Nőgyógyászat

Nőgyógyászat

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika teljes körű nőgyógyászati szolgáltatást kínál a hölgyeknek. A méhnyakrák-, illetve a petefészekrák-szűrésen és a mellvizsgálaton túlmenően bármely gyulladásos vagy fertőzéses panasz esetén a páciensek rendelkezésére állunk.

Nőgyógyászati Központunkat megkülönbözteti a többi hasonló intézménytől, hogy a kezelt személyeknek arra is lehetősége van, hogy a hagyományos vizsgálatokon túl ellenőrizzük, hogy milyen genetikai adottságokkal rendelkeznek, ezáltal pedig az egyes betegségekre vonatkozó genetikai hajlamot is tanulmányozzuk. A családfavizsgálat eredményeképp megbecsüljük, hogy mekkora a páciens kockázata az egyes betegségek függvényében, valamint tanácsadással is szolgálunk számukra, hogy hogyan kerülhetik el az egészségügyi állapot romlását, valamint az esetleges szövődmények kialakulását. A klinika nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, és igyekszik ezen irányba motiválni a hölgyeket is.

A centrumban a páciensek fogadása előzetes bejelentkezés alapján történik.

Méhnyakrákszűrés

Az egyik legveszélyesebb és legnagyobb kockázattal járó nőgyógyászati megbetegedés a méhnyakrák, éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy nagy hangsúlyt fordítsunk a megelőzésre. A szűrést minden szexuálisan aktív nőnek évente legalább egyszer ajánlott elvégeztetnie.

Az Istenhegyi Nőgyógyászati és Családtervezési Központban a méhnyakrákszűrést a hagyományosnak tekinthető citológiai vizsgálattal végezzük, vagyis a méhnyakról, valamint a méhcsatornáról történő kenet vételével, amely rögtön elemzése is kerül, így az eredményre sem kell hosszan várni. Mint minden megbetegedésnél, itt is a megelőzés a legfontosabb, éppen ezért javallott minden szexuálisan aktív nőnek évente legalább egyszer elvégeztetni a vizsgálatot. Azoknál a hölgyeknél, akiknél korábban már diagnosztizáltak rákmegelőző állapotot – vagyis kóros hámelválasztásokat – vagy a családjukban már előfordult daganatos megbetegedés – elsősorban méhnyakrák -, illetve már volt valamilyen nemi úton terjedő betegségük vagy dohányoznak, a vizsgálat évente több alkalommal javasolt.

Nőgyógyászati Központunkban kiemelt figyelmet fordítunk a betegségek megelőzésére, ezért lehetőség van HPV elleni védőoltásra. A mostani tudományos álláspont szerint a méhnyakrákot a humán papillóma vírus okozza, amivel a nők 80%-a fertőződik meg élete során legalább egyszer. A vizsgálat keretén belül az esetleges fertőzés kimutatására is alkalom nyílik. Ekkor minden esetben szükséges a citológiai vizsgálat is, hiszen a rendszeresen nemi életet élő hölgyek körében e módszerrel más fertőzésekre is fény derülhet. Amennyiben valamilyen műtéti beavatkozás szükségeltetik, a méhnyak felszínéről kúp alakban történik a szövettani mintavétel.

A méhnyakrákszűrés időpontját érdemes a menstruációs időszakon kívül tervezni, hiszen a nehezebb napokon a mintavétel nem kivitelezhető. Ha pedig a cikluson belül változnak a panaszok, akkor érdemesebb a magasabb intenzitású, problémásabb periódusban ellátogatni hozzánk.

Mellvizsgálat

Nőgyógyászati klinikánkon mellvizsgálatra is lehetőségük van a pácienseknek. Képzett orvosaink a szakszerű ellátás mellett tanácsokkal is szolgálnak az otthoni önvizsgálattal kapcsolatban.

A Nőgyógyászati Központban az emlővizsgálat rutinszerűen, tapintással történik. Ez az eljárás alkalmas arra, hogy mell, valamint a hónalj táján elhelyezkedő legkisebb eltérésekre is rávilágítson. Abban az esetben, ha valamilyen gyanú merülne fel rákmegelőző állapotról, cisztáról vagy daganat meglétéről, a páciensek számára biztosított az ultrahangvizsgálat lehetősége is. E módszer legfőbb előnye a mammográfiával szemben, hogy egyrészt megkíméli a szövetet a felesleges sugárzástól, másrészt pedig sokkal komfortosabb, hiszen fájdalommentes. Ráadásul az ultrahangvizsgálat képes a lehető legpontosabban feltérképezni a mell belső állapotát, így a leghatékonyabb eredményt kapjuk összehasonlítva más módszerekkel.

A mellvizsgálatra érdemes a menstruációt követően egy héttel érkezni, hiszen ekkor a legpuhább az emlő mirigyállománya, ezért ilyenkor tapintható a legkönnyebben. Ugyanez vonatkozik az otthoni önvizsgálatra, amelyet célszerű rendszeresen, minden hónapban elvégezni.

Petefészek-vizsgálat

A petefészekben, illetve környékén történő elváltozások nem járnak tünetekkel, csak akkor érzékelhetők, amikor már más szövődmények is keletkeztek, így a rendszeres, évenkénti vizsgálat kritikus minden nő életében, hogy megelőzze a daganatos elváltozásokat és a petefészekrákot.

Sajnos a petefészekrák-szűrés nem olyan elterjedt, mint a méhnyakrák esetében, pedig a legalattomosabb női daganattípusról van szó. Azok a hölgyek, akiknek a családjukban már előfordult korábban daganatos betegség, még veszélyeztetettebb pozícióban vannak, így az ő körükben még nagyobb jelentőségű a rendszeres szűrés.

A Istenhegyi Nőgyógyászati és Családtervezési Központban a vizsgálat ultrahanggal történik, hiszen így kapják a szakemberek a legpontosabb képet a páciens állapotáról. A tapintással történő módszer nem használatos a petefészekszűrésnél, hiszen habár a kialakult csomókat, valamint elváltozásokat jól meghatározza, ezeket sajnos már nem minden esetben lehet gyógyítani. Az ultrahangvizsgálat pedig tökéletesen megmutatja a szervek állapotát, valamint illeszkedik a Centrum által is ösztönzött megelőzéshez.

A petefészekciszták korszerű vizsgálata is e módszerrel történik, amennyiben pedig sebészeti kezelés szükséges, felkészült és gyakorlott szakembereink jól felszerelt műtői háttérrel várják a problémával rendelkező nőket.

Ultrahangvizsgálat

A nőgyógyászatban az ultrahangvizsgálatot leginkább a terhesgondozásban használják, azonban az elmúlt években már a hagyományos szűréseken is elterjedt az alkalmazása. Ezzel a készülékkel szinte minden szervünkről a lehető legpontosabb képet kaphatják szakorvosaink az Istenhegyi Géndiagnosztikai és Nőgyógyászati Központban.

Az ultrahang használatával lehetőség van szinte bármilyen nőgyógyászati betegség felismerésére és megelőzésére, hiszen a mell, a méh, a petefészkek és a vezetékek, a húgyhólyag, sőt a belek egy része, illetve a vesék állapota is vizsgálható. Az ultrahangvizsgálat két módon történhet, attól függően, hogy orvosaink mely testrészeket, mely szerveket vizsgálják. Egyrészt külsőleg, hasi úton az alhasnál, másrészt pedig hüvelyi úton. Az ultrahang során milliméter pontossággal megállapíthatóak a szervek méretei, ráadásul fénykép is készülhet a mindenkori állapotról, ezért az esetleges változásokat könnyen nyomon lehet követni.

Amennyiben már előfordult a felmenők között emlő- vagy petefészek-daganat, akkor a Központban áramlásvizsgálattal egybekötött hüvelyi ultrahangra van szükség, továbbá vérvizsgálatra, annak érdekében, hogy kimutathatóvá váljanak a különböző és öröklött daganatjelzők.

Egyéb szolgáltatások

Természetesen minden más nőgyógyászati jellegű gyulladás, nemi fertőzés és alhasi panaszok esetén is a hölgyek rendelkezésére áll a Nőgyógyászati Klinika.

Szakképzett és gyakorlott kollégáink minden jellegű gyulladásos megbetegedés vagy visszatérő és bármely típusú nemi fertőzés esetén a leghatékonyabb gyógymód megtalálására és a tünetek kíméletes kezelésére törekednek. Azonban ilyen jellegű panaszok esetén nemcsak a hölgyek, de párjaik vizsgálata is javasolt, abból a célból, hogy a legpontosabb diagnózis kerüljön felállításra.

A nemi úton terjedő betegségek (STD) szűrésére és kezeltetésére is alkalma van a nőknek. Minden esetben szükséges a nőgyógyászi beavatkozás, amikor a páciens a normálistól eltérő minőségű vagy mennyiségű folyást, viszketést, avagy fájdalmat tapasztal. A vizsgálatokkal fény derül azokra a baktériumokra és élősködőkre, amelyek a betegséget okozzák, a kezeléssel pedig megszabadulhatunk tőlük és negatív hatásaiktól. Legyen szó akár herpeszről vagy szemölcsről, nálunk megtalálja a gyógymódot.

Amennyiben alhasi fájdalommal, alhasi panasszal fordulnak hozzánk, képzett orvosaink megkeresik a probléma okát, annak érdekében, hogy enyhítsék a páciens kellemetlenségeit. Ehhez a leghatékonyabb az ultrahangos vizsgálat.