Dr. Esztó Klára

Dr. Esztó Klára bőrgyógyász, klinikai allergo-immunológus, Lyme-kór specialista

A krónikus Lyme-betegségben szenvedő betegeim több mint háromnegyede meggyógyul

„Évekig nem tudták, mi bajom van. Folyton fájt a fejem és az ízületeim, fáradt voltam és romlott a memóriám. Ő volt az, aki felismerte, mit kell tenni” – írja dr. Esztó Kláráról egy volt betege, akinek sajnos tipikusnak nevezhető az esete. A Lyme-betegség kórokozóját ugyanis akár évekig, sőt akár évtizedekig is hordozhatja a páciens, és sokakkal előfordul, hogy többféle szakorvosi rendelést – reumatológia, neurológia, szemészet, bőr- és belgyógyászat – is végigjárnak, amire a megfelelő labortesztek és a hozzáértő szakorvosi vizsgálat során sikerül végre beazonosítani a tünetek fő okát.

„Minden betegem számára igyekszem megadni a maximális odafigyelést és törődést, és minden hozzám forduló páciens összes tünetét a lehető legkomolyabban veszem” – mondja személyes orvosi hitvallásáról a doktornő, aki többek között az Istenhegyi Géndiagnosztika Lyme-betegekkel is foglalkozó rendelését vezeti. „Nagyon sok olyan betegem van, akik szinte már mindent végigjártak, mégsem derült ki náluk, hogy panaszaik oka a Lyme-betegség kórokozójával, a Borrelia baktériummal való több éves fertőzöttség.”

Esztó Klára 1977-ben, Budapesten végezte el az orvostudományi egyetemet, majd ezt követően két szakvizsgát tett: elsőként a bőr- és nemibeteggyógyászat, valamint a kozmetológia, később pedig a klinikai immunológia és az allergológia területén. Első munkahelyén, a Fővárosi Szt. István Kórház Kun utcai részlegének I. számú Bőrgyógyászati Osztályán dolgozva dr. Somogyi Tamástól és dr. Bózsik Bélától szerezte meg alaposabb tudását a spirochéta baktériumokkal kapcsolatban és már 1980-tól klinikai kutatásba kezdett a Lyme borreliózisban szenvedő betegekkel kapcsolatban.

Később a XVI. kerületi szakrendelőben, 2000-ig pedig a Sportkórházban dolgozott. Jelenleg a XIII. kerületi szakrendelőben és az Istenhegyi Géndiagnosztika Központban rendel rendszeresen. „Az Istenhegyi Géndiagnosztika bőrgyógyászati rendelésén 2002 óta foglalkozom Lyme-borreliózisban, illetve egyéb krónikus bőrbetegségekben – mint például a krónikus visszatérő csalánkiütés, az ekcéma és egyéb hasonló bőrbetegségek – szenvedő betegekkel. Mind a krónikus bőrbetegségek, mind a Lyme-kór kezelése összetett és sokszor nagyon nehéz feladat. Kevés olyan páciensem van, aki megbetegedését követően csaknem azonnal hozzám kerülne, szinte mindegyikük több orvosi és paramedicinális intézményt felkerestek már a Lyme-kórra utaló vagy krónikussá váló egyéb bőrtüneteik és panaszaik miatt” – mondja a doktornő.

Milyen esélyei vannak a Lyme-betegség sikeres kezelésének? „A Lyme betegség súlyossága és gyógyíthatósága több tényezőtől függ. Ha a beteg immunrendszere jó és nincsenek a gyógyulását akadályozó társbetegségei, emellett a megfertőződését követően hamar kiderül a diagnózis, akkor könnyen meggyógyítható. Ezek az esetek a Lyme-fertőzöttek 80%-át képezik és az ilyen betegek a teljes beteganyagom csak kis százalékát alkotják. A betegeim zöme nem ilyen jó immunállapotú, hanem már úgy jut el a rendelésemre, hogy gyengébb az immunrendszere, egyszerre több másik fertőzés és betegség is jelen van a szervezetében, illetve vitamin- vagy nyomelemhiánya van. Az okok feltárása és a betegségek kezelése révén ezen betegek 70-80%-a teljesen meggyógyul a kezeléseimet követően, illetve csak időnként van enyhe panasza. Sajnos vannak olyan társbetegségek és állapotok is, amelyeknél a betegeknek már maradandó károsodásai vannak, vagy még a jelenlegi tudásunk szerint sincs más módszer, csak a tüneti kezelés. Ezeknél a Lyme-fertőzött betegeknél is fontos a Lyme borreliózis oki kezelését végigvinni azért, hogy minél kevesebb panasztól szenvedjen és minél jobb életminőséget tudjon elérni.”

„A gyógyulás, illetve állapotjavítás érdekében minden betegemmel általában egy órát, vagy ennél is többet foglalkozom az első vizitkor, és ha súlyos állapotban vannak, akkor a kontroll vizsgálatok során is. Az egyik legfontosabb orvosi feladatnak a betegre való igazi odafigyelést és törődést tartom. Ez már önmagában elősegítheti a gyógyulást, vagy a beteg közérzetének javulását. Soha nem szabad beletörődni abba, hogy valaki beteg, mindig keresni kell azokat az utakat, amelyek állapotjavulást hoznak, ideális esetben teljes, máskor részleges tünetmentességet, vagy elfogadható állapotot, előbbre lépést. Ennek érdekében nyitottnak kell lenni az új utakra és állandóan tanulni kell” – vallja Esztó Klára.

„Az első vizsgálatkor általában nem lehet előre tudni, hogy a beteg esetében milyen gyorsan és milyen mértékben jön a gyógyulás. Az immunrendszer állapotán kívül sok múlik azon is, hogy van-e páciensnek genetikai hajlama az egyes betegségekre, mióta Lyme-fertőzött, vannak-e maradandó szervi károsodásai, vannak-e társfertőzései és társbetegségei, hiánybetegségei, hogyan reagál a gyógyszeres kezelésre, bírja-e szedni a gyógyszereket, hajlandó-e egészségesen táplálkozni és élni, például mozogni, sportolni. Rendkívül összetett dologról van tehát szó” – hangsúlyozza a Lyme-betegek kezelésében több mint 3 évtizedes tapasztalattal rendelkező specialista.

A Lyme-betegségről itt olvashat rövid összefoglalót: Milyen betegség a Lyme-kór?