Immunológia szakrendelés

Immunológia szakrendelés

Régóta húzódó, ismeretlen eredetű tünetek vannak jelen Önnél, mint az enyhe hőemelkedés, fejfájás, ízületi merevség és fájdalmak, fáradtság, levertség, bőrkiütések, esetleg hajhullás? Hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, de a közérzetét rontó panaszok – rövidebb vagy hosszabb idő után – ismét visszatérnek? Többször járt már a háziorvosánál, esetleg különféle szakrendeléseken is, elvégezték Önnél a fontosabb laborvizsgálatokat, a problémáját azonban végül nem sikerült megszüntetni? Ebben az esetben érdemes felkeresnie immunológia szakrendelésünket, ahol szakorvosunk rendszerszemléletű megközelítésben, a tünetek összességét vizsgálva próbál megoldást találni az Ön számára.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy rövidebb-hosszabb ideig a szokottnál gyengébbnek, levertebbnek érezte magát, ezek a problémák azonban – mindenféle kezelés nélkül – egy idő után maguktól is elmúltak. Vagy épp kiderült, hogy valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés állt a háttérben, s a megfelelő gyógyszeres kezelést követően szűnt meg a probléma. Az immunrendszer ilyenkor megfelelően működik, ezért nincs szükség részletesebb immunológiai vizsgálatra.

Más a helyzet akkor, ha az Ön tünetei régebb óta fennállnak, és bár látszólag rendszertelenül jelentkezhetnek, van egyfajta állandóság a jelenlétükben. Ilyen tünetek lehetnek például:

 • a szokottnál rosszabb közérzet,
 • fáradtság, fáradékonyság, levertség,
 • tartós hőemelkedés, vagy láz
 • fogyás
 • nyirokcsomó megnagyobbodás
 • tisztázatlan vérképeltérések
 • csökkent könny-, vagy nyáltermelés
 • tartós bőrkiütések és egyes hólyagos bőrbetegségek,
 • a fényérzékenység egyes esetei,
 • hajhullás,
 • kis- és nagyízületi panaszok, reggeli derékpanaszok,
 • izomfájdalmak,

Vagy bármilyen más, gyakran ismétlődő gyulladásos tünet, például:

 • szemgyulladások, például tartós szivárványhártya- vagy szaruhártya-gyulladás,
 • mellhártyagyulladás,
 • szívburokgyulladás,
 • pajzsmirigygyulladás,
 • a bélgyulladások egy része,
 • fokozott ödémakészség,
 • illetve minden olyan gyulladással járó tünet, amelynek ismeretlen az eredete.
Az immunológiai betegségek gyakori tünete a rossz közérzet, fáradékonyság, tartós hőemelkedés, fejfájás

Az immunológiai betegségek gyakori tünete a rossz közérzet, fáradékonyság, tartós hőemelkedés, fejfájás

Mikor javasolt felkeresnie immunológia szakrendelésünket?

Ha a fenti tünetek valamelyike, vagy egyszerre több is régebb óta fennáll Önnél, valószínűleg már korábban is járt a háziorvosánál, esetleg több szakorvosnál is. Elvégzésre kerülhetett több általános, esetleg néhány speciális laborvizsgálat is.

Ha azonban eddig nem sikerült semmilyen diagnózist felállítani, a javasolt tüneti kezelések pedig nem hoztak eredményt (vagy Ön ezzel nem elégedett), érdemes felkeresnie immunológia szakrendelésünket, hogy közösen próbáljunk megoldást találni a problémájára.

Szakorvosunk – az Ön tünetei és az addig kapott leletei áttekintését követően – rendszerszemléletűen fogja megközelíteni a problémát, és azon panaszok között is megpróbál majd kapcsolatot találni, amelyek látszólag nincsenek egymással összefüggésben.

Az első lépés – mi történik az immunológia konzultáción?

Szakrendelésünk célja, hogy megpróbáljuk azonosítani a tünetei hátterében meghúzódó okokat, s ha ez sikerült, kiválasszuk rá a legmegfelelőbb kezelési módszert. Ennek érdekében először egy konzultációra fog sor kerülni, ahol részletesen kikérdezzük Önt az elmúlt időszakban tapasztalt panaszairól, ha pedig vannak már leletei, szakorvosunk ezeket is részletesen át fogja tekinteni.

