Lézeres horkolásgátló műtét

Attól függően, hogy mi okozza a horkolást, többféle lehetőség is kínálkozik a kellemetlenség megszüntetésére. Az egyik módszer a lézeres kezelés, ami azokban az esetekben jöhet szóba, ha Önnél a túl nagyméretű nyelvcsap, illetve a laza, tónustalan lágyszájpad a horkolás fő kiváltó oka. A lézeres kezelés ezekben az esetekben igen hatékony, a horkolást elmulasztó, de legalábbis jelentősen csökkentő megoldás lehet.

Ha Ön régóta és hangosan horkol éjszakánként – és nem egyedül él – akkor feltehetően megpróbált már olyan megoldást keresni, amellyel egyszerűen megszüntethető lenne ez a probléma. Ahhoz, hogy megértsük, mikor milyen kezelési módszer jelenthet tartós és hatékony megoldást, tisztában kell lennünk a horkolás pontos kiváltó okaival.

A horkolást kiváltó légúti akadály egyaránt jelen lehet az orrban, a garatban vagy a gégében. Ha az Ön panaszai az orrüregek szűkületei miatt alakultak ki, akkor ez – a pontos kiváltó októl függően – műtéti úton rendezhető, például orrsövényműtéttel (ha a horkolás orrsövényferdülés miatt jelent meg.) Ugyancsak egy lehetséges megoldás lehet a rádiófrekvenciás eszközzel végzett beavatkozás, ha Önnek orrkagylóduzzanata van. Orrpolipózis esetén – értelemszerűen – az orrpolipok eltávolítása válhat szükségessé. Allergiás folyamatok is befolyásolhatják a szabad orrlégzést.

A garat esetében kétféle probléma alakul ki a leggyakrabban, amely aztán rendszeres horkoláshoz vezet. Az egyik a nyelvcsap – latin/angol szóval az uvula – megnagyobbodása, a másik pedig a laza és nagymértékben hátranyúló szájpad (angol kifejezéssel soft palate). Az első esetben a fő cél a nyelvcsap megkisebbítése, a második esetben pedig a lágyszájpad méretét kell csökkenteni.

Mindkét garatprobléma megszüntetésére kiválóan alkalmas módszer a lézeres horkolásgátló – lágyszájpadfeszítő – műtét, teljes nevén a lézerasszisztált uvulo-palatoplasztika (Laser Assisted Uvula Palatoplasty; LAUP).

Hogyan zajlik pontosan a lézeres horkolásgátló műtét?

Az ijesztően hangzó orvosszakmai elnevezés ellenére meglehetősen egyszerű dologról van szó: a lézer energiáját egy vékony és hajlékony fényszálon keresztül a garatba vezetjük, ahol – a lézer magas szövetroncsoló teljesítményének köszönhetően – igen rövid kitettségi idő is elegendő ahhoz, hogy megkisebbítsük a megnagyobbodott nyelvcsapot, illetve a laza és nagymértékben hátranyúló lágyszájpadot. A lézerfény energiája gőzzé változtatja a megcélzott sejtek víztartalmát – úgy is mondhatjuk, hogy a kezelés hatására mintegy felrobbannak ezek a sejtek.

Az eljárás teljes mértékben biztonságos és semmilyen mértékben nem károsítja a megcélzott területen kívüli sejteket. Ez annak köszönhető, hogy a lézert – amely egy egyszínű, nagy teljesítménysűrűségű fénysugár – csak egy igen rövid ideig irányítjuk a roncsolni kívánt szövetekre, a hő pedig ennyi idő alatt nem terjed tovább a kezelésen kívül eső területekre. Mivel kizárólag csak a megcélzott szövetek párolognak el, a környező szövetek viszont épen maradnak, gyorsabb és kiszámíthatóbb lesz a műtétet követő sebgyógyulás is, mint az egyéb más, nagyobb területeket magában foglaló műtéti beavatkozások esetében. Vérzéssel sem kell számolni a műtét ideje alatt, ami annak köszönhető, hogy a műtéti területen elzáródnak a fél milliméternél kisebb átmérőjű erek. A fertőzések megjelenése szinte teljesen kizárt, a műtéti területtel ugyanis kizárólag a kezeléshez használt lézerfény érintkezik.

Milyen vizsgálatok szükségesek a lézeres horkolásgátló műtétet megelőzően?

Önnek nincs más teendője a műtétet megelőzően, minthogy magával hozza a korábbi laborleleteit. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. Bár a helyi érzéstelenítés csak kevéssé terheli meg az Ön szervezetét, egy előzetes vérképvizsgálatra, illetve egy EKG-ra ilyenkor is szükség van. A műtétet kizáró tényező lehet a vérzékenység, illetve ha az Ön általános állapota valamilyen okból nem teszi lehetővé a helyi érzéstelenítés alkalmazását.

A fentieken kívül Önnek vállalnia kell a műtét utáni utasítások betartását.

Milyen teendőim vannak a lézeres műtétet követően?

A műtétet a legtöbb esetben 6-8 órás megfigyelési idő követi. A lézeres kezelést követően seb alakul ki a kezelt területen, ezért Önnek a garat tájékán jelentkező nyelési fájdalommal kell számolnia. Ez a fájdalom – a műtétet követő néhány napban – fokozatosan erősödhet. Ennek enyhítése fájdalomcsillapító készítményekkel lehetséges, amelyek típusát klinikánk kezelőorvosával egyeztetheti.

Az operációt követő első héten ajánlott elkerülni a komolyabb fizikai megterheléssel járó feladatokat, illetve az intenzív sportolást. Bármilyen szövődmény – például utólagos vérzés, láz, vagy súlyosabb nyelési nehézség – jelentkezése esetén azonnal lépjen kapcsolatba a műtétet végző kezelőorvossal, aki készségesen segít majd Önnek. Kontrollvizsgálatra az operációt követően egy héttel kerül sor.

Az étrendre vonatkozó tanácsok a következőek: kerülje a szénsavas és az alkoholos italok fogyasztását, emellett a fűszeres ételeket is, ezek ugyanis irritálhatják a garat gyógyulófélben lévő nyálkahártyáját. Az erősen darabos ételek szintén nem ajánlottak, de például tea, madártej, különféle főzelékek és esetleg fagylalt fogyasztása igen. Minderről – és a lehetséges szövődmények kialakulásáról, valamint ezek kezelési lehetőségeiről – részletesen tájékoztatjuk Önt a műtétet követően, mielőtt még otthonába távozna.

Bejelentkezés horkolásgátlás vizsgálatra

Konzultációra, vizsgálatra, műtétre előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség, kérjük hívja recepciónkat az alábbi telefonszámon:

+36 1 580 8660

Munkaidőn kívüli kapcsolatfelvétel esetén kérjük adja meg elérhetőségeit az on-line kapcsolatfelvételi űrlapunkon, vagy írjon e-mailt az info@igdklinika.hu címünkre! Munkatársunk munkaidőben megkeresi Önt a megadott elérhetőségei egyikén.