Nőgyógyászati ultrahang-vizsgálat

A nőgyógyászati ultrahang-vizsgálatok célja

A vizsgálat célja – a terhességi ultrahangot nem számítva – a leggyakoribb nőgyógyászati betegségek és rendellenességek minél hamarabb történő felismerése. Az ultrahanggal felismerhető betegségek közé tartoznak a nőgyógyászati daganatok (méhnyakrák, petefészekrák, az endometrium rákja), a méh falának és a méhnyálkahártyának az elváltozásai, valamint a petefészekciszták és a méhet vagy a petefészkeket és a petevezetékeket érintő különféle gyulladások.

Milyen tünetek fennállásakor lehet szükség a nőgyógyászati ultrahang-vizsgálatra?

A legtöbb nőgyógyászati problémára a szokatlan, folyamatosan fennálló vagy rendszeresen visszatérő hasi fájdalom, a hasi görcsök, illetve a rendellenes vérzések hívhatják fel a figyelmet. 50 éves kor felett mindenféle tünet jelentkezése nélkül is érdemes elvégeztetnie az ultrahangos vizsgálatot.

Nőgyógyászati tünetek

A legtöbb nőgyógyászati problémára a szokatlan, folyamatosan fennálló vagy rendszeresen visszatérő hasi fájdalom, a hasi görcsök, illetve a rendellenes vérzések hívhatják fel a figyelmet.

Hogyan zajlik a nőgyógyászati ultrahang-vizsgálat?

Kétféle vizsgálómódszer is létezik, melyek közül a hüvelyi ultrahang gyakrabban, a hasi ultrahang pedig ritkábban kerül elvégzésre. A hüvelyen keresztül használt vizsgálófejjel a kismedencei szervekben – méh, petefészkek, petevezetők, húgyhólyag – rejtetten előforduló eltérések kimutatására, míg a hasi vizsgálatot a szintén a kismedencében, de nem rejtetten előforduló elváltozások felismerésére használjuk.

Hüvelyi vizsgálatkor Ön hanyatt fekszik. A vizsgálófejet egyszer használatos védőburokkal vonjuk be, majd a hüvelybe vezetjük. A kismedencei szervek áttekintése a vizsgálófej óvatos mozgatásával történik. A hasi vizsgálathoz Önnek szintén hanyatt kell feküdnie, a hasi bőrre ekkor a vizsgálófej mozgatását megkönnyítő zselét kenünk.

Hüvelyi vizsgálatkor azt kérjük Öntől, hogy üres húgyhólyaggal érkezzen, míg a hasi vizsgálatnál épp ellenkezőleg, a telt hólyag az előnyös. Javasoljuk, hogy ezt feltétlenül egyeztesse előre a vizsgálatot elvégző szakemberünkkel! A fájdalomtól és mindenféle kellemetlenségtől mentes vizsgálat mintegy negyed órát vesz igénybe.

Hüvelyi ultrahang

Hüvelyi ultrahang

Hasi nőgyógyászati ultrahang

Hasi nőgyógyászati ultrahang