a probléma súlyos, 3. fokú
  • A legsúlyosabb forma pedig a 4., amikor a nyílás egészen a herezacskónál található

A besoroláskor figyelembe kell venni továbbá, hogy milyen állapotban van maga a hímvessző: görbült vagy egyenes, valamint, hogy a herezacskók elhelyezkedése normális-e, vagy a szokottól eltérő.

Gyakori-e, hogy a hypospadiasis-hoz más rendellenességek is társulnak?

A kórkép jellemzően önmagában fordul elő, de 15-20 %-ban más rendellenességek is társulhatnak hozzá – különösen a hármas, illetve a négyes súlyosságú hypospadiasis-esetek között találkozunk egyúttal más problémával. A társbetegségek lehetnek veseproblémák, hólyagproblémák, füllel kapcsolatos elváltozások, sőt akár még a szív is érintett lehet valamilyen hypospadiasis-hoz csatlakozó rendellenességben. Ez azonban valóban nagyon ritka. Az összes hypospadiasis 80 %-a az egyes, illetve a kettes kategóriába tartozik, amely esetekben a gondot teljes mértékben korrigálni lehet. Európában és Amerikában az egyes-kettes forma a leggyakoribb, míg Ázsiában, Japánban inkább a hármas-négyes stádiumok előfordulása jellemző. A hispán eredetű- és a zsidó származású emberek körében gyakrabban fordul elő a hypospadiasis, a feketebőrű embereknél ellenben ritkábban.

Milyen eljárással hozható helyre a rendellenesség és mennyit fejlődött a terápia az elmúlt évtizedekben?

A műtét lényege, hogy a túl rövid húgycsövet olyan mértékben meghosszabbítjuk, hogy elérjen a hímvessző tetejéig – ahol a nyílás normál esetben található. A hiányzó húgycső-szakaszt bőrből alakítjuk ki. Amennyiben a pénisz hajlott állapotú, egyben ki is egyenesítjük a szervet.

Összességében több, mint 300 módszer létezik a hypospadiasis operálására, melyek közül a legtöbb nem nevezhető elég jónak. A Brit Sebészeti Akadémia (Royal Group Colleges of Surgens) munkatársai 1920-ban úgy nyilatkoztak, hogy a hármas típusú hypospadiasis-nál a halál is jobb. Napjainkban már a hármas típusú elváltozások legnagyobb részét is teljes mértékben korrigálni tudjuk.

A hármas és a négyes stádiumba tartozó rendellenességeket milyen sikerrel tudják ma műteni?

A betegség valamennyi fokozatát korrigálni tudjuk. Az a különbség adódhat az egyes és a kettes típusokhoz képest, hogy a két súlyosabb stádiumban a pénisz általában kisebb, de még a normál méreten belüli. A szülők ugyanakkor emiatt is aggódni szoktak. Tudni kell azonban, hogy a hypospadiasis nevű rendellenesség nincs befolyással az erekcióra, és a vizeletürítés is normál módon zajlik – tehát nem okoz inkontinenciát. Minden esetben át tudjuk operálni a normális helyre a húgycső-végződést. Amennyiben nincs elég bőr a fitymán az új nyílás kialakításához, találunk alkalmas bőrt a test más felszínén, pl. a fül mögötti terület is hasonlóan finom textúrájú. Extrém esetben mesterségesen is elő tudjuk állítani a kellő minőségű bőrszövet-utánzatot. A nehézség abból adódik, hogy míg a műtét során a túl rövid húgycsövet bőrből hosszabbítjuk meg, normálisan ez a szerv izomból és erezetből is áll. Ezért a húgycső, amit készítünk, vékonyabb, aminek az lehet a következménye, hogy a páciens vizeletáramlása is gyengébb lesz.

Mennyire eszköz es mennyire szaktudás igényű a beavatkozás?

A rendelkezésünkre álló műszerpark az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött, és ez nagyon jó, mert a beavatkozás sikerességét tekintve fontos, hogy modern plasztikai sebészeti eszközök álljanak az operatőr rendelkezésére, valamint speciális sebvarró fonal és katéter is szükséges. Amennyiben nem a legjobb minőségű cérnát használja a sebész, komplikációk léphetnek fel a gyógyulás során.

Milyen mértékben megterhelő a műtét a beteg számára, szükséges-e az utógondozás?

