Prosztatarák szűrés – PCA3 teszt

Magyarországon férfiak körében a prosztatarák a harmadik leggyakoribb daganatféleség és a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2003-tól 2011-ig évi előfordulási gyakorisága 3300 és 3800 megbetegedés között változott.

Az összes prosztatarák közül csak néhány esetben látunk agresszív klinikai kórlefolyást, de korai felismerés esetén ezek is megfelelően kezelhetők. Korai stádiumban a prosztatarákok döntő többségének nincs klinikai tünete, ezért érdemes megkérdezni orvosát, hogy milyen korai prosztatarák diagnosztikus lehetőségek állnak rendelkezésre.

Melyek a prosztatarák korai felismerésének diagnosztikai lehetőségei?

 1. Rectalis digitális vizsgálat (RDV) a prosztata ellenőrzésének szokásos eljárása. Az orvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát, vizsgálva méretét és az esetleg meglévő egyéb kóros eltéréseket.
 2. PSA, vagy más néven prosztata specifikus antigén, olyan fehér­je, amelyet a normális prosztata hámsejtek termelnek és jelenléte kis mennyiségű vérből is kimutatható. Amennyiben a prosztata megbetegszik (pl. jóindulatú prosztata megnagyobbodás, gyulladás vagy rák), a PSA érték a vérben megemelkedik. A PSA teszt két fő hátránya, hogy nem eléggé specifikus prosztatarákra, illetve ha a betegség már kialakult, segítségével nem lehet különbséget tenni lassan növő vagy agresszíven viselkedő daganatok között.
 3. A PCA3 teszt egy vizeletmintából elvégezhető új, specifikus génműködés (mRNS expresszió) kimutatásán alapuló teszt, amely a PSA teszttel együtt használva jelentősen segíti a prosztatarák diagnózisát.
 4. Prosztata szövettani mintavétel (biopszia). A biopszia segítségével lehet meghatározni, hogy vajon kialakult-e prosztatarák, vagy jóindulatú folyamatokról van szó. A biopsziás mintavétel a végbélen keresztül a prosztatába bevezetett, ultrahang vezérelt tű segítségével történik, amivel kis szövethengert lehet eltávolítani. Ezek a szövetminták kerülnek mikroszkópos vizsgálatra, amely végleges diagnózishoz vezet.

Mi a PCA3 teszt?

Előzetes genetikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a PCA3 génműködés rendkívül specifikus a prosztatarákra, és eltérően a PSA-tól, a génműködésre jellemző mRNS szint a PCA3 esetében nem függ a prosztata jóindulatú megnagyobbodásától, és egyéb, nem daganatos elváltozásaitól, továbbá a PCA3 mRNS nem jelenik meg más daganatokban.

Tekintettel arra, hogy a PCA3 az ép prosztata hámsejtekben is kis mértékben kifejeződik, a PCA3/PSA mRNS mennyiségi arány utalhat arra, hogy biopsziás mintavétel elvégzése szükséges vagy sem.

Amennyiben már pozitív szövettani eredmény áll rendelkezésre, a PCA3 arány további információval szolgálhat a daganat agresszivitásáról. Ez segítheti annak eldöntését, hogy milyen kezelés lesz a legmegfelelőbb.

A PCA3 teszt utalhat a prosztata biopszia elvégzésének szükségességére, segíti az esetleg már felismert prosztatarák várható kórlefolyásának megítélését és a legmegfelelőbb kezelési mód kiválasztását.

Kinek ajánlott a PCA3 teszt?

 1. A PCA3 teszt ajánlható egyrészt azokban az esetekben, amikor a PSA-szűrés eredménye a határértékhez közeli eredményt adott;
 2. Amikor 50 százaléknál nagyobb mértékben emelkedett az egyébként normál tartományban lévő PSA értéke – például egy nagyon alacsony, 0,8-as értékről csaknem 2,6-os értékre – az emelkedés sebessége azonban már felveti a prosztatadaganat jelenlétének lehetőségét;
 3. Ha az Ön PSA értéke megemelkedett, vagy egyéb gyanús klinikai lelet áll rendelkezésére (pl. gyanús RDV). Ebben az esetben a PCA3 teszt specifikusan utalhat a prosztata biopsziás mintavétel szükségességére;
 4. Ha Önnek már volt prosztata biopsziája és ennek szövettani eredménye negatív volt (vagyis nem tumor), de a prosztatarák fennállására egyéb körülmények továbbra is gyanút keltenek, a PCA3 teszt segíti a helyes diagnózis felállítását;
 5. PCA3 tesztre van szüksége, ha familiáris prosztatarák halmozódás fordul elő az Ön családjában;
 6. Ha a felismert prosztatarák nem agresszív természetű, a PCA3 teszt a következő kontroll vizsgálat alkalmával megmutatja, hogy a prosztatarák időközben növekedett-e.

