Öröklődő rákhajlam szűrése molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal

Öröklődő emlőrák, petefészekrák hajlamszűrés

Az öröklődő mellrák és petefészekrák kialakulásának kockázatát a BRCA1 és a BRCA2 nevű génekben előforduló mutációk növelik. Ha egy nő a két gén valamelyikének hibás változatát örökli, annál a betegség kialakulásának átlagos valószínűsége 80 százalék emlőrák esetén, 54% petefészekrák esetén. A mutációt nem hordozók esetében az emlőrák átlagosan 8 százalékos eséllyel alakul ki. A két gén mutációi férfiaknál is jelen lehetnek, így az örökletes mellrák férfi ágon is öröklődik.

A vizsgálat újgenerációs szekvenálás segítségével biztosítja a BRCA1 és BRCA2 gén Magyarországon előforduló 5 patogén mutációjának szűrését, továbbá a génszakaszok kódoló régiójában előforduló egyéb elváltozások feltárását, amelyek növelhetik az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Öröklődő emlő- és petefészekrák génpanel

Öröklődő emlőrák és petefészekrák esetén a legnagyobb százalékban a BRCA1 és BRCA2 génben előforduló mutációkat említjük, de az emlőrák illetve petefészekrák kialakulásnak kockázatához további génekben lévő eltérések is hozzájárulnak. A vizsgálat során 26 gén kerül feltérképezésre, és ebből megfelelő kockázatbecslés történik az örökletes daganat kialakulására (BRCA1, BRCA2, CHEK2, PALB2, BRIP1, TP53, PTEN, STK11, CDH1, ATM, BARD1, MLH1, MRE11, MSH2, MSH6, MUTYH, NBN, PMS1, PMS2, RAD50, RAD51C, RAD51D, NF1, EPCAM, SMARCA4, HOXB13).

Öröklődő prosztatarák szűrés

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb szolid tumora, mely a tüdőrák után a legtöbb daganatos halálozást okozza. Magyarországon évente több mint 3000 esetet diagnosztizálnak, és 1000-nél többen halnak meg ebben a betegségben. A prosztatarák 5-10%-a örökölt formában jelenik meg, így a szűrés családi halmozódás esetén elengedhetetlen. A szűrés során az örökölt prosztatarákra jellemző gének vizsgálata történik (BRCA2, CHEK2, ELAC2, HSD17B3, HSD3B2, RNASEL, SRD5A2), amelyekben az elváltozások növelhetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Öröklődő rák kockázat

A rákos megbetegedések kb. 5-10%-a örökletes genetikai hibákhoz köthető. Ilyen esetekben egyes ráktípusok családi halmozódása figyelhető meg. Az örökletes génhibákat hordozó családokban azok a családtagok, akik a hibás géneket öröklik, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg rákban, mint az öröklött génhibát nem hordozó populáció, tekintve, hogy az ilyen mutációkat hordózó egyénekben a sejtek osztódásának szabályozása zavart szenved.

A vizsgálat kiszűri azokat a személyeket, akik rákos megbetegedésre erősen hajlamosító génhibát hordoznak. Ezeknél a személyeknél a génhiba ismeretében az adott ráktípusra való gyakoribb szűrés indokolt. A panel 16-féle öröklődő ráktípusra szűr 54 gén vizsgálatával.

Öröklődő vastagbélrák szűrés

Az öröklődő vastagbélráknak két fajtája van, a familiáris adenomatous polyposis (FAP) és az örökölt nonpolyposis vastagbélrák (HNPCC-Lynch szindróma). A vastagbélrákban szenvedő betegek 80%-a az örökölt nonpolyposis vastagbélrák típust hordozza. Kétfajta vizsgálati panel kérhető, melyek az öröklődő vastagbélrákot okozó mutációk kimutatását célozzák. Egyrészt egy kevesebb génből álló panel, amely tartalmazza a leggyakrabban előforduló géneket, melyek mutációi FAP, ill. Lynch-szindróma kialakulásához vezetnek (APC, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2). Ezzel a panellel az öröklődő vastagbélrákot okozó mutációk kb. 90%-a azonosítható. Másrészt egy bővített vastagbélrákra hajlamosító génpanel vizsgálat (APC, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, AXIN2, EPCAM, MLH3, MUTYH, PMS1, STK11, PTEN, SMAD4, BMPR1A), mely az öröklődő vastagbélrákot okozó mutációk közel 100%-át azonosítja. A családi halmozódású esetek egy része nem köthető egyértelműen egy gén egy adott mutációjához, szemben az öröklődő típusokkal. Ezekben az esetekben a környezet, táplálkozás, több genetikai faktor együttese okozza az ismétlődést (összes vastagbélrákos eset kb. 15-20%-a). A rendszeres szűrés során korai szakaszban felismert vastagbélrák nagyon jó eséllyel gyógyítható.

Öröklődő gyomorrák

A gyomorrák kialakulásának környezeti, életmódbeli és genetikai okai is vannak. A gyomorrák felismerése általában a tünetek megjelenésével, vagyis késői stádiumban történik, így túlélési esélye 15% körül van. A családi halmozódás megnöveli az öröklődő gyomorrák kialakulásának kockázatát. A vizsgálat során az öröklődő gyomorrákra hajlamosító gének mutációi kerülnek feltérképezésre (CDH1, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM, APC).

Öröklődő vese karcinóma

Az öröklődő veserák kialakulásának genetikai hátterében, több örökölt szindróma is állhat, többek között: a nem-VHL világossejtes karcinóma, amely a rosszindulatú vesedaganatok 80%-át teszi ki, továbbá az örökölt papilláris vesesejtes karcinóma, az örökölt leiomyomatosis vesesejtes karcinóma. Ezeknél az örökölt szindrómáknál későn jelentkeznek a tünetek, így nehezebb az időben történő diagnózis felállítása. Családi halmozódás esetén elengedhetetlen azon gének vizsgálata, amelyekben a mutációk megjelenése növeli a veserák kialakulásnak kockázatát. A vizsgálat során 4 gén mutáció státusza kerül feltárásra (VHL, MET, FH, FLCN), amely segíti az időben történő daganat felismerést.

Multiplex endokrín neoplázia II típus

A II. típusú endokrín neopláziának két alcsoportja van, a Sipple-szindróma és a Gorlin-szindróma. Mind a két típusban a pajzsmirigy rosszindulatú daganata a jellemző, amelyhez a mellékpajzsmirigy daganata is társulhat. A Sipple-szindróma okozta pajzsmirigy daganat sokkal agresszívabb formában jelenik meg. A betegek utódjainak közel fele örökli az elváltozást, ezért esetükben a korai diagnózis és kezelés szempontjából a szűrés kiemelt fontosságú.

A teszt során 3 gén (MEN1, RET, CDKN1B) vizsgálata történik meg, amely ismeretében időben elkezdhető a szűrés.

Öröklődő pajzsmirigyrák

A pajzsmirigyráknak több formája van, papilláris (80%), follikuláris (15%), medulláris (5%), anaplasztikus (1-2%). A pajzsmirigyrák kialakulásának okai között kisebb százalékban jelenik meg az örökletesség. A medulláris típusú pajzsmirigyráknál jellemző a családi halmozódás. Ezen típusú pajzsmirigyrák mortalitása jelentős, sporadikus formában a 10 éves túlélés 60%-os, a familiáris formákban ennél rosszabb. Így ajánlott már gyermekkorban szűrni a pajzsmirigyrák kialakulásának hajlamát. Génvizsgálat során azoknak a hajlamosító géneknek a vizsgálata történik meg, amelyek mutációi az öröklődő pajzsmirigyrák kialakulásához vezetnek (RET, NTRK1).

Öröklődő mellékpajzsmirigy rák

A primer hyperparathyreosist az esetek 85%-ában az egyik mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata okozza, 10-15%-ban mind a négy mellékpajzsmirigy megnagyobbodik és túlműködik (hiperplázia). Kevesebb, mint 1%-ban a mellékpajzsmirigy daganat rosszindulatú, áttéteket ad. Ez az elváltozás öröklődik, a betegek kb. 5%-ában a háttérben öröklődő betegség áll. A mellékpajzsmirigy rák a multiplex endokrin neoplázia I vagy II típusában szenvedő betegeknél gyakran fordul elő. A szűrés során 2 gén (CDC73, MEN1) kerül vizsgálásra, amelyek eltérései erre az örökletes ráktípusra jellemzőek.

Multiplex neurofibromatózis

A neurofibromatózis egy olyan genetikai betegség, ami bőrön többszörös csomók (ún. neurofibrómák) megjelenésével, egyéb bőrpanaszokkal és tumorok kialakulásával jár. A betegséget az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozza. Három gyakori formája van, az I-es típusú neurofibromatózis (vagy Von Recklinghausen-betegség), II-es típusú neurofibromatózis illetve a schwannomatózis. Időben történő felismerése érdekében rendszeres ideggyógyászati kontrollvizsgálatra el kell menni. Mivel öröklődő elváltozásról beszélünk, így ha a családban előfordult, szükséges az utódok szűrése, amely 2 gén (NF1, NF2) vizsgálatát foglalja magába.

Pheochromocytoma

A mellékvese neuroendokrin tumora, amely oka több mint 25%-ban familiáris. A pheochromocytoma a multiplex endokrin neoplázia tumora. Több génben (SDHAF2, SDHB, SDHC, SDHD, RET, VHL,MAX,NF1) történő mutáció okozhatja ezt az elváltozást, a vizsgálat során ezen gének mutációs státusza kerül feltárásra. Kialakulása fiatal, vagy középkorú felnőtteknél történik, így ha családi halmozódás van, már gyermekkorban szükséges a szűrés.

Öröklődő familiáris paraganglioma

A pheochromocytoma 15%-ban extraadrenalis formában jelenik meg, amit paragangliomának nevezünk. Ezt a betegséget a mellékvese által termelt katecholaminok (adrenalin, noradrenalin) túltermelése okozza, amely szívérrendszeri megbetegedést okoz. Rendszerint a hasi oldalon, mindkét oldalon jelennek meg a gangliomák. Örökletes mivolta miatt már fiatalkorban szűrhető, 4 gén (SDHB, SDHC, SDHD, SDHFA2) vizsgálatával feltérképezhető, hogy a paciensnél kialakul-e élete folyamán ez a betegség.

Öröklődő retinoblastoma

A retinoblastoma a szem ideghártyájából kiinduló rosszindulatú daganat, amely a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb. Örökletes formája 40%-ban fordul elő, kétoldali, többszörös gócok jellemzőek, korábban jelentkezik (18 hónap) és nagyobb az esély másodlagos daganatok kialakulására. Gyors növekedése ellenére a legjobban kezelhető gyermekkori daganatok közé tartozik. A rosszindulatú daganat kialakulását az Rb1 gén mutációja okozza. Ennek szűrése elengedhetetlen, ha a családban már előfordult a megbetegedés.

Öröklődő melanoma

Általában a melanoma kialakulását az UV fénnyel hozza kapcsolatba a legtöbb ember, de a betegség öröklődik, tehát a meghibásodott gének is szerepet játszanak a létrejöttében. Az anyajegyek, amelyekből az örökletes melanoma kialakulhat, nagyobb kiterjedésűek, már születéskor megjelennek, de általában csecsemőkorban. Ezeket az anyajegyeket még kisgyermekkorban megelőzés céljából el kell távolítani. Jelenleg 2 gén (CDK2A, CDK4) vizsgálatával, kiszűrhető az örökletes melanoma kialakulása, amely segíti a gyorsabb diagnosztikát.

Öröklődő multiplex osteochondroma I típusú, II típusú

Az osteochondroma a csonton lévő porc daganata, amely elterjedhet az egész csonton. Ez a rák visszaveti a csontváznövekedést, deformálja a csontokat, az ízületek mozgását megnehezíti, korai osteoarthrosist okoz, a perifériás idegeket elnyomja, így gátolja azok működését. Ha már korai stádiumban diagnosztizálják, a deformitások leállíthatók, kezelhetők. Jelenleg a diagnózist 2 gén (EXT1, EXT2) vizsgálata segíti, amelyekben a mutáció a betegek 70-95%-ban jelen van.

Öröklődő rákhajlam szűrésre bejelentkezhet az alábbi telefonszámon:

+36 1 580 8600