Neurológia szakrendelés

Neurológia szakrendelés

Várjuk Önt neurológiai szakrendelésünkön minden olyan panasszal, amelynek pontos háttere tisztázatlan, s amely mögött a központi vagy a környéki idegrendszer megbetegedése állhat. Klinikánkon részletesen kikérdezzük panaszairól, elvégezzük a műszeres vizsgálatokat. A leletek eredményei alapján szakorvosunk javaslatot tesz a szükséges kezelésre.

Milyen esetekben érdemes felkeresnünk a neurológia szakrendelést?

Számos olyan tünet, panasz létezik, amely mögött idegrendszeri probléma állhat, s mivel a kórképek egy része akár rövid idő alatt is jelentősen súlyosbodhat, a kezdetben még csak kevéssé zavaró problémákkal is érdemes szakorvoshoz fordulunk. A legtöbb betegségre igaz, hogy minél hamarabb kerül felismerésre egy kórkép, annál inkább megelőzhető vagy lassítható a súlyosabb állapotok kialakulása, az idegrendszeri betegségek esetében ez pedig talán még inkább így van.

Szakrendelésünket az alábbi panaszok jelentkezése esetén javasoljuk:

 • Rendszeresen visszatérő fejfájás, amelynek hátterében eddig nem találtak azonosítható szervi elváltozást (például látásromlást)
 • Fájdalommal járó tünetegyüttesek, amelyek hátterében szintén semmilyen szervi okot nem sikerült korábban azonosítani
 • Szédülés, egyensúlyzavarok
 • Látászavarok, amelyek mögött nem sikerült szemészeti kórképet azonosítani
 • Végtaggyengeség
 • Érzékelési és érzészavarok (például zsibbadás, fonákérzés, érzéketlenség, érzéskiesések)
 • Bizonytalan eredetű eszméletvesztéses rosszullétek
 • Memóriazavarok, feledékenység
 • Beszédzavar

Mi történik az első neurológia konzultáción?

Ha a fent felsorolt tünetek közül Önnél is előfordul valamelyik, és esetleg már több szakorvosnál is járt, de nem sikerült semmilyen szervi okot azonosítani, akkor érdemes eljönnie hozzánk egy konzultációra. Szakorvosunk kikérdezi Önt panaszai jellegéről, ezek előfordulási gyakoriságáról, valamint arról, hogy történt-e már korábban a tünetek szervi hátterét kereső kivizsgálás. Amennyiben igen, úgy szeretnénk arra kérni, hogy hozza magával a korábbi kivizsgálások alkalmával kapott szakorvosi leleteit is!

Az első neurológia konzultáción a kórelőzmény (anamnézis) és a fizikális vizsgálat alapján eldöntjük, hogy panaszai hátterében neurológiai eredetű probléma áll-e. Ez nem mindig van így: a rendszeres fejfájások hátterében állhat például mozgásszervi vagy szemészeti jellegű probléma is. A konzultáció előnye, hogy ebben az esetben Ön biztosan tudni fogja, hogy tünetei hátterében nem neurológiai jellegű probléma húzódik meg. Ekkor azt is meghatározzuk, hogy mely szakrendeléseket lesz szükséges felkeresnie: ezzel időt takaríthat meg, hiszen nem kell többféle szakrendelést is vaktában, feleslegesen végigjárnia.

Ha a panaszok hátterében neurológiai elváltozások állnak, akkor kétféle lehetőségünk van: egyes esetekben akár azonnal is megkezdhető a szükséges terápia, más esetekben pedig további vizsgálatokra lesz szükség a pontos diagnózis felállításához.

Milyen vizsgálatok elvégzésére lehet szükség a pontos diagnózis felállításához?

A diagnosztikai vizsgálatok egy részét klinikánkon, helyben is el tudjuk végezni, más részüket pedig egyéb intézményekben tudjuk a lehető leghamarabb elvégeztetni.

Centrumunkban az alábbi vizsgálatok azonnali elvégzésére van lehetőség:

 • Laborvizsgálatok
 • Röntgenvizsgálatok
 • A nyaki erek ultrahangos vizsgálata (carotis doppler vizsgálat): ezt minden olyan esetben el kell végezni, amikor a panaszok hátterében agyi vérkeringési zavarra gyanakodunk. Az agyi vérellátás zavara az érintett agyi területtől függően változatos tünetek formájában jelentkezhet, mint például szédülés, egyensúlyzavar, látászavar, átmeneti beszédzavar, végtaggyengeség vagy zsibbadás. A vizsgálat segítségével megállapítható, hogy az agyat ellátó ereket érinti-e érelmeszesedés, és ha igen, milyen mértékben. Ennek időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhető a maradandó és az életminőséget jelentősen rontó stroke előfordulása.

Az alábbi vizsgálatok centrumunkban nem, csak valamely más intézményben végeztethetőek el, ezt azonban segítünk megszervezni:

 • Az idegsejtek elektromos aktivitásának regisztrálására szolgáló elektroenkefalográfiás vizsgálatok (EEG), amelyek alkalmasak a kóros agyi elektromos tevékenység kimutatására. Használatára elsősorban epilepsziás rosszullét gyanúja esetén kerül sor.
 • A mozgató- és érzőidegek vizsgálatára alkalmas elektroneurográfiás vizsgálat (ENG), valamint a vázizmok úgynevezett motoros egységeinek működéséről felvilágosítást adó elektromiográfiás vizsgálat (EMG), amelyek külön-külön és együtt is elengedhetetlenek egyes idegrendszeri, illetve az izmokat érintő betegségek differenciáldiagnózisához,
 • Kiváltott válasz vizsgálat, amellyel a központi idegrendszer egyes pályarendszereinek a vizsgálata végezhető el. Ezeket a legtöbbször szklerózis multiplexben, gerincvelői betegségek gyanúja esetén vagy más központi idegrendszeri betegségekben szükséges elvégezni,
 • Különféle képalkotó vizsgálatok, így például a CT- és az MR. Mindkettő alkalmas a különféle idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek jelenlétének vizsgálatára, a gyanított betegség alapján pedig mindig az adott intézmény szakembere dönt a kivizsgálási protokolloknak megfelelően arról, hogy melyik vizsgálatot rendeli el.

Mi történik a szükséges vizsgálatok elvégzését követően?

A szükséges vizsgálatok elvégzése után szakorvosunk áttekinti a kapott leletek eredményeit, s ez alapján vagy újabb vizsgálatok elvégzésére tesz javaslatot, vagy megkezdi a kezelést, amennyiben gyógyszeres terápiával kezelhető kórképről van szó.

Amennyiben idegsebészeti beavatkozást vagy kórházi kezelést igénylő súlyosabb kórképre derül fény, akkor olyan sebész, illetve neurológus szakembert és olyan intézményt javaslunk az Ön számára, ahol egészen biztosan a legjobb és legmegbízhatóbb ellátásban fog részesülni.