Menedzsergén-szűrés

Statisztikailag is igazolt szomorú tény, hogy egészségünkre a szív- és koszorúér-megbetegedések jelentik a legnagyobb veszélyt. A felgyorsult életmód, a stressz fokozott veszélyt jelent. Az egyes emberek a megnövekedett igénybevételre eltérően reagálnak, vannak, akik könnyebben, vannak, akik nehezebben viselik a fokozott terhelést. Szervezetünk stresszre adott válasza génjeinkben kódolt, így genetikai módszerekkel meghatározható a szívinfarktusra, a koszorúér-megbetegedésre való hajlam. Az ezt meghatározó gének közül az egyiket – a fentiek alapján érthető módon – “menedzsergénnek” nevezik.

E gén különböző mutációit, azaz eltéréseit meg tudjuk határozni, s az így kapott eredmény ismeretében csökkenteni lehet a betegség kialakulásának valószínűségét.

A menedzsergén (tudományos nevén Apolipoprotein-E gén), amely felelőssé tehető a menedzserbetegségek kialakulásáért, a 19. kromoszómán helyezkedik el. A menedzsergén a vérplazma egyik fehérjéjét kódolja.

A génnek a népességben három jelentős előfordulási formája van, nevezetesen ε2, ε3 és ε4 allél (allél – azonos tulajdonság változatait örökítő gén). Mivel a kromoszómák párokat alkotnak, minden génből két allél található egy ember genomjában (a sejtben található gének összessége), így a fent említett 3 allél összesen 6 allélvariációt (ε2/ε2, ε2/ε3, ε2/ε4 ε3/ε3, ε3/ε4, ε4/ε4) eredményez, mely különböző mértékben hajlamosít egyes betegségekre:

GENOTÍPUS BIOLÓGIAI HATÁSOK
ε2/ε2 Erősen hajlamosít HLP III-ra, de véd az Alzheimer-kórral szemben. Kóros glükóztoleranciával jár. Diétával a káros hatás kivédhető.
ε3/ε3 Nem hajlamosít szív- és érbetegségekre és Alzheimer-kórra, véd a HLP III-mal szemben.
ε4/ε4 Erősen hajlamosít magas szérumkoleszterin-szintre, szívkoszorúér-megbetegedésre és Alzheimer-kórra, ami nőkben még magasabb kockázati szintű. Mindezen betegségek kialakulásához környezeti rizikófaktoroknak is jelen kell lenni.
ε2/ε3 Kismértékben hajlamosít HLP III-ra, legkevésbé hajlamosít az Alzheimer-kórra.
ε2/ε4 Kismértékben hajlamosít HLP III-ra, fokozza az Alzheimer-kór kockázatát, különösen nőkben.
ε3/ε4 Nem hajlamosít HLP III-ra, de növeli a koszorúér-megbetegedések és Alzheimer-kór kockázatát.

Kiknek ajánljuk a vizsgálatot?

  • Olyan kvalifikált szakembereknek, akiknek a foglalkozása fokozott munkatempót, hosszú munkaidőt igényel, stresszel jár.
  • Azoknak, akiknél visszatérően magasabb a szérum-koleszterinszint, annak ellenére, hogy odafigyelnek a megfelelő táplálkozásra.
  • 40 éves kor alatt jelentkező szívkoszorúér-panaszok esetén.
  • Akiknél előfordult a családban Alzheimer-kór.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálatot vérből végezzük. A vizsgálatra jelentkezett személy tájékoztatást kap a vizsgálat lényegéről, az eredmény értékeléséről, és beleegyező nyilatkozatot ír alá, amiben azt is meghatározza, hogy az eredményt kivel közölhetjük.

Szolgáltatásainkat nem csak kórházaknak, rendelőknek ajánljuk, hanem bárkinek, aki személyesen felkeresi az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumot.