Dr. Pallay-Farkas Mariann ultrahangos szakorvos

A has, a kismedence és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatait végzi klinikánkon dr. Pallay-Farkas Mariann ultrahangos szakorvos, aki a megfelelő szakmai felkészültség mellett az empátiát és az odafigyelést tartja az orvosi hivatás legfontosabb pilléreinek.

Hasi ultrahang végzése számos esetben lehet indokolt, ilyen például az, ha epekő, vesekő vagy hasnyálmirigy-betegség gyanúja áll fenn. Kismedencei ultrahangot végzünk például akkor, ha a méhben, a petefészkekben, a petevezetőkben vagy a húgyhólyagban rejtetten előforduló eltéréseket keressük. Pajzsmirigyultrahangra pedig többek között azokban az esetekben van szükség, amikor a szerv göbös elváltozásait vagy folyadékkal telt tömlőit keressük, illetve ha a szerv megnagyobbodásának hátterére szeretnénk fényt deríteni” – mondja a doktornő, hozzátéve hogy ezek csak a leggyakoribb példák, és számos más esetben is fontos diagnosztikai információt adhatnak ezek a vizsgálatok.

A radiológiai szakmában azt szeretem nagyon, hogy egy rendkívül széles betegségkörrel foglalkozik, és rengetegféle kórképpel, elváltozással találkozom a napi munkám során. Emiatt sosem érzem unalmasnak a munkámat. Széles látókörre és széles körű ismeretanyagra van szükség, de ha ezzel valaki rendelkezik, akkor ez egy igazán izgalmas és szerethető szakma” – mondja a doktornő. „Sokféle helyről érkeznek a páciensek, egyaránt hozzám küldi őket a sebész, a nőgyógyász vagy épp a belgyógyász kolléga. Az én feladatom pedig, hogy feltárjam mindazokat az elváltozásokat, amelyek az ultrahangos módszer segítségével láthatóvá tehetőek az emberi szem számára is.

1986-ban diplomáztam a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, a radiológiai szakvizsgát pedig 1991-ben szereztem meg, jeles eredménnyel. Azóta tag lettem többek között a Magyar Radiológusok Társaság ultrahangos, illetve muszkulo-szkeletális szekciójának, valamint az Európai Radiológusok Társaságának. Többféle radiológiai jártasságot is szereztem továbbá, így jelentős gyakorlattal rendelkezem a has és a kismedence, a nyaki erek és lágyrészek, a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatában. Jártasságom van továbbá az egyéb lágyrészelváltozások azonosításában, a hagyományos röntgenvizsgálatokban, a nyelőcső, a gyomor és a vastagbelek kontrasztanyagos vizsgálatában, a vékonybél kettős kontrasztos vizsgálatában, a mellkas és a has röntgensugaras átvilágításában” – sorolja radiológiai jártasságait Pallay-Farkas Mariann.

Az orvosi szakmában elengedhetetlen a folyamatos szakmai fejlődés, és ez igaz a radiológiára is, hiszen gyors ütemben fejlődnek a diagnosztikai módszerek és évente új, a korábbiaknál nagyobb teljesítményű vizsgálóberendezések jelennek meg. „Folyamatosan járok konferenciákra, hogy a legújabb ismeretekkel is tisztában legyek. Legutóbb mammográfiás továbbképzésen vettem részt, illetve a radiológus kongresszuson is minden alkalommal részt veszek, ha az időm engedi. A legújabb szakmai ismeretek elsajátítása mellett az orvoslás emberi oldalára is igyekszem nagy hangsúlyt fektetni, és nemcsak egyszerű vizsgálati alanyként, hanem emberként kezelni a pácienseimet. Bár nem gyógyító, hanem diagnosztikus orvos vagyok, igyekszem mindenkire személyesen is odafigyelni, és beszélgetni néhány szót a vizsgálatok elvégzése előtt vagy közben. Előfordulhat olyan eset is, hogy az elváltozás, amelyet találtam, aggodalomra adhat okot a páciensem számára. Ilyenkor szem előtt tartom, hogy a páciens izgatottabb lesz, és igyekszem úgy ismertetni a talált elváltozást, hogy érezhető legyen, én is átérzem a problémát.