Nem mindegy, hogy ki operálja meg először a beteget – interjú Dr. Lintner Balázzsal

„Ha egy műtét egyszer rosszul sikerül, akkor nem lehet a beteget még egyszer, jobban megműteni” – mondja dr. Lintner Balázs, az onkológiai nőgyógyászati operációkra szakosodott orvos, aki egy nemzetközileg elismert csapat részeként dolgozik itthon. Bár csodákat nem tudnak tenni, türelemmel, igyekezettel, tudásuk korlátainak a figyelembe vételével igyekeznek nap, mint nap segíteni, gyógyítani, vigasztalni.

Miért szakosodott a nőgyógyászati daganatok operációjára?

A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi karán szereztem diplomát summa cum laude minősítéssel 2000-ben, majd 2005-ben szülész-nőgyógyász szakvizsgát tettem. Közben, 2003-ban egy évet tölthettem egy profi nőgyógyászati centrumban, Németországban. Itt „fertőződtem meg”, itt szerettem meg a nőgyógyászat műtéti részét. 2008-ban, egy újabb szakvizsga után a nőgyógyászati onkológiai műtétekre szakosodtam.

A nőgyógyászati onkológiai műtéteket sebészek vagy nőgyógyászok végzik?

A betegek életkilátásait nagyban meghatározza, hogy ki operálja őket, illetve ki operálja őket először. Ha egyszer rosszul operálnak valakit, nem lehet még egyszer, jobban megműteni. Az ideális az lenne, ha a nőgyógyászati sebészetnek is saját szakemberei lennének. Én egy erre szakosodott, itthon és a nemzetközi színtéren is elismert csapat tagjaként végzem ezeket a műtéteket, külföldön is elismert kollégákkal, Prof. Dr. Ungár László irányítása alatt. A kérdés egyébként éppen most aktuális olyan szempontból, hogy új szakvizsga kerül bevezetésre, a nőgyógyászati dagnatsebészeti szakvizsga.

Itthon is elérhetők azok a kezelések, műtéti megoldások, amelyek a legjobbaknak számítanak külföldön?

Igen, a legújabb módszereket használjuk, sőt ezek egy részét a csaptunk vezetői fejlesztettek ki. Csapatunk jelentős részt vállal hazai és nemzetközi tudományos társaságok munkájában, rendszeresen publikálunk külföldi folyóiratokba, és műtéti technikát oktatunk itthon és külföldön.

Hol operálnak? Mennyi a várakozási idő, és kell-e fizetni a műtétekért?

Műtéteinket egyelőre a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban és a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán végezzük, de több kórházban is részesei vagyunk a különböző szakmák résztvevőiből összeálló, a betegek kezelését tervező szakértői csoportoknak. A várólistánkat igyekszünk egy hónap alatt tartani, a műtéteket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza.

Lehet azt mondani, hogy a fejlődő műtéti technikák és más terápiák miatt egyre sikeresebben lehet kezelni a pácienseket?

A sikert ezen a területen nehéz meghatározni. Természetesen az nagyon jó érzés, amikor a műtét után jó pár évvel olyan pácienssel találkozunk, aki meggyógyult és jól van. Ehhez tudni kell, hogy a műtét után a legtöbbször nem találkozunk a beteggel, mert az utókezelések már máshol zajlanak. Egy-egy súlyosabb esetnél az is nagy eredmény, ha a műtét után nem csak egy-két évet él a páciens, hanem jóval tovább. Egyes esetekben pedig az is sikernek mondható, ha a műtét után időszak viszonylag jó életminőségben telik. Sajnos nincs azonban varázspálca a kezünkben. Türelemmel, igyekezettel, tudásunk korlátainak a figyelembe vételével igyekszünk nap mint nap segíteni, gyógyítani, vigasztalni.

Örömmel látom, hogy itthon dolgozik, de gondolom, felmerült a külföldi munka lehetősége is.

Igen (nevet). Mindig várom az utolsó cseppet a pohárban, de egyelőre még kitartok és itthon folytatom a pályámat.

Az operációkon kívül Ön a szülészetben is dolgozik. Hogyan tudja ellátni ezt a rengeteg munkát?

Igen, ezt most valóban sok, ezt csökkenteni kell. Ezt a két vonalat most nehéz összehozni, tehát az egyiket fel kell majd adni. Egyébként is meggyőződésem, hogy az a jó, amikor egy szakember egy dologra koncentrál, abban mélyül el, abban lesz profi.