Hogyan végezzük a PCA3 tesztet?

Az általunk alkalmazott PCA3 teszthez rectális digitális vizsgálat (RDV) utáni vizeletmintára van szükség. A hozott vizeletminta sajnos nem alkalmas a vizsgálatra, így minden esetben a klinikánkon kell történnie a mintavételnek.

A PCA3 vizsgálat ezen túlmenően minden esetben urológiai vizsgálatot is igényel, mely közben manuális prosztata vizsgálat is történik. Erre azért van szükség, mert önmagában a PCA3 érték alapján az urológus nem tudja eldönteni, hogy szükséges-e a prosztata biopszia vagy sem.

Klinikánkon minden prosztatabántalmakkal érkező – és előzetes vizsgálatokon még részt nem vett – páciensünknek egy komplett urológiai szűrőcsomagot javaslunk, melynek segítségével részletes, mindenre kiterjedő állapotfelmérés történik:

 • Hasi ultrahang vizsgálat
 • Urológiai vizsgálat, RDV
 • PCA3 teszt vizeletből
 • PSA mérés vérből

A vizsgálatok árai megtalálhatók árlistánkban, az urológiai szolgáltatásoknál.

Hogyan befolyásolja a PCA3 teszt eredménye a prosztatarák diagnózisát?

A PCA3/PSA mRNS arányból következtethetünk a prosztatarák jelenlétére, így a biopszia szükségességére:

 • A ma­gas PCA3/PSA mRNS arány azt valószínűsíti, hogy a biopsziás mintavétel eredménye pozitív lesz, tehát mindenképpen javasolt elvégezni.
 • Az alacsony PCA3/PSA mRNS arány arra utal, hogy a biopsziás mintavétel eredménye várhatóan negatív lesz, tehát – ha az egyéb szempontok nem teszik szükségessé az elvégézést (ennek megítélése a kezelőorvos kompetenciája) – nem jelenthet nagy kockázatot, ha nem történik biopszia.

Vegyük azonban figyelembe, hogy a biopszia szükségessége további faktoroktól is függ:

 • az életkortól,
 • a prosztatarák esetleges családi halmozódásától,
 • az RDV eredményétől,
 • a prosztata méretétől
 • és a PSA értékektől

Mindezek ismeretében szakorvosunk tesz javaslatot a biopszia elvégzésére vagy elhagyására.

Ha Ön és orvosa úgy döntenek, hogy nem végeznek prosztata biopsziát, a PCA3 teszt 3-6 hónap múlva megismételhető. Amennyiben prosztatarák nem alakult ki, a PCA3 arány az előzőkhöz viszonyítva az idő előrehaladtával nem, vagy kis mértékben változik. Ha a PCA3 arány fokozatosan emelkedik, a biopszia elvégzése valószínűleg szükségessé válik.

Mennyi idő alatt kapom meg az eredményt?

A PCA3 teszt laborvizsgálatainak elvégzéséhez kb. 14 munkanapra van szükség, így a teszt eredményére kb. 3-4 héttel a vizeletminta leadását követően lehet számítani.

A prosztatarák kezeléséről

A PCA3 arány utalhat a rák várható biológiai viselkedésére. Magasabb PCA3 arány nagyobb valószínűséggel jelzi a rák agresszív hajlamát, és ezért aktív kezelés (például sebészi- vagy radioterápia) válhat szükségessé.

Ha korai, nem agresszív prosztatarák áll fenn, akkor a következőkben rendszeres kontroll vizsgálat szükséges a PCA3 teszt időszakos (3-6 hónaponkénti) ismétlésével. A PCA3 arány emelkedése arra utal, hogy a rák előrehalad.

Diagnosztizált prosztatadaganatos pácienseink részére javasoljuk Dr. Ágoston Péter uroonkológus prosztatarák konzultációját, ahol hazánk elismert uroonkológusa – a 2015. évi “Év Onkológusa” pályázat nyertese – minden kezeléssel kapcsolatos kérdésére részletesen válaszol.