Lyme-kór szűrés

Lyme-kór szűrés

A kullancs sokféle betegség terjesztéséért felelős, de szerencsére csak töredékük veszélyes az emberre. Az emberre veszélyes kórokozók azonban súlyos kórképeket okoznak. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, a beoltottaknak emiatt tehát már nem kell aggódniuk, a Lyme-kór azonban rájuk nézve is fenyegetést jelent. Mit tehetünk a fertőzés megelőzése érdekében, és mit tegyünk akkor, ha fennáll a betegség gyanúja?

Mikor, hol és hogyan fertőződhetünk meg?

A kullancsszezon kezdete általában március közepére tehető, de a hidegebb tavasz akár későbbre, a szokásostól eltérő melegebb időjárás pedig akár korábbra is hozhatja a kullancsok aktivizálódását.

Magyarországon a kullancsok elterjedése területi jellegzetességeket mutat, ezeket az adatokat kullancstérképeken követhetjük nyomon. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy főként az országhatárok mentén lévő régiók, Északnyugat-Magyarország, Budapest budai külső kerületei fertőzöttek magas számban a kullancsokkal.

kullancsterkep_kullancsinfo_500x

A kullancsok ma már nemcsak az erdőkben fordulnak elő, hanem a városi parkokban, kertekben, kőfalak, kerítésoszlopok, kő- és farakások, illetve tornácok alatt is. Háziállataink is magukkal hurcolhatják, így akár a lakásban is megbújhatnak.

A kullancsok számára az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet. Nem kedvelik a fák lombjait, a fényt, a meleget és a szárazságot. Kedvenc rejtekhelyük az erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál található.

Hazánkban a kullancsoknak mintegy két tucat fajuk honos. Ezek közül a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a felelős a két legsúlyosabb, nálunk előforduló, kullancs által terjesztett betegségért: a ritkább vírusos agyhártya/agyvelőgyulladásért, valamint a gyakoribb Lyme-kórért.

Fontos tudni a kullancsokkal kapcsolatban, hogy nem mindegyik egyed fertőző. Ennek egyértelmű és megnyugtató kiderítéséhez érdemes laborvizsgálatra küldeni a kullancsot.

Milyen betegség a Lyme-kór?

A Lyme-kór hazánkban a leggyakoribb kullancsok által terjesztett, emberre veszélyes betegség. Kiváltója a Borrelia burgdorferi sensu lato nevű baktérium. Viszonylag kevéssé ismert, hogy ezen kívül még négyféle Borrelia baktérium (B. afzelii, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto és a B. spielmani) okozhatja a komplex kórképet.

Dr. Kapiller Zoltán és munkatársai 2005-ben vizsgálatot végeztek, mely szerint a fertőző kullancsok 71,8 százaléka egyféle, míg 28,2 százalékuk többféle Lyme-betegséget okozó Borrelia baktériummal volt fertőzött.

A felsorolt kórokozók közül az első bőrgyógyászati, mozgásszervi és idegrendszeri kórképeket, a második főként idegrendszeri, a harmadik pedig elsősorban ízületi és mozgásszervi betegségeket vált ki, emberekben és kutyákban egyaránt (a Borrelia spielmani kórokozó szerepe még vizsgálatok tárgyát képezi).

Honnan tudhatom, hogy Lyme-kóros vagyok?

A Lyme-kór valódi gyakoriságát a hivatalosan regisztrált adatoknak körülbelül a tízszeresére becsülik, ami azt jelenti, hogy évente mintegy 10 000 friss fertőzéssel számolhatunk, amelynek csak egy része kerül ténylegesen diagnosztizálásra.

A Lyme-kór tüneteinek megjelenése immunrendszerünk erősségétől és a betegségre való örökletes hajlamainktól függ. Elképzelhető, hogy magunk is képesek vagyunk hosszú időn át legyőzni a fertőzést, anélkül, hogy bármiféle tünet jelentkezne. További eshetőség, hogy a baktérium nem közvetlenül a fertőzést követő időszakban, hanem csak jóval később váltja ki a Lyme-kórra jellemző tünetek valamelyikét, azonban nincs olyan tünet, mely csak a Lyme-kórra jellemző.

A következő tünetek jelentkezésénél gyanakodhatunk: indokolatlan fáradékonyság, egy úgynevezett “nyári influenza”, ízületi gyulladás, fájdalmak, izom- és íngyulladás, -fájdalmak, szívritmuszavarok, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, arcidegbénulás és egyéb ideggyulladás.

