Nyaki erek ultrahang vizsgálata

Nyaki verőerek ultrahang-vizsgálata

A nyaki verőerek ultrahang-vizsgálatának célja

A nyaki verőerekben – orvosi szóval karotid artériák – a többi érhez hasonlóan úgynevezett plakkok, vagyis kezdetben kásaszerű anyagot tartalmazó, később pedig a kálcium lerakódása miatt megkeményedő lerakódások alakulhatnak ki. Ezt a folyamatot hívjuk érelmeszesedésnek, amelynek következtében nyaki verőérszűkület alakulhat ki. A szűkület mértékének függvényében csökken az agy vérellátása, amely eleinte általánosabb tünetekben nyilvánulhat meg (például fáradékonyság vagy fejfájás), a későbbiekben azonban már a látás, a beszéd, az emlékezet, továbbá a gondolkodás és az érzelmi működések zavarai is megjelenhetnek. A nyaki erek ultrahang-vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy kialakult-e Önnél nyaki verőérszűkület, és ha igen, milyen mértékű az erek szűkülete.

Milyen tünetek fennállásakor lehet szükség a nyaki verőerek ultrahang-vizsgálatára?

Javasolt lehet a vizsgálat elvégzése, ha az utóbbi időben Önnél gyakori fejfájás, tartós szédülés, látás- vagy beszédzavarok, illetve memóriaproblémák jelentkeztek. Felső végtagi zsibbadás esetén ugyancsak ajánlott a vizsgálat elvégzése.

A nyaki verőerek ultrahang-vizsgálata a fenti tünetek megléte nélkül, szűrővizsgálatként is elvégezhető. Ennek célja, hogy egyszerűen leellenőrizzük a nyaki verőerek falának állapotát, és amennyiben indokolt, komplex életmódváltásra tegyünk javaslatot a későbbi egészségügyi problémák elkerülése érdekében. Ha az érszűkület mértéke a nyaki verőerek bármelyikében eléri vagy meghaladja a 75 százalékot, akkor nagy eséllyel műtét fogunk javasolni az Ön számára.

A beszűkült vagy elzáródott nyaki verőerek a szélütés, vagyis a stroke egyik legfőbb kockázati tényezői. A stroke megelőzésének érdekében egészségesen, tünetek nélkül is érdemes lehet elvégeztetnünk a nyaki verőerek ultrahangos vizsgálatát!

Hogyan zajlik a nyaki verőerek ultrahang-vizsgálata?

A vizsgálat körülbelül 15-20 percet vesz igénybe, fájdalommentes és semmiféle előkészületet nem igényel az Ön részéről. A vizsgálandó területre a vizsgálófej mozgatását megkönnyítő zselét kenünk. A vizsgálat azonnali eredményt ad, így szakorvosunk rögtön tájékoztatja Önt az esetlegesen jelenlévő elváltozásokról, és ha szükséges, javaslatot tesz a szükséges életmódváltásra.

A nyaki verőerek – köztük a főütőér, az arteria carotis communis – vizsgálata klinikánkon az úgynevezett duplex ultrahangos vizsgálattal történik, ami kétféle ultrahang kombinációját jelenti. A készülék hagyományos üzemmódjában a vérerek általános állapota figyelhető meg a monitoron, állóképek formájában. A másik, mozgóképet mutató üzemmód – Doppler-ultrahang – nemcsak az ereket, hanem a vár áramlását is láthatóvá teszi az orvos számára.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata

Nyaki erek ultrahang vizsgálata az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán