Prof Dr Ahmed Hadidi hypospadiasis műtét után

Interjú Prof. Dr. Ahmed Hadidivel

Professzor Dr Ahmed Hadidi, gyermeksebész a frankfurti Emma Klinika Hypospadiasis Osztályát vezeti Németországban. A Professzor Kairóban, az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában tanult orvosi egyetemen. Több mint harminc éve operál hypospadiasisos kisfiúkat. Németországon kívül is rendszeresen dolgozik, többek között Magyarországon és Romániában is vállal nehezebb és komplikáltabb hyposdpadiasis eseteket.

Professzor  úr, hogyan került kapcsolatba a hypospadiasis műtétekkel?

Orvostanhallgatóként nem találkoztam olyan pácienssel, akinek ilyen betegsége lett volna. Amikor fiatal sebészként elkezdtem ilyen műtéteket végezni, kiderült, hogy sikeresek  a beavatkozásaim.  A jó eredmények egyre több beteget vonzottak, és én egyre többet operáltam ezeket a rendellenességeket. Ezzel  újabb tapasztalatokra  tettem szert és  tovább javultak az eredményeim. Idővel kialakítottam a saját műtéti technikámat. Aztán szerettem volna, hogy  ezek a technikák mindenki számára elérhetőek  legyenek, úgy, hogy kiadtam az első  nemzetközi tudományos könyvet a hypospadiasisról  a német Springer Verlag-nál 2004-ben. Azóta a világon mindenfelé hívnak, hogy tartsak előadásokat és vezessek workshopokat.

Az ezzel a rendellenességgel született kisfiúk száma az elmúlt években úgy tűnik, hogy folyamatosan nő. Mit gondol, mi lehet ennek az oka? Vagy csak arról van szó, hogy a jobb kommunikáció hozza felszínre a régen elhallgatott eseteket?

Ez egy érdekes dolog. Számos tanulmány  bizonyítja, hogy a hypospadiasis előfordulása  megnőtt az 1990-es években az USA-ban és bizonyos európai országokban. A legutóbbi tanulmányok szerint az előfordulások száma  most stagnál. A nyilvántartott  betegek számának növekedésének az oka lehet, hogy több orvos és szülő ismeri fel  a betegséget, valamint a különböző, ismeretlen hatású  vegyi anyagok és rovarirtók  nagymértékű használata, a terhesség alatti  bizonyos gyógyszerek szedése vagy az, hogy a mesterséges  megtermékenyítések és a gyógyszeresen támogatott terhességek száma megnőtt.

Utalva a mesterséges megtermékenyítésekre, ha  megkérdeznénk erről a lombikban fogant, hypospadiasissal született gyermekek szüleit, biztos az lenne a válasz, hogy így is megérte, még akkor is, ha az egyébként teljesen egészséges gyereknek  át kell mennie ezen a műtéten.

A hypospadiasis egy  olyan születési rendellenesség, amit helyre tudunk hozni és a páciensek több, mint 95%-a  teljesen normális életet tud élni, ha megfeleleően kezeli a kezdetektől egy olyan sebész, aki tapasztalt és, akit érdekel a hypospadiasis korrekciója. Ezért nem kell emiatt aggódni. Ez nem olyan, mint a spina bifida, a gerincoszlop hiányos záródása, vagy más veleszületett neurologiai probléma, amit a mai napig nem tudnak helyrehozni.

Ez a rendellenesség nem összeegyeztethetetlen az élettel, nem indokolja a terhesség megszakítását még akkor sem, ha ezt világosan lehet látni az UH vizsgálaton. Mégis, azt hiszem, az azért csak egy sokk a szülőknek, hogy a gyermekük, akit kilenc hónapig vártak, hypospadiasis-sal született. Hogyan vigasztalná ezeket a szülőket?

Az teljesen normális, hogy minden szülő azt reméli, hogy, ha megszületik a gyermeke, egészséges lesz, gyönyörű és okos. (Van két gyermekem és meg tudom érteni, hogy érzik magukat a szülők, amikor megtudják, hogy gyermekül hypospadiasis-sal született). Mégis, azt mondom, meg kell értsék, hogy ez egy korrigálható dolog, és a gyerek az esetek nagy százalékában normális életet fog tudni élni, úgy, hogy nem kell aggódniuk. A legfontosabb dolog, hogy egy tapasztalt sebésztől várják a segítséget.

Mit ajánl a szülőknek, mit tegyenek, amikor megtudják, hogy gyermekük így született?

A lényeg a tapasztalt sebész. Az első műtétnek van a legtöbb esélye arra, hogy sikeres legyen.

Hogy lehet megtalálni a megfelelő sebészt?

A szülők érdeklődjenek más szülőktől az ő tapasztalataikról, a műtétek kimeneteléről, melyik sebésznek jók az eredményei és melyik hány ilyen műtétet végez évente. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a hypospadiasis műtéteket olyan központokban ajánlott elvégeztetni, ahol legalább 40-50 ilyen  műtétet hajtanak végre évente.

Mi a protokoll azoknak a gyermekeknek az esetében, akiket Ön itt Magyarországon operál?

Négy fokozata van a hypospadiasisnak, és a protokol a betegség súlyosságának megfelelően változik. Általánosságban véve, az első műtéten létrehozom az  új húgyvezetéket és várok 4-6 hónapot, amíg minden megfelelően begyógyul, és utána helyrehozom a fitymát, vagy körülmetélem a kisfiút, egynapos műtét során a szülők kívánságának megfelelően. IV-es fokozatú hypospadiasis-os kis betegeknél, és, amikor nagyon súlyos a pénisz görbülete három műtétre is szükség lehet, mert az első műtét során a görbületet kell helyrehoznunk.

Ezeknek a kisfiúknak lehetnek-e szexuális problémáik felnőtt korukban?

A betegek 95 százaléka normális életet fog tudni élni. Néhányan, azok közül, akiknek nagyon súlyos fokozatú hypospadiasisuk volt, lehet nagyon kicsi péniszük, vagy az ezzel együtt járó le nem szállt here, amely befolyásolhatja az életüket később, de ez ritka dolog.

Még az olyan férfiaknak, akiknek soha nem volt hypospadiasis-uk, is lehetnek szexuális problémáik.

Köszönöm szépen az interjút. Csak még egy utolsó kérdést engedjen meg. Durván hány gyereket operál Ön évente hypospadiasis-sal?

60-70 hypospadiasis-os beteget operálok minden hónapban Németországban a Németországon kívüli plusz műtéteimen felül.

Rády Annamária