Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának célja a legtöbb esetben az, hogy azonosítsuk vele a pajzsmirigy göbös elváltozásait, vagy folyadékkal telt tömlőket, úgynevezett cisztákat keressünk. Ha pajzsmirigye megnagyobbodott (golyva vagy más néven strúma), akkor ugyancsak ultrahanggal igyekszünk kideríteni, hogy mi állhat ennek a hátterében (egyenletesen nagyobb lehet a pajzsmirigy például jódhiány esetén). Felismerhető a szerv autoimmun eredetű gyulladása is.

Bejelentkezés pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra

Azonnali on-line bejelentkezéshez kérjük kattintson ide»

Fontos! Az on-line foglalás egy régióra vonatkozik. Ha Ön egyszerre több régiót szeretne megvizsgáltatni (pl. pajzsmirigy ultrahang és hasi ultrahang), akkor két időpontot szükséges foglalnia. Együttműködését köszönjük! Telefonos bejelentkezés: +36 1 580 8660

A pajzsmirigy daganatain kívül (rosszindulatú pajzsmirigygöbök) az egyéb tumoros megbetegedések nyaki nyirokcsomókba adott áttétei is kimutathatóak ezzel a módszerrel. Érdemes külön is hangsúlyozni, hogy a pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak gyakorisága az utóbbi években növekszik. A szervben esetlegesen jelenlévő tumoros elváltozások azonosításában ezért kiemelt szerepe van az ultrahangnak!

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata – a sima tapintásos módszerrel ellentétben – a szerv pontos szerkezetéről is információkat szolgáltat a szakember számára, így már korai stádiumban is nagy eséllyel felfedezhetőek a különféle szöveti eltérések. Az ultrahangos felvételen tapasztalható egyenetlen szerkezet okai többnyire a szervben előforduló göbök vagy ciszták.

A pajzsmirigy alapállományának – és az esetlegesen jelenlévő göbök – erezettsége, valamint a keringési viszonyok ugyancsak elemzésre kerülnek, ami további fontos diagnosztikus információkat ad (például a szerv érfalkárosodásairól, illetve a göbök jó- vagy rosszindulatúságáról).

Milyen tünetek fennállásakor lehet szükség a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatára?

Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang, ha a tapintásos vizsgálat vagy az egyéb tünetek alapján felmerül a pajzsmirigy kóros elváltozásának gyanúja.

A pajzsmirigy alulműködésére utalhat a lelassult pulzus, az aluszékonyság, a hirtelen jelentkező testsúlygyarapodás, vagy ha egyszerűen csak indokolatlanul és hosszabb ideig fáradtnak érzi magát. Ezzel ellenkezőleg, a pajzsmirigy túlműködésére utal a heves szívdobogás, az ingerlékenység és az idegesség, valamint a gyors ütemű súlycsökkenés és a hirtelen hajhullás. Betegséget jelezhet a pajzsmirigy bizonytalan eredetű fájdalma is.

Indokolt lehet a vizsgálat akkor is, ha a családjában korábban már előfordult pajzsmirigybetegség. Azokban az esetekben is javasoljuk Önnek a vizsgálatot, ha bármiféle tapintható elváltozást érzékel a nyaki nyirokcsomói tájékán (ilyenkor a daganatok által adott esetleges áttéteket keressük).

Hogyan zajlik a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata?

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát a megfelelő napi rutinnal rendelkező, képzett ultrahangos szakembereink végzik. A vizsgálatot hanyatt fekve végezzük. A nyaki részt szabaddá tesszük, és bekenjük a vizsgálófej mozgatását elősegítő zselével. A vizsgálófejet a bőrre helyezzük, és több irányba mozgatva képet alkotunk a pajzsmirigy egyes területeiről.

A pajzsmirigy alapállományát úgynevezett kolor-doppler üzemmódban is megvizsgáljuk, ami az artériák és vénák érstruktúráiról, valamint az általános keringési viszonyokról ad információt. (Az erekben áramló vér ilyenkor színkódolva látszik a monitoron, piros, illetve kék színnel. A vér áramlási sebességére a különféle színárnyalatokból lehet következtetni.)

Maga a vizsgálat körülbelül tíz percet vesz csak igénybe, az eredményeket pedig azonnal meg is beszélheti orvosával.

Ultrahang konzultáció

Ultrahang konzultáció