Sokszor hiányzik minden jellegzetes tünet, és csak a szervezet időnkénti legyengülése, súlyos fogyás, a beteg munka-, illetve tanulóképességének csökkenése, magatartásának változása, vissza-visszatérő kedélyromlás, pánikérzés, levertség, a korai megőrző emlékezet romlása jelzi a bajt.

Mi a Lyme-folt?

A Lyme-folt a Lyme-kórra jellemző, a kullancscsípés körül megjelenő, körkörösen terjedő, néha kokárda alakú bőrpír, amelyet égő, viszkető érzés is kísérhet. Ez a betegség kezdeti stádiumában jelentkezhet.

Mivel a kórképet jelző piros folt a friss fertőzöttek kevesebb mint felénél jelentkezik, így a betegség diagnózisa sajnos nem építhető kizárólag erre a tünetre. A fertőzés az esetek közel felében lappangó állapotban marad, és amennyiben nem jelentkeznek egyéb jellemző tünetek, csak később vagy egyáltalán nem kerül felismerésre.

Hogyan mutatható ki és gyógyítható a Lyme-kór?

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban elvégzett korszerű vizsgálatainkkal a Lyme-kór nagy valószínűséggel kimutatható. A Lyme-kór gyanúja esetén, egy vérvétel után a centrumunkban végezzük el a komplex laboratóriumi vizsgálatokat.

Fontos hangsúlyozni, hogy bár a Lyme-kór hosszú lefolyású betegség, de egyénre szabott, esetleg ismételt kezelés mellett gyógyítható. Gyógyulásának biztos megállapítására a tartós panaszmentesség ad garanciát. Utógondozását szakorvosaink magas szinten végzik.

Miért érdemes megvizsgáltatni az eltávolított kullancsot?

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban lehetőség van az állatok laboratóriumi vizsgálatára, melynek során kiderül, hogy az adott kullancs tartalmaz-e a Lyme-kórt okozó baktériumot.

A vizsgálat eredménye nem diagnosztikus értékű, azaz egy negatív eredmény sem zárja ki a fertőzés lehetőségét, de egy pozitív eredmény sem jelenti biztosan, hogy megfertőződtünk.

Esetleges pozitív eredmény esetén javasolt egy 4-6 hét múlva, vérből végzett ellenanyag-vizsgálat.

Érdemes tudni, hogy a kullancs pozitív eredménye nem helyettesíti a többi, Lyme-betegség megállapításával kapcsolatos vizsgálatot. A pozitív teszteredmény önmagában nem igényel antibiotikus kezelést, arról mindenképpen csak a kezelőorvos dönthet.

A kullancs laboratóriumi vizsgálatával nem mutatható ki, hogy a kullancs fertőzött volt-e az agyvelőgyulladást okozó vírussal.

A vizsgálat költsége 5000 forint. Több kullancs egyben történő vizsgálata akkor lehetséges, ha azok egy személyről lettek eltávolítva.

Útmutató a kullancsbeküldéshez

A kullancsot postán is beküldheti megfelelő csomagolásban (kis fiola, papírtasak körben leragasztva), kísérőlevéllel ellátva. A kísérőlevél tartalmazza a beküldő nevét, címét, e-mail címét és telefonszámát, amelyre elküldhető az eredmény. Letölthető Lyme-kór vizsgálatkérő lap» Amennyiben lehetősége van, kérjük, a vizsgálatkérő lapot töltse ki és küldje el a kullanccsal együtt.

A 5000 forintos vizsgálati költséget belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tudja címünkre feladni vagy banki átutalással számlánkra átutalni. Kérjük, hogy a vizsgálati díj befizetéséről szóló igazolást (internetes átutalásnál kinyomtatható igazolás vagy a postai befizetést igazoló szelvény eredeti vagy másolati példánya). Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kullancs feldolgozására a vizsgálati díj befizetésének igazolása után van módunk, amit jelentősen megkönnyít és meggyorsít az igazolás kullancshoz mellékelt postázása.

Számlaszámunk: 10401093-50526649-72721002.

Kérjük, hogy az utalványon és a levélben ugyanazt a nevet tüntessék fel!

A kullancsot előzetes egyeztetés nélkül, személyesen is behozhatja centrumunkba (1125 Budapest, Zalatnai utca 2.) 8:30‒16:00 óra között. A személyesen hozott kullancsok esetében a vizsgálati eredmények egy kódszámmal ellátva kerülnek fel intézetünk honlapjára.

A vizsgálat ideje körülbelül 2 hét. Amennyiben ez idő alatt nem kap értesítést, kérjük jelezze!

Kapcsolódó anyagok: