Dr. Molnár G. Etelka

Dr. Molnár-G. Etelka fül-orr-gégegyógyász szakorvos

A horkolásgátlás az egyik kiemelt szakterülete fül-orr-gégegyógyász szakorvosunknak, dr. Molnár-G. Etelka emellett az orr és az orrmelléküregek betegségeinek konzervatív, valamint sebészi kezelésére specializálódott. Érdemes őt felkeresni abban az esetben, ha Ön tartós és valódi megoldást szeretne a horkolással kapcsolatos problémáira, vagy ha bármilyen fül-orr-gégészeti panasz lépett fel Önnél, amit hatékonyan szeretne kezeltetni.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Klinikán elsősorban a horkolással kapcsolatos problémákra nyújtok tartós megoldást. Ha Ön csak elvétve horkol, és ekkor sem túl hangosan, akkor nem kell orvoshoz fordulnia. Az enyhe fokú horkolás semmilyen módon nem befolyásolja az éjszakai légzést, így a későbbiekben jelentkező egészségügyi problémáktól sem kell tartania. Más viszont a helyzet akkor, ha Ön rendszeresen, hetente három éjszakánál többet horkol. Ebben az esetben már légzési nehézségek is felléphetnek, ami negatívan érinti az éjszakai pihenést, így ezzel már érdemes felkeresnie rendelésemet. Ha pedig Ön gyakorlatilag minden éjjel horkolva alszik, és ezt akár a másik szobából is hallani, akkor feltétlenül ajánlott orvosi segítséget kérnie, hiszen a horkolás hátterében ilyenkor a rendszeres légzéskimaradásokkal jellemezhető alvászavar, az obstruktív alvási apnoé is állhat. Ez egyrészt folyamatos kialvatlansághoz, állandó nappali fáradtsághoz vezethet, másrészt bizonyítottan súlyos egészségügyi kockázatokkal jár” – mondja dr. Molnár-G. Etelka.

Milyen műtéteket végzünk a horkolás megszüntetése vagy jelentős csökkentése érdekében?

A horkolás többféle módon is megszüntethető, illetve jelentősen mérsékelhető, a megfelelő beavatkozás kiválasztásához pedig először a horkolás kiváltó okának tisztázására van szükség” – mondja a szakember.

A lézeres műtéti kezelés főként azokban az esetekben jöhet szóba, ha Önnél a túl nagy méretű nyelvcsap, illetve a laza, tónustalan lágyszájpad a horkolás legvalószínűbb kiváltó oka. Rádiófrekvenciás műtét végezhető azokban az esetekben, ha a garat enyhébb rendellenességeinek korrigálására van szükség, vagy ha Önnek orrkagylóduzzanata van, és emiatt horkol. Ha a horkolás orrsövényferdülés miatt jelent meg, akkor ez orrsövényműtéttel rendezhető. Orrpolipózis esetén pedig az orrpolipok eltávolítása válhat szükségessé, amely klinikánkon szintén elvégezhető.

A horkolással kapcsolatos panaszok esetén először egy részletes kivizsgálásra kerül sor, amelynek során tisztázzuk a horkolás pontos kiváltó okát. Ilyenkor részletesen áttekintem az orrot, az orrgaratot, a garatot és a gégét, majd megjelölöm a horkolás pontos okát. A vizsgálat eredménye alapján javaslatot teszek Önnek a leghatékonyabb terápiára” – ismerteti a horkolással kapcsolatos problémák kivizsgálásának főbb lépéseit a szakember.

Jelen pillanatban nem létezik olyan eszköz vagy módszer, amely a horkolás összes típusa ellen hatékony lenne, és ilyen eszköz nagy valószínűséggel a jövőben sem fog készülni. A lehető legjobb megoldás emiatt minden horkolással küzdő páciens számára az alvásdiagnosztikai, illetve a fül-orr-gégészeti kivizsgálás” – hangsúlyozza Molnár-G. Etelka.

Rendelésünk legnagyobb előnye, hogy nemcsak a horkolás okát határozzuk meg, hanem azt a kezelési módszert is, amellyel az Ön esetében a legnagyobb valószínűséggel szüntethető meg, vagy csökkenthető a minimálisra a horkolás mértéke. Ez a súlyosabb fokú horkolás eseteiben általában nem érhető el a fentebb említett horkolásgátló eszközökkel, mint amilyenek például az orrklipszek, a horkolásgátló óra, a fülünkbe helyezhető akupunktúrás dugó, a légzéskönnyítő orrtapasz vagy a horkolásgátló spray. Az alvásdiagnosztikai, illetve a fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően a horkolás legvalószínűbbnek ítélt kiváltó okát szüntetjük meg Önnél az arra legalkalmasabb módszerrel” – mondja a szakember.

Milyen betegségeket, elváltozásokat vizsgálunk a fül-orr-gégészeti szűrésen?

A fül-orr-gégészeti szűrés során kizárandó, illetve ellenőrizendő leggyakoribb elváltozások között említhetőek a daganatos megbetegedések, a szénanátha, a hallószervvel kapcsolatos eltérések, a fülzúgás, a reflux, a gócbetegségek és a fentebb már említett horkolás. Az általános fül-orr-gégészeti vizsgálaton kívül speciális vizsgálatként az orrmelléküregek betegségeinek vizsgálatait emelném ki, mint amilyen például az arcüreggyulladás, az orrpolipok, valamint a különféle légzési eltérések, például az orrsövényferdülés. A krónikus náthák kezelésében szintén komoly rutinnal rendelkezem” – mondja Molnár-G. Etelka.

Folyamatos orrdugulás és orrfolyás: megszüntethető-e az orrpolipózis?

Orrpolipózis esetén jellemző tünet az orr szinte teljes dugulása, amely a polipok növekedésének legutolsó fázisában következik be. Ilyenkor horkolás, sőt az alvás közben fellépő légzéskimaradás, a már említett alvási apnoé is felléphet. Ebben az esetben mindenképp javaslom, hogy jöjjön el szakrendelésemre, ahol tanácsot tudok adni Önnek abban, hogy az orrpolipok műtéti eltávolítása megoldást jelenthetne-e az Ön számára. Kevésbé súlyos esetekben a szervezet gyulladásos folyamatainak csökkentésére irányuló kezeléssel – helyben alkalmazott, szteroid tartalmú orrspré és/vagy antibiotikus kezelés – is meg lehet próbálkozni” – mondja a szakember.

Egy további, sokszor igen kellemetlen fül-orr-gégészeti probléma a mandulakövek jelenléte, amelyek kellemetlen szájszagot, rossz lehelet és a garattájon jelentkező szúró érzetet, egyes esetekben nyelési nehezítettséget vagy a fülbe kisugárzó fájdalmat okozhatnak. „A hosszabb ideje fennálló tünetekkel szintén érdemes felkeresni szakrendelésemet, hiszen szakszerűen és szövődménymentesen távolítom el a köveket, amivel Önnek otthon nem érdemes megpróbálkoznia” – mondja a fül-orr-gégegyógyász szakorvos.

Hogyan zajlik egy általános fül-orr-gégészeti kivizsgálás?

Először is kikérdezzük Önt a kórelőzményeiről, utána elvégzem a szükséges vizsgálatokat, végül közösen átbeszéljük, hogy mik a további teendők és milyen vizsgálatokra van szükség. Az összes kezelés helyben elvégezhető a klinikán, beleértve a műtéti kezeléseket is. Minden esetben definitív ellátást végzünk, amelynek célja, hogy végső és tartós megoldást nyújtsunk az Ön problémájára” – mondja a szakember.

* * *

Szakorvosi tevékenységem fő területe:

  • az orr és orrmelléküregek betegségeinek konzervatív, valamint sebészi kezelése (endoszkópos műtétek)
  • horkolást gátló műtétek

Továbbképzések

1991.07.22-24  FESS
Graz, Ausztria
1992.09.21-25  Clinical practice,
Leuven, Belgium
1995.06.08-10  Korszerű módszerek az orrplasztikában,
Pécs
1996.07.04-06  Korszerű módszerek az orrplasztikában,
Pécs
1996.04.11-13  Allergológiai továbbképzés,
Seregélyes
1997.06.02-10  ENT Endoscopic microsurgery, Laser, Yvoir, University Hospital of Louvain Mont Godinne,
Namur, Belgium
1997.07.03-05  FESS from Basic Diagnosis to Advanced Applications,
Graz, Ausztria
1998.05.28-30  Basic and Advanced Course in modern Rhinoplastz techniques, Pécs
1999.01.03-13  Comprehensive Endoscopic Sinus Surgery, John Hopkins,
Baltimore, USA
1999.06.21-23  12th Advanced International Course on Laser Surgery in ENT, Yvoir, Belgium
1999.10.04-14  Fellow in FESS, Grazi Egyetem, Fül-Orr-Gége O.,
Ausztria
2000.01.03-13  Továbbképzés: FESS, microdrebrider technika, Baltimore, USA
2000.01.14-19  Továbbképzés-FESS, műtéti technikák,
University of Pennsylvania, USA
2002.05.13  Rhinoplastica-továbbképzés,
Berlin, Németország
2001.02.17  Audiologiai továbbképzés,
Ulm, Németország
2002.06.20-21  Rhinoplastica,
Ulm, Németország
2004.10.12  Nagyteljesítményű lézerek sebészi alkalmazása, távképzési rendszer
2005.03.03-09  „ Milano Masterclass”(1.Endoscopic Sinonasal and Skull Base Microsurgary, 2.Rhinoplasty and Facial Plastic Surgary)
Milano, Olaszország
2006.05.01-04 “9th International Symposium of Facial Plastic Surgery”,
Las Vegas, USA
2007.12.05-08 “12TH Congress of the International Rhinologic Society”,
Velence, Olaszország
2008.01.10 ”The Newest advancements in the Use of RF Radiowave technology I. Cosmetic Surgery and Non-Ablative Skin Tightening”
Párizs, Franciaország
2008.06.15-18 22nd Congress of the European Rhinologic Society 27th International Symposium of Infection And Allergy of the Nose,
Kréta, Görögország

Előadások

1998.06.19 Magyar Fül-Orr-Gégeorvosok Egyesületének 35. Kongresszusa, Pécs, „HLA-DRB1,-DQA1,-DQB1 genotypusok gyakorisága orrpolyposisban szenvedő betegekben” Molnár-G. E., Endreffy E., Rózsási A. (ELŐADÁS
1998.07.28-08.01 E.R.S. and I.S.I.A.n Congress, Bécs, Ausztria, ea:”HLA-DRB1,-DQA1,and –DQB1 Genotypes in Patiennts with Nasal Polyposis (ELŐADÁS)
1998.11.19-21 Lisszabon, Portugália: „Sinusitis an update” „HLA-DRB1,-DQA1,-DQB1 Genotypes in Nasal Polyposis” E. Molnar-Gabor, E. Endreffy, A. Rozsasi (POSTER)
1999.02.22 Az orr- és melléküregpolyp mai szemmel. Astra symp. Bp.(ELŐADÁS)
2000.06.25-29 XVIII. Congress of European Rhinologic Society, Barcelona, Spanyolország „Laser-Assisted Uvulopalatoplasty for the Treatment of Obstructive Sleep Apnea and Change in Lifequality” E. Molnar-Gabor, M.Schultz-Varszegi, A. Rozsasi (POSTER)
2000.09.20-23 „The Nose 2000. And Beyond” Wahington, USA ” Eosinophilic Fungal Rhinosinusitis in Hungarian Patients”(ELŐADÁS)
2000.10.24-28 Magyar Fül-O.-Gégeorvosok Egyesületének 36. Nemzeti Millenniumi Tudományos Kongresszus, Hévíz
”Krónikus rhinosinusitis, orrpolyposis – és a gombák”(ELŐADÁS)
”Laser Assisted Uvulopalatoplastica” (VIDEO)
2001.06.20-23 2nd World Congress of Allergy, Endoscopy and Laser Surgery, Athen,Görögország (LECTURE)„ Chronic Rhinosinusitis and the Fungi”
2001.11.07 Servier Hung. Szimpozium- Antibiotikumok alkalmazása graviditás esetén” ( ELŐADÁS), Szeged
2002.06.16-19 European Rhinologic Society, 19th. Congress, Ulm, Németország: „Therapy of Eosinophyllic Fungal Rhinosinusitis with Local Amphotericin B” (ELŐADÁS)
2002.09.28-10.03 XIII.World Kongr. of Oto-Rhino-Laryngological Societies (IFOS), Kairo, Egyiptom: ”Therapy of eosinophilic fungal rhinosinusitis with antimycotica” (ELŐADÁS)
2002.10.2-5 37. Magyar Fül-Orr-Gége Kongresszus, Siófok
„Eosinophil gombás rhinosinusitis kezelése antimycoticus gyógyszerekkel” (ELŐADÁS)
2004.05.26-29 Magyar Fül-Orr-Gégeo. Egyesületének 38. Nemzeti Kongresszusa, Sopron
”Lézer szerepe az ambuláns fül-orr-gégészeti ellátásban” (ELŐADÁS)
„Izolált gombás sphenoiditisek”(ELŐADÁS)
2004.09.11-16 5th European Congress of Oto-Rhino-Laryngology, Rhodos, Görögország
„Laser in Outpatient Care” (POSTER)
2004.11.17 Pontszerző továbbképzés, Szegedi Szakorvosi Ellátás„Endoszkópos diagnosztika, kezelés ambulanciánkon (ELŐADÁS)
2006.06.25-30 XVIII. IFOS World Congress, Róma, Olaszország
“With Radiosurgery Against Snoring”
2006.09.07-10 Magyar Fül-Orr-Gégeorvosok Egyesületének 39. Nemzeti Kongresszusa, Debrecen
“Radiofrekvenciás sebészettel a horkolás ellen”
2006.11.03-04 Alvászavarok Országos Konferenciája,Szeged
“Radiofrekvenciás sebészet,lézersebészet a horkolás ellen”
2008.11.07-08 Magyar Alvástársaság V. Kongresszusa
“Horkolásgátló műtétek távlati hatákonysága”

Cikkek

1 HLA-DRB1,-DQA1,and –DQB1 Genotypes in Patients With Nasal Polyposis E.Molnar-Gabor, E. Endreffy, A. Rozsasi Laryngoscope 2000.110:422-425
2 Orrpolyposisos betegek HLA-DRB1,-DQA1,-DQB1 allel-gyakoriságának vizsgálata Molnár-G.E., Rózsási A., Endreffy E. Fül-Orr-Gégegyógyászat: 2002.:3 160-163