A beszélgetés során tisztázásra kerül, hogy mi is pontosan az a probléma, amelyre megoldást keresünk. Az immunológiai eredetű kórképek – védekezőrendszerünk összetettségéből fakadóan – általában nehezen körülhatárolhatóak, s változatos, egymással gyakran semmilyen kapcsolatot nem mutató tünetek létrehozására képesek. Emiatt kell mindig meghatározni, hogy mi az a konkrét tünetcsoport, amelyet kezeltetni szeretnénk, s amely mögött – vélhetően – immunológiai jellegű betegség húzódik meg.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség a konzultációt követően?

Az elvégzendő vizsgálatokat mindig annak függvényében választjuk ki, hogy melyek az Ön tünetei, illetve hogy korábban végeztek-e már Önnél bármilyen, a panaszok hátterének feltárására irányuló vizsgálatot. Amennyiben még nem, akkor sincs szükség az összes fajta laborvizsgálatra, hanem csak azokra, amelyek a tünetei alapján fontos támpontot adhatnak a szervezetében zajló gyulladásos folyamatokról (rutin laborvizsgálat, illetve néhány további, speciálisabb laborérték vizsgálata).

A laborvizsgálatok mellett egy belgyógyászati fizikális vizsgálatot is elvégzünk, amely mellett szükség lehet egy mellkasröntgenre (a tüdőgyulladás jelenlétének kimutatása céljából), valamint egy hasi ultrahangra is (a hasüreg szerveinek állapotfelmérése céljából).

Mi történik azután, ha az összes szükséges vizsgálati eredmény rendelkezésre áll?

A konzultációt és a leletek átnézését követően immunológus szakorvosunk meg fogja tudni állapítani, hogy:

 • Jelen van-e immunbetegség, vagy sem?
 • Sürgős beavatkozást igénylő kórképről van-e szó?
 • Rendszerbetegségről van-e szó, vagy egyetlen szerv jól körülírt betegségéről?
 • Beilleszthetőek-e a tünetek egy átfogó rendszerbe, és megtalálhatóak-e a látszólag különálló panaszokat egymással összekötő kapcsolatok?

A fenti kérdésekre adott válaszok alapján dől el, hogy az Ön esetében mi lesz a következő szükséges lépés:

 • A kezelés ezen a ponton akár már azonnal is megkezdhető (a sürgős beavatkozást igénylő esetekben mindenképp),
 • További orvosi képalkotó vizsgálatok elvégzésére lesz szükség a pontos diagnózis felállításához, mint például: kontrasztanyagos CT-, illetve MR-vizsgálat, illetve izotópvizsgálat vagy mikrobiológiai vizsgálat a gyulladásos folyamatok pontos feltérképezése érdekében.

Milyen kezelési módszerek jöhetnek szóba?

A kezelési módszer megválasztása a tünetek pontos kiváltó okának függvényében történik:

 • Ha immunrendszeri eredetű, többségében autoimmun betegségről van szó, akkor általában olyan kezelést alkalmazunk, amellyel minél célzottabban tudunk hatni a tünetek kiváltó okára. Ezek egyaránt lehetnek újabb, kifejezetten egy-egy immunfolyamatra ható gyógyszerek (biológiai terápiák), és lehetnek kevésbé specifikus immunszuppresszív szerek.
 • Ha immunrendszeri eredetű, de nem az immunrendszer túlműködésével járó kórképről van szó, akkor másféle kezelésekre lesz szükség. Immunhiányos betegségek esetén az immunrendszer erősítése válik szükségessé, ha pedig az immunrendszer daganatos betegségére derül fény, akkor daganatellenes terápiára lesz szükség.
 • Ha az Ön betegsége nem immunrendszeri eredetű – például hormonális vagy gasztroenterológiai probléma – akkor olyan szakemberhez fogjuk Önt irányítani, aki az adott terület specialistája, és kellő szakértelemmel rendelkezik az adott kórkép kezelésében.

A tüneteket kiváltó okok pontos ismeretének hiányában általában magát a gyulladásos folyamatot gátoljuk, anélkül hogy bármilyen célzott vagy specifikus kezelést alkalmaznánk. A gyulladásos folyamatok gátlásával már önmagában is jó eredmények érhetőek el, így például megállítható vagy jelentősen késleltethető lehet a kóros immunfolyamatok által érintett szerv vagy szervek további károsodása. Ilyen esetekben egy ideig a tüneti kezeléseken kívül nem alkalmazunk más kezelést, és figyeljük a betegség dinamikáját. A várakozási idő elteltével újabb találkozóra lesz szükség, amelynek során szakorvosunk elemzi a lezajlott változásokat, s meghatározza, hogy be kell-e avatkozni ezekbe a folyamatokba.