Ez egyrészt attól függ, hogy milyen fokozatú a betegség, másrészt függ attól is, hogy az adott gyermek milyen minőségű szövetekkel rendelkezik – a hipoplasztikus, nem egészséges szövetek kevésbé előnyösek a műtét szempontjából. Ezen túl abban a tekintetben is nagy különbségeket figyelhetünk meg a feltett kérdésben, hogy a világ mely részén végzik az operációt és milyen szintű ellátást nyújt az adott kórház és az adott sebész. Amerikában a hypospadiasis-műtétet egy napos sebészeti beavatkozásnak tekintik – a gyermeket a katéterrel együtt hazaengedik – míg Németországban számos kolléga két hetes ágyhozkötöttséget rendel az operáción átesett gyermek számára – ami persze a másik véglet. Ezek az orvosok úgy gondolják, hogy ha a gyermek mozog, elcsúszik a katéter, és veszélybe kerül a terápia sikere. Egy professzionálisan végrehajtott operáció után azonban – a megfelelő katéter alkalmazása mellett – ettől nem indokolt tartani.

Milyen életkorban javasolt a műtét?

Az az ideális, ha a gyermek 1-1,5 éves kora előtt megtörténik a beavatkozás. Számos kutatási eredmény bizonyította, hogy a pszichés fejlődésre nincs jó hatással, ha a gyermek tudatosan átéli a rendellenességet és az operáció körüli eseményeket. Minél kisebb a gyermek, annál kevesebb az esély arra is, hogy komplikációk lépjenek fel. Ahogy az alábbi videóból is kiderül, a műtét már akár hat hónapos kortól elvégezhető.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika specialistája

Prof. Dr. Ahmed Hadidi

Ön miként szerezte tapasztalatát a hypospadiasis ellátásában?

Medikus koromban még csak a tankönyvből ismertem ezt a betegséget, majd rezidens koromban kaptam a feladatot, hogy operáljak meg egy hypospadiasis-vel született kisfiút. Az általam végrehajtott műtét – majd műtétek – jobban sikerültek, mint professzorom beavatkozásai. Jó eredményeimnek köszönhetően egyre több szülő kérte, hogy én műtsem meg gyermekét. A mestert ugyanakkor a gyakorlat teszi, minél több ilyen beavatkozást végez valaki, annál jobb eredményei lesznek. Mindig személyesen vezetem betegeimet, műtét előtt és műtét után is hosszasan elbeszélgetek velük, és kezdetektől készen állok arra, hogy tőlük – és a hibáimból is – tanuljak. Idővel kidolgoztam saját hypospadiasis korrekciós műtéti módszeremet, és ennek érdekében az összes hozzáférhető irodalmat elolvastam. A hypospadiasis kezeléséről és saját technikámról 2004-ben jelentettem meg könyvemet, amely az első kiadvány volt a világon ebben a témában. Általános sebészként az emberi test bármely részét műthetném, ám ma már az általam végzett beavatkozások 95%-a hypospadiasis, és az egész világról érkeznek hozzám a páciensek.Hypospadiasis sebészet könyv

Mióta vállal Magyarországon is műtétet?

Hat évvel ezelőtt kezdtem Magyarországon operálni, amikor egy híres magyar professzor meghívott, hogy műtsem meg unokáját, akin már két sikertelen beavatkozást hajtottak végre. Azóta egyre több megkeresés érkezett hozzám az Önök országából, így ma már három-négy havonta jövök és segítek a nehéz esetek megoldásában.

Hogyan válassza ki egy szülő, hogy ki műtse meg gyermekét?

A jó specialista által műtött, hypospadiasis-val született gyermekek több, mint 95 %-a tökéletesen teljes életet élhet a beavatkozást követően. A legfontosabb kérdés, hogy az adott sebész hány ilyen műtétet végez egy évben, és kérdezzen rá, vagy nézzen utána a szülő annak is, vajon milyen eredményekkel hajtja végre a beavatkozásokat. Megfelelő szakértelemmel végrehajtott operációval elenyészően ritkán adódik bármilyen probléma. Érdemes megkérdezni továbbá, hogy milyen technikát alkalmaz a kiszemelt operatőr, valamint, hogy ágyban kell-e maradnia a gyermeknek a műtét után, vagy sem. Az általam alkalmazott műtéti eljárás nem köti ágyhoz a pácienst.

Készítette: Radnai Anna

A hypospadiasis műtétet megelőzően szakorvosi kivizsgálás szükséges
Kérjük jelentkezzen urológiai szakrendelésünkre!

Bejelentkezés telefonon: +36 1 580